Skocz do zawartości

[rama] full do enduro

Adamos05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W planach jest kupno ramy do enduro, kwota do wydania - 3,5 tysiąca wliczając w to damper. Skok 140-160mm. Raczej czterozawias. Będzie pracowac z RS Pike'iem.

Kandydaci:

Giant Reign

Banshee Pyre/Rune

Spec Pitch/Enduro/Stumpjumper

na dalszych miejscach:

Cube Fritzz (małe szanse ze względu na cene i dostępnośc)

Lapierre Spicy (cena)

Santa Cruz Nomad (cena)

Zdaje sobie sprawe że ciężko będzie dostac którąkolwiek z tych ram nową w cenie do 3,5 tysiąca ale lekko używaną już bardziej. Liczę na inne propozycje bądź pomoc w wyborze z powyższych :P

Napisano

No mam teraz Amstaffa, jest ostro katowany po polskich i zagranicznych górach i daje rade...ale z fulli to jest Tosa Inu która ma prawie 170mm skoku co z Pikiem który ma 140 nie ma większego sensu bo geometria całego roweru będzie niekorzystna i jest Akita która jest jednozawiasowa a wiadomo co to oznacza na podjazdach...pozatym Akita nie ma jakichś powalających recenzji...

Napisano

Najpierw to sie zapoznaj z ofertą Duncona a nie rzucaj samymi nazwami modeli :)...Cane Corso to rasowa rama do DH, ponad 200mm skoku także już wogóle odpada...

Ktoś ma jakieś sugestie? Pomóżcie, naprawde mam dylemat...

Napisano

Ja bym kupił Banshee Rune - przyszłościowa główka 1.5cala, możliwość montażu napinacza.

Reign jest stosunkowo lekki i łatwo dostępny.

Spec - jak trafisz w dobrym stanie to czemu nie.

Cube odpada - tylna sztywna oś na 12 mm zgodna ze standardem Syntace'a - ciężko znaleźć piastę, to jest propozycja do rozważenia tylko przy zakupie kompletnego roweru

Nomad - niby najlepszy, ale jak tylko się pojawia - o kolejny nomad. Mnóstwo ich jeździ. Mi osobiście by to przeszkadzało.

Na temat Lapierra nie mam zdania.

• Mod Team
Napisano

Wprawdzie z US, ale cenowo wymiata:

http://www.rscycle.com/2008-Iron-Horse-6-Point-Frame-All-Mountain?sc=8&category=172

Ja chyba na dniach będę od nich zamawiał też ramkę, więc jak coś to możemy pogadać o wspólnej paczce ;)

Noooo 6point to juz naprawde mooocna sztuka.

A jestes pewnien Janislaw ze Randall Scott sprzedaje poza Stany i Kanade? Bo tak cos mi sie zdawa ze kiedys cos sie dopytywalem i kazali mi spadac na szczaw. No ale nie pamietam juz dokladnie...

Szacunek...

I.

Napisano

A nie myślałeś może o ramie Poison Curare? Skok 150mm, czterozawias, wchodzi damper 190mm, cena 1100PLN plus przesyłka z Opola? Podobno niemcy uczciwie podchodzą do gwarancji na swoje ramy. Przy tej cenie to jakiego dampera nie wybierzesz to w limicie się zmieścisz :P Zresztą zapytaj w tym sklepie w Opolu jakie mają dampery w jakich cenach to może coś u nich weźmiesz (X-Fusion-owy odpowiednik Foxa Float RP23 kosztuje "ciut" taniej).

• Mod Team
Napisano

Przeca mój konik jest od nich :P

Wysyłają, tylko trzeba podesłać dodatkowe potwierdzenie adresu, typu skan dowodu / paszportu.

No prosze. Ale jak pisalem nie bylem pewnien czy mi sie nie pozajaczkowalo...

Troche nie na miejscu jest porownywanie Poisona do Ihahaja ale jest to niewatpiliwie jakas opcja...

Szacunek...

I.

Napisano

Troche nie na miejscu jest porownywanie Poisona do Ihahaja ale jest to niewatpiliwie jakas opcja...

Ten Poison jest i tak lepszy od kilku ram dostępnych na rynku. No i zostaje więcej kasy na inne komponenty albo na więcej wyjazdów w bardziej ciekawy teren :P

• Mod Team
Napisano

... no to masz problem... Oryginalnosc niestety kosztuje ekstra.

Skoro tak to moze szukaj uzywek w stylu Turnera, Ventany, Ellswortha czy Ihahaja na brytyjskim lub germanskim ebajcu?

Szacunek...

I.

Napisano

Z wymienionych przez na początku, to wg mnie Pitch (używałem ram z FSR i mi się podobało, no i lubię stosunkowo długą górną rurę, a taka właśnie jest w specach), ewentualnie Reign (wielce chwalone Maestro).

Zanim zdecydujesz się na Reigna, pomierz dokładnie rurę sterową w swoim widelcu, bo Giant ma dość długą główkę.

Banshee sam rozważałem i nawet pod koniec zeszłego roku miałem już prawie przygotowaną okrągłą sumkę na Rune, ale w końcu uznałem, że to trochę ryzykowny zakup. Zachodni recenzenci generalnie nie mają problemów z żywotnością zastosowanych ślizgów z tworzywa sztucznego, ale w razie czego wolałbym mieć łatwy dostęp do cześci zamiennych. Łożyska maszynowe zastosowane w większości ram kupisz prawie że w sklepie na rogu, a te ślizgi iglide?

A poza tym w ramach OT, to Ivanie... zazdroszczę niebieskiego Nixona. Strasznie na niego chorowałem :D

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No z tymi slizgami to jest jakas legenda.

Dlaczego Turner robi swoje ramy ciagle i nieprzerwanie od 25lat wlasnie na slizgach? Cos musi byc na rzeczy. Wytrzymalosc, latwosc konserwowania oraz wymiany...

Nie dyskredytowalbym tego patentu tak latwo...

A poza tym w ramach OT, to Ivanie... zazdroszczę niebieskiego Nixona. Strasznie na niego chorowałem :D

Tez sie ciesze z Prezydenta. Szczegolnie ze kosztowal mnie tak smiesznie male pieniadze ze nic tylko holubca wyciac :)

Szacunek...

I.

Napisano

A powiedzcie mi taką rzecz...przeglądając internet zauważyłem że większośc powyższych ram jest sprzedawana z widelcami 160mm, jak sie bedzie taka rama zachowywała z widelcem 140mm ?? Myślicie że to duża różnica ?? Dostałem też propozycje na Kone CoilAir Supreme za 2,5 tysiąca z RP23, to jest ten model z Magic Linkiem co ma 150-175 skoku...nie jest to za dużo ??

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

CoilAir to prosty faux bar na dopingu (Magic Link) ale jak czytalem testy to pisali iz ten patent spelnia swoje zadanie.

Oczywiscie jak wstawisz tam krotszy niz zalecany widel nieco podostrzy Ci sie kat glowki ramy i opadnie wysokosc suportu.

Nie zaryzykuje ile to bedzie, gdyz nie moglem odnalezc odpowiedniego watka na MTBR.

Czy 150-175mm skoku do enduro to za duzo? Znam takich, ktorzy by powiedzieli ze za malo. Powazka...

Wszystko zalezy od tego co rozumiesz pod pojeciem enduro, w jakim terenie i jak zamiarujesz jezdzic.

Dodatkowe cale czy milimetry skoku to oczywiscie dodatkowy komfort i bezpieczenstwo na zjazdach. To takze przesuniecie granicy niedostepnosci i agresywnosci w jezdzie w dol. Ale z drugiej strony to takze dodatkowe gramy lub kilogramy do targania pod gore.

Jesli Ci to nie wadzi oraz bilans plusow i minusow przechyla sie ku tym pierwszym to go fo it :)

Szacunek...

I.

Napisano

Ile opadnie suport ? coś bardzo blisko połowy różnicy skoku amora jeżeli skok (wys. amora) mniejsza o 20 mm, suport opadnie o 10 mm.

20 mm skoku amora zmienia kąt sterówki o 1*, kąt podsiodłówki zmienia się mniej-poprostu jest bliżej osi obrotu(osi tylnego koła).

Kona dalej pozostaje jednozawiasem, MagicLink ma zmieniać geometrię (wyostrzać kąty na podjazdach i łagodzić na zjazdach) podobno działa.

Ja bym obstawiał 6-Pointa - za taką kasę warto ...

Napisano

do 6pointa musze kupic nową piaste bo ma rozstaw widełek 150 a nie 135 i ma też szerszy suport...sama w sobie jest okazyjna ale do tego trzeba włożyc jeszcze ze 2-3 stówy żeby jeździło...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...