Skocz do zawartości

[kaseta] Nie mozna sciagnac hg

kasini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam shimano alivio hg 40 i nie moge jej sciagnac z piasty... mam wszystki potrzebne nardzedzia tzn klucz lancuchowy i klucz do kaset hg i poprostu nie idzie odkrecic moze nie mam krzepy jak Pudzianowski ale siły tez mi nie brakuje :whistling: hmm jak mam sciagnac ta kasete xD niby banalna rzecz ale uprzyksza mi zycie

Chyba właśnie nie odkręcił... Wiesz, w to naprawdę trzeba sporą siłę włożyć. Najlepiej ułóż te klucze względem siebie tak, żebyś mógł je objąć dłonią i odkręcać przez dociskanie jeden do drugiego. Oczywiście, koło trzymaj ustawione w pionie. A klucz (o ile masz taki bez rączki) najlepiej zabezpiecz zaciskiem od koła.

Więcej siły będzie mieć jak ułoży klucze równolegle do podłoża po przeciznych stronach kasety i je naciśnie równo. Musi odpuścić.

Dla jasności - klucz do odkręcenia kasety po lewej stronie - kręcimy w lewo.

Bat - po stronie prawej i ciśniemy w prawo :]

Te klucze do odkręcania to są takich rozmiarów ze mozna na jego rączke załozyc rurke i zwiekszyc moment obrotowy

Zazwyczaj klucz do kaset nie ma żadnej rączki - zakłada się na niego inny klucz - płaski, nasadowy - chyba, że jest to wybitnie warsztatowe narzędzie to zazwyczaj ma zintegrowaną rączkę.

Inna sprawa jest taka, że do odkręcania kasety nie potrzeba aż tak drastycznych metod jak przedłużanie ramienia klucza.

Z wolnobiegiem tylko takie hece się dzieją.

to znaczy tak jak mi radzili rozlozylem sily na dwie strony... ale teraz juz jestem pewny ze tego nie odkrece teraz sie troche mocniej wysililem i pek bacik lancuch i raczka (raczka na pol- metalowa) to jest nie mozliwe zebym tak mocno ta kaseta byla zacisnieta

myslalem ze to przez oske wiec ja sciaglem i przy tym tez mialem troche zabawy, bo na osce nie bylo gwintu i sruba nie chciala zejsc... musialem pilowac... ale z oska czy bez oski ten sam rezultat

przedstawie wam moja przygode... wykrzywilem obrecz stozkowa wiec kupilem nowa normalna... okazalo sie ze szprychy mam za krotkie, znalazle jakies w piwnicy i chcialem wymienic ale zeby to zrobic musze sciagnac kasete do ktorej trzebya kupic klucz... pozniej zabawa z oska i wszystko na nic ogolnie myslalem ze wydam 60 zl ale wyszlo tak 60 + 30 + 50 zrobilo sie 140 z samej wymiany obreczy

a pewnie skonczy sie na tym ze kupie nowa piaste z nowa kaseta xd

Tzn. pękł Ci łańcuch? No bez jaj...:yes: Ważne jest żeby równo i do końca włożyć klucz w nakrętkę, żeby bacik było możliwie mało odsunięty na bok (jak najbliższa koronka względem rączki klucza do nakrętki), żeby odkręcając kluczami nie ruszać nimi na boki (dlatego najlepiej siedząc ustawić koło pionowo między kolanami) i wreszcie żeby upewnić się, że się odkręca a nie zakręca.

Jeśli zrobiłeś wszystko jak należy, ostatecznie możesz spróbować wypróbować metodę "na młotek". Uderz w koniec ramienia klucza dosyć silnie młotkiem :D

ok bede nawala mlotkiem az poczuje troche luzu

KT Disc, aluminiowe... wiecej nie wiem

http://www.ktgroup.net/ch/images_l/kt_sr5f.jpg sory nie znalazlem zdjecia piasty tylniej

http://www.rowerowy.com/GetFile/2490/prod_289_0_m.jpg nie jestem pewny ale to chyba ta

ta 1 to na pewno ten model ale co do tej 2 nie jestem pewny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...