kasini Napisano 10 Października 2009 Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam posiadam shimano alivio hg 40 i nie moge jej sciagnac z piasty... mam wszystki potrzebne nardzedzia tzn klucz lancuchowy i klucz do kaset hg i poprostu nie idzie odkrecic moze nie mam krzepy jak Pudzianowski ale siły tez mi nie brakuje hmm jak mam sciagnac ta kasete xD niby banalna rzecz ale uprzyksza mi zycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 10 Października 2009 Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Rozumiem, że odkręciłeś nakrętkę i kaseta nie chce zejść? Czyli weź długi płaski śrubokręt i młotek i wal od przeciwnej strony koła. Pewnie kaseta się wgryzła w bębenek i stąd ten opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 10 Października 2009 Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Chyba właśnie nie odkręcił... Wiesz, w to naprawdę trzeba sporą siłę włożyć. Najlepiej ułóż te klucze względem siebie tak, żebyś mógł je objąć dłonią i odkręcać przez dociskanie jeden do drugiego. Oczywiście, koło trzymaj ustawione w pionie. A klucz (o ile masz taki bez rączki) najlepiej zabezpiecz zaciskiem od koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 mnie też się wydaje że nie odkręcił zrób tak ja wyżej. musisz dociskać 2 klucze na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Więcej siły będzie mieć jak ułoży klucze równolegle do podłoża po przeciznych stronach kasety i je naciśnie równo. Musi odpuścić. Dla jasności - klucz do odkręcenia kasety po lewej stronie - kręcimy w lewo. Bat - po stronie prawej i ciśniemy w prawo :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Albo autor tematu ma wybitnie mocno przykręconą kasetę, albo ja miałem nieprzykręconą Poradziłem sobie samemu - jedną ręką trzymałem kasetę przez ręcznik, drugą kręciłem kluczem (łatwo nie było, ale jednak)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soliner Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Te klucze do odkręcania to są takich rozmiarów ze mozna na jego rączke załozyc rurke i zwiekszyc moment obrotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 jedną ręką trzymałem kasetę przez ręcznik, drugą kręciłem kluczem Niemożliwe! Musiała być niedokręcona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dokładnie, musiała być zbyt słabo dokręcona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Te klucze do odkręcania to są takich rozmiarów ze mozna na jego rączke załozyc rurke i zwiekszyc moment obrotowy Zazwyczaj klucz do kaset nie ma żadnej rączki - zakłada się na niego inny klucz - płaski, nasadowy - chyba, że jest to wybitnie warsztatowe narzędzie to zazwyczaj ma zintegrowaną rączkę. Inna sprawa jest taka, że do odkręcania kasety nie potrzeba aż tak drastycznych metod jak przedłużanie ramienia klucza. Z wolnobiegiem tylko takie hece się dzieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasini Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 http://www.allegro.pl/item719483204_klucz_serwisowy_bike_hand_do_kaset_shimano_hg.html wlasnie takie cos posiadam i z odkrecaniem probowalem na wszystkie strony i nie idzie odkrecic jakby ta nakretka sie zeszczepila z kasetta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Czasami ciężko jest to odkręcić, szczególnie jeśli masz nakrętkę bez takiej aluminiowej blaszki oddzielającej od kasety (w alivio chyba jej nie ma)... Ale co to znaczy z odkrecaniem probowalem na wszystkie strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Niemożliwe! Musiała być niedokręcona. Być może. Kolejny "plus" dla Krossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasini Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 to znaczy tak jak mi radzili rozlozylem sily na dwie strony... ale teraz juz jestem pewny ze tego nie odkrece teraz sie troche mocniej wysililem i pek bacik lancuch i raczka (raczka na pol- metalowa) to jest nie mozliwe zebym tak mocno ta kaseta byla zacisnieta myslalem ze to przez oske wiec ja sciaglem i przy tym tez mialem troche zabawy, bo na osce nie bylo gwintu i sruba nie chciala zejsc... musialem pilowac... ale z oska czy bez oski ten sam rezultat przedstawie wam moja przygode... wykrzywilem obrecz stozkowa wiec kupilem nowa normalna... okazalo sie ze szprychy mam za krotkie, znalazle jakies w piwnicy i chcialem wymienic ale zeby to zrobic musze sciagnac kasete do ktorej trzebya kupic klucz... pozniej zabawa z oska i wszystko na nic ogolnie myslalem ze wydam 60 zl ale wyszlo tak 60 + 30 + 50 zrobilo sie 140 z samej wymiany obreczy a pewnie skonczy sie na tym ze kupie nowa piaste z nowa kaseta xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Tzn. pękł Ci łańcuch? No bez jaj... Ważne jest żeby równo i do końca włożyć klucz w nakrętkę, żeby bacik było możliwie mało odsunięty na bok (jak najbliższa koronka względem rączki klucza do nakrętki), żeby odkręcając kluczami nie ruszać nimi na boki (dlatego najlepiej siedząc ustawić koło pionowo między kolanami) i wreszcie żeby upewnić się, że się odkręca a nie zakręca. Jeśli zrobiłeś wszystko jak należy, ostatecznie możesz spróbować wypróbować metodę "na młotek". Uderz w koniec ramienia klucza dosyć silnie młotkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasini Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 tak pekl mi w miejsu laczenia sie lancucha z raczka... i raczka tez a piasty nie mam w kole tylko jest wybebeszona z obreczy ale co do miejsca klucza w kasecie nie ma problemu poniewaz klucz posiada prowadnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Co to za piasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasini Napisano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ok bede nawala mlotkiem az poczuje troche luzu KT Disc, aluminiowe... wiecej nie wiem http://www.ktgroup.net/ch/images_l/kt_sr5f.jpg sory nie znalazlem zdjecia piasty tylniej http://www.rowerowy.com/GetFile/2490/prod_289_0_m.jpg nie jestem pewny ale to chyba ta ta 1 to na pewno ten model ale co do tej 2 nie jestem pewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Ja jak nie mogłem kasety odkrecic w akcie desperacji wziąłem stary łańcuch (chyba kazdy jakiś ma) owinąłem o zeba 34 czyli najwiekszy zakreciłem łańcuch mocno w imadło wziąłem klucz kawałek rurki i ... troszke imadło zjadło mi łańcuch ale odkrecilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Stary, wypróbowany sposób... Aż łezka się w oku kręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasini Napisano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2009 jest udalo sie zrobilem tak jak kolega mowil obwinąłem najwieksza zebatke starym lancuchem calosc scisnąłem pod imadlem i odkrecilem xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Brawo! Ja bym chciał to zobaczyć na zdjęciu bo ciężko jest mi to sobie wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mowisz - masz ---> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aaae47651f5c507e.html <--- Niewiem czemu ciezko ci to jest sobie wyobrazic, w taki sposob zeby jak była zakrecona to puści. inaczej to wyglada z wolnobiegiem tam trzeba działać z "kopa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart7 Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Jak to zdjąć? to się jakoś odkręca? Nie bardzo znam się na rowerach niech ktoś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Daj inne ujęcie, bo nie bardzo wiem o co chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.