Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]Jakie Polecicie ?

XxUzixX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem bo nie mogę znaleźć nic odpowiedniego i w rozsądnej cenie max do 500zł. Zastanawiam się nad tym zestawem: http://infobot.pl/r/1sM9 . Powiem wam, że posiadam manetki i klamki teraz Shimano 2010 i jest to naprawdę dobry sprzęt (spokojnie można do nich porównywać XTR'y). Jeżdżę w dualu dużo skaczę... Proszę was o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia na temat Hydrauliki, także proszę was o wyrozumiałość i pomoc. Pozdrawiam

Chyba nigdy nie miałeś w ręku XTRa skoro porównujesz manetki budżetowe do nich :rolleyes:

Na temat Deore 2010 nikt ci nic nie powie bo ten model jest od paru dni na rynku. W tej cenie dużego wyboru nie masz, bo łapiące się Juicy 3 to cieknący problem a znów Alivio jest słabiutkie. Albo dołóż do Juicy 5 czy SLXa albo kup tylko na przód a na tył daj v'kę albo mechanika (BB5 albo BB7).

Pytasz o opinie? To właściwie czemu nie jest warty zakupu ten nowy Deore?

OT

Konstrukcyjnie podobny do SLX, ciekawe czy podobnie działa.

Widzę, że Deore się nowego logo doczekało.

Ciekawe czemu Shimano wróciło do skręcanych zacisków. W sensie czy są inne przesłanki poza łatwiejszą (czyli prawdopodobnie też tańszą) produkcją.

/OT

Z tego co się doczytałem to nowe Deore 2010 działa na technologii XTR'a i XT'e. Posiadam te klamki: http://infobot.pl/r/1sOJ i te manetki: http://infobot.pl/r/1sOK i jestem z nich bardzo zadowolony, mam już taki zestawik ponad miesiąc i naprawdę zdaję egzamin. Lecz chciałbym się teraz przerzucić na Hydraulikę, chcę wydać na nią nie więcej niż 500zł ponieważ muszę jeszcze kupić tarczę. Powiem tyle że mam zaufanie co do wyrobów Shimano, i przez to chciałbym hydraulikę shimano :yes: Pozdrawiam

Z tego co się doczytałem to nowe Deore 2010 działa na technologii XTR'a i XT'e. Posiadam te klamki: http://infobot.pl/r/1sOJ i te manetki: http://infobot.pl/r/1sOK i jestem z nich bardzo zadowolony, mam już taki zestawik ponad miesiąc i naprawdę zdaję egzamin. Lecz chciałbym się teraz przerzucić na Hydraulikę, chcę wydać na nią nie więcej niż 500zł ponieważ muszę jeszcze kupić tarczę. Powiem tyle że mam zaufanie co do wyrobów Shimano, i przez to chciałbym hydraulikę shimano :P Pozdrawiam

Deore 2010 działa na technologi XTR to nie znaczy ze tak samo działa. Ja mam Duale controle XT a wsiadłem na rower na Dual control XTR i czułem róznice mimio ze to ta sama technologia.

Jezdziłem na Hydro LX w Dual control i nie narzekałem i nie sa drogie. Hamulec to wazna rzecz nieraz warto dopłacic troszke.

Dla twojej jazdy odradzam deore, bo to jest sprzet dla XC i trekingu. Jesli jezdzisz naprawde konkretnie powienies mierzyc minimum w SLX/Juicy 5. Sam uzywam tych pierwszych i jestem z nich zadowolony. A wg mnie deore 2010 tylko wyglada jak slx/xt. A za moje (bez tarcz) zaplacilem bodajze 650 zl w bikestacji, albo ktoryms innym sklepie internetowym. A jak wspomnial PAWEU, do mechanizmu servo vavwe warto doplacic

Aha... to już teraz zrobiliście mi mętlik w głowie :) Zobaczę jak uzbieram pieniądze to na pewno zainwestuje w SLX :D Dziś pojadę do Serwisu może jakoś taniej kupię bo raz już mi się udało tak kupić kierownicę :wacko: Ktoś poprostu wymieniał u nich kierownicę i starą oddał w rozliczenie, tylko że jest używana ale myślę że to nie przeszkadze. Ale na taki sprzęt normalnie dają gwarancję. Pozdrawiam

Mam zamiar zakupić nowe hamulce tarczowe w cenie ok 600 - 650 zł.

W tej cenie mogę dostać m.in. AVID JUICY 5 oraz Shimano SLX. Obie w podobnej cenie i w tych samych rozmiarach tarcz.

Które bardziej opłaca się kupić? Może jakieś inne w tej cenie? Jaka jest różnica w tych hamulcach (AVID vs Shimano)? Które łatwiej serwisować?

Znalazłem coś takiego, jest to oczywiście o Deore 2010: "Hamulec Tarczowych na przednie lub na tylne koło. Ciekawa jest konstrukcja dźwigni, gdyż Shimano wprowadza znane z modelu 575 rozwiązanie jakim jest ruchoma obejma, czyli aby ją założyć nie trzeba już ściągać gripów czy manetek. Ciekawym bajerem, zarezerwowanym jak do tej pory dla produktów z górnej półki, jest możliwość regulacji odległości klamki od kierownicy za pomocą pokrętła, a nie jak w większości przypadków za pomocą narzędzi. Ulepszono także przewody olejowe dzięki czemu układ sam się odpowietrza podczas jego zalewania. Póki co nie znajdziecie tych rozwiązań w innych grupach. Shimano zapewnia, że nowe hamulce Deore będą także mocniejsze od poprzedników" Powiem wam że naprawdę mnie kusi żeby dać kup teraz :) i jeszcze coś takiego "Deore powstała z myślą o szeroko rozumianej grupie miłośników jazdy rowerowej. Projekt Deore, który łączy ze sobą hasła „Inteligentnie i mocno”, pasuje zarówno do rowerów trekkingowych, jak i MTB." Także już całkiem pomieszało mi się w głowie.

Tak samo jak Pichu posiadam komplet Juicy Three z kool-stopami. Na modulacje nie narzekam, a przez kierownicę można spokojnie przelecieć bez większego wysiłku :) Myślę, że Juicy Five + Kool-stopy będzie bardzo dobrym wyborem.

W Avidach do odpowietrzenia potrzebny jest specjalny zestaw kosztujący 160 zł w sklepach. Jest to wydatek jednorazowy, a zestawem możesz odpowietrzyć setki hamulców. Ja zostanę przy Avidach, ponieważ bardzo mi odpowiadają.

Najlepiej jednak jeżeli sam popróbujesz tych hamulców w sklepach bądź u innych forumowiczów i wybierzesz te, które bardziej Ci odpowiadają.

• Mod Team

To Dobra teraz do rzeczy. Co brać STX czy Deore 2010 ? :rolleyes: Tarcze tak czy tak kupuje osobno ponieważ podobają mi sie Dartmoor Nano ;)

STX powrócił do produkcji?Gdzie?Kiedy ?Za ile?

Co wybrać? Prywatnie hamulce z Deore 2010 mi sie wogóle nie podobają. Te pokrętło regulacji aż prosi sie o połamanie, chociaż może jest wygodniejsze niż w SLX. Jednak, jesli wygląd dla Ciebie nie stanowi problemu i możesz życ bez Servo Wave- bierz Deore- mniejsze problemy z odpowietrzeniem ( podobno), i te same klocki co w SLX i XT. Jeśli jednak snobizm - jesli w tym wypadku można o tym mówić- gra rolę- kup SLX. Jako tanszą alternatywę można podac jeszcze pozagrupowe Deore BR-M575, które są ,moim zdaniem, ładniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...