Mod Team IvanMTB Napisano 12 Października 2009 Mod Team Napisano 12 Października 2009 Klaniam, Nie zmienia to jednakowoz faktu ze 6point to najbardziej zaawansoway technicznie rodzaj zawiasu w dotychczas wymienionej stawce. Nawet jesli trzeba w niego zainwestowac to na pewno warto. A moze caly Ihahaj? http://www.realcycles.com/products.php?plid=m1b0s1p1690 Albo sama rama bez dynama ale za to ze sterami? ---> http://www.bikeoutlet.co.uk/products/Iron_Horse_Mk3_Frame_07_08-611-0.html Lub 6point4 -----> http://www.bikeoutlet.co.uk/products/Iron_Horse_6_Point_4_2008-269-0.html Ponownie sugeruje obgladanie brytyjskiego i germanskiego ebajca. Jest tam rooooznych sprzetow od mlotka. A Europa to blizej niz Hamburgerowo Szacunek... I.
Rulez Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Ten ostatni sklep mi się podoba, obok Iron-ów , mają takie "wypasy" : http://www.bikeoutlet.co.uk/products/Optima_Panache_Ladies_2009-13-12.html
Adamos05 Napisano 12 Października 2009 Autor Napisano 12 Października 2009 Fakt...ja ciągle licze koło 3 tysięcy a przy zamawianiu stąd http://www.rscycle.com/2008-Iron-Horse-6-Point-Frame-All-Mountain?sc=8&category=172 wychodzi niecałe 2 przy obecnym kursie dolara!! wtedy można 5 stów przeznaczyc na piaste i suport który i tak kwalifikuje sie do wymiany...coraz bardziej sie do tego Iron Horse'a przekonuje...
hudy Napisano 13 Października 2009 Napisano 13 Października 2009 Jeszcze fajnie stoi Titus Motolite http://www.jensonusa.com/store/product/FR289B12-Titus+Motolite+Frame+09.aspx gdybyś jednak stwierdził, że tyle skoku nie jest Ci potrzebne. Do pike'a pasuje jak ulał.
adriansocho Napisano 13 Października 2009 Napisano 13 Października 2009 Poison jest raczej na dalszych miejscach...dużo ludzi na tym jeździ a ja lubie byc oryginalny Moja ostatnia uwaga za Poisonem - możesz sobie tą ramę zamówić w swoim własnym kolorze, a jak będziesz brał swój kolor to możesz wziąć bez naklejek. Dystrybutor trochę się miesza w zeznaniach co do kosztów tego malowania (pracownik sklepu oraz szef podają różne ceny) ale jest taka możliwosć żeby mieć i swój kolor i gwarancję na ramę.
tobo Napisano 13 Października 2009 Napisano 13 Października 2009 uwazam - podobnie jak ivanMTB - ze uprzedzenie do slizgow jest zbędne. bylem przez rok posiadaczem (nie)dumnym duncona mastiffa ktory miał trzy punkty obrotu na miniaturowych lozyskach slizgowych i jednym maszynowym. cały wahacz (podonie jak ogolnie rama) bardzo kiepsko wykonane i fatalnie spasowane. nabyłem do ramy (uzywka z allegro) drugi zestaw slizgow od producenta - czyli duncona - bo chciałem dmuchać na zimne. niepotrzebnie. przeguby na slizgach okazaly sie chyba jedynym plusem tej ramy oryginalny zestaw przezyl dwa zestawy maszynowek, a slizgi nie nosily praktycznie zadnych sladow zuzycia - mimo ze jako takie nie powinny byc smarowane a ja to robilem. ja z wybranych ram zdecydowalbym sie na banshee - moze w jego wydaniu virtual jest lepszy niz dw-link ih - taki sam jak w moim ibisie
Adamos05 Napisano 13 Października 2009 Autor Napisano 13 Października 2009 Banshee jest drogie niestety...też mi sie cholernie podoba wizualnie i dużo dobrego czytałem o ich zawieszeniu...jak bedzie jakaś okazja to kto wie, kto wie...
Rulez Napisano 13 Października 2009 Napisano 13 Października 2009 W DW Link nie ma nic złego, jemu chodzi raczej o pewne szczegóły wykonania zawieszenia w Ibisie, nie wiadomo czy taki sam feler jest w Ironie, Janisław nie raportował
zion Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Dzięki, to jeszcze jedno pytanie. DW link kopie jak VPP na małej zębatce? jak to wygląda? Znalazałem tutaj tanią ramę: KHS xtc 555 moze Was zainteresuje.
Rulez Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Ten KHS nie całkiem do Enduro, raczej rower Trail-owy, ale przynajmniej pod amor 140 mm skoku - czyli geometria by pasowała. Obawiam się jednak o sztywność wahacza, w bardzo podobnej konstrukcji (Go Sport Scrapper) wahacz jest podobno dosyć wiotki Enduro na tej ramie raczej wykluczone. Tutaj też opinia niezbyt : http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/xct555-09-33708 Cena dobra.
tobo Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 dw link to vpp z inną nazwą. korba szarpie ale nie czuc tego w czasie jazdy.
bendus Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 No i KHS nie bardzo pasuje do tej wizji bycia oryginalnym. KHS nie robi swoich ram, tylko są to brandowane u nich tajwańce. Ramę identyczną do tego xct można było np. pod koniec zeszłego roku kupić na allegro (w niezłej cenie) z logo Astro.
Rulez Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Dobra dobra, od 2010 Cannondale będzie tłukł ramy na Tajwanie (a właściwie to chyba juz tłucze modele 2010), wiec nie ma się co wychylać. Ponadto jakieś 95% ram jest z Tajwanu.
bendus Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Nie twierdzę, że ramy z Tajwanu są gorsze. Są pewnie takie same jak każde inne, ale skoro Posion odpadł z powodu bycia mało oryginalnym, to KHS tez pod tym względem kiepsko się prezentuje. Moją następną ramę tez na 100% zbudują mieszkańcy Formozy
Rulez Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Poison ma niedopracowane ramy, zalatujące tandetnym wykonaniem, i to jest jego problem. Co do ram z Tajwanu - wykonanie jak zwykle zależy od ceny ... Rama KHS na pewno nie jest do Enduro, jako Trailowa + trochę więcej, sprawdzi się.
zion Napisano 14 Października 2009 Napisano 14 Października 2009 Szał to to nie jest macie racje, ale cena jest dobra. Czy enduro czy nie to też pytanie jak kto to widzi. Dobry rider wyciśnie ze 140 mm w horście sporo
Adamos05 Napisano 15 Października 2009 Autor Napisano 15 Października 2009 Sorry za dłuższą nieobecnośc w temacie...po podsumowaniu wszystkich plusów i minusów Iron Horse jest na prowadzeniu, nawet po uwzględnieniu transportu, dokupienia piasty i szerszego suportu całośc jest dużo tańsza niż kupno nowej ramy w Polsce, jedyny większy minus to jednak większe ryzyko przy sprowadzaniu zza oceanu...panowie ze Speca dali zaporową cene na Enduro, panowie w Twomarku mi powiedzieli że wszystkie Gianty Reigny na 2009 rok już wyszły, Banshee jest zaraz za Iron Horse'em ale cena jest troche za wysoka, GT mi jeszcze nie odpisało, Cube odpada ze względu na zupełny brak luźnych ram w sprzedaży i nie mają w Polsce dystrybutora...do przemyślenia zostało Lapierre Spicy (jutro ide pogadac z facetem w sklepie z dystrybucją) i nowa rama Kony z Magic Linkiem --> http://www.konaworld.com/bike.cfm?content=abracadabra wczoraj o niej przeczytałem i pasuje jak ulał ale niewiadomo jak jest z ceną i dostępem w Polsce...
mwegrzyn Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 , Cube odpada ze względu na zupełny brak luźnych ram w sprzedaży i nie mają w Polsce dystrybutora.. Skąd masz takie wiadomości ? Rama Cube Fritzz w zestawie z Foxem RP23 i sztycą Syntace P6 Carbon kosztuje 1399 euro , model 2010.
Rulez Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 To akurat dla niego ... pod warunkiem, że Euro będzie po 2.5 Zł. ...
Adamos05 Napisano 15 Października 2009 Autor Napisano 15 Października 2009 Hmmmm...to mnie zagiąłeś...skąd masz takie info?? Ja troche sie naszukałem go w necie i nie znalazłem...zresztą i tak 1400 euro to jest grubo ponad 5 tysięcy złotych więc i tak odpada...
wkamil Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 Ile opadnie suport ? coś bardzo blisko połowy różnicy skoku amora jeżeli skok (wys. amora) mniejsza o 20 mm, suport opadnie o 10 mm. 20 mm skoku amora zmienia kąt sterówki o 1*, kąt podsiodłówki zmienia się mniej-poprostu jest bliżej osi obrotu(osi tylnego koła). Kona dalej pozostaje jednozawiasem, MagicLink ma zmieniać geometrię (wyostrzać kąty na podjazdach i łagodzić na zjazdach) podobno działa. Ja bym obstawiał 6-Pointa - za taką kasę warto ... Tzn chodzi Ci o 20 mm dlugosci amora, niekoniecznie skoku, jak mniemam, tak? Np miedzy 518 mm AC a 538 mm kat sterowki wyplaszczy sie o 1*?
Rulez Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 Tak, 20 mm wysokości zmienia kąt główki +/- 1* .
mwegrzyn Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 To akurat dla niego ... pod warunkiem, że Euro będzie po 2.5 Zł. ... Odniosłem się do tego że Cube nie ma w ofercie samych ram , poza tym podałem cenę modelu 2010. Niezależnie od tego jaką firmę wybierze to za markowy produkt z modeli 2010 zapłaci wyższą cenę niż za modele 2008/2009 z ewentualnych wyprzedaży. Hmmmm...to mnie zagiąłeś...skąd masz takie info?? Ja troche sie naszukałem go w necie i nie znalazłem...zresztą i tak 1400 euro to jest grubo ponad 5 tysięcy złotych więc i tak odpada... Cena pochodzi z oficjalnego cennika Cube na 2010 rok . A jeżeli szukasz tej ramy w jakimś konkretnym sklepie to będzie trudno ponieważ rzadko sklepy zamawiają taką ramę w ciemno. Ramę Fritzza model 2008 lub 2009 można kupić za około 3500 zł.
Adamos05 Napisano 15 Października 2009 Autor Napisano 15 Października 2009 Naprawde długo szukałem i żadnego takiego info nie znalazłem...dzięki wielkie...jeśli cena Fritzz jest za 3,5 tysiaka z damperem to jest nowy zawodnik w czołowej trójce... podeślij jakiegoś linka...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.