Skocz do zawartości

[rower] NISHIKI co wiecie o tej firmie?

streetbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak do tej pory nazwa ta kojarzyła mi sie tylko z ryżem do sushi ;):)

Na ich stronie wygląda to normalnie, jakaś rama z napisem NISHIKI, a dalej to samo, co wszędzie: Shimano, Rock Shox itd.

Ale może jest tu ktoś, kto ma taką ramę i mógłby napisać coś konkretnego?

Napisano

No właśnie wszystko to samo co wszędzie wdzięczny bym był o wszelkie informację od użytkowników.Coś tam o firmie już udało mi się wyczytać i sporą tradycję mają, ale bardzo mało jest o współczesnych konstrukcjach i o tym jak się spisują.

• Root Admin
Napisano
Nishiki is a brand name of bicycles originally produced at the Kawamura factory in Kobe, Japan, formerly known as American Eagle. The upper line bicycles exported by this company to Europe, USA and Canada were called Nishiki while simpler bicycles for the home market were sold as Kawamura. In the later 1970s the United States-based Nishiki importers, West Coast Cycles, registered the brand name Nishiki in the USA before Kawamura had a sense to do so[1]. This didn't lead to any legal actions as the Japanese were afraid to anger an important customer. For the rest of the 1980s West Coast Cycles continued to sell Nishikis produced by Kawamura. Only by 1989 the then owner of the brand in the United States, Derby Cycles (now Raleigh Cycles Ltd.), started to produce their own models outside Japan without any cooperation from Kawamura. Derby even used the same model names as on the Kawamura built bicycles[1]. The brand name was retired by Derby in 2001 in North America[2].

In 2008, T-Mar, a member of the BikeForums.net discussion boards, published the Nishiki Serial Number Database.

However, Nishiki Europe, a group of European distributors, still exists and sells models in Sweden, Norway, Denmark, Belgium, Germany, the Netherlands and Estonia. These bikes are produced in Taiwan, the Netherlands, Finland and Sweden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nishiki_(bicycle)

Klasa ta sama co reszta rowerów, po prostu w Europie nie sprzedają tego wszędzie, a tradycję jakąś mają, skoro produkowali już w latach 70', na pewno większą, niż niejedna obecna firma.

Napisano

Już chyba większość informacji o firmie znam ale czyżby naprawdę tak mało osób miało w Polsce kontakt z chyba nie najgorszą wytwórnią rowerów na świecie.

Domyślam się że sytuacja ta spowodowana jest zniknięciem marki w 2001r. po wykupieniu i pokazaniu się z powrotem na rynku w styczniu 2009r.Pomimo tego liczę na jakieś info od specjalistów z forum.

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Dosiadam Nishiki'ego X9M od 2 lat,  takiego miejsko-trekingowego "przecinaka szos i chodników" (zreszta na ramie widniej fabryczny napis "city pavement master":-) i złego słowa powiedzieć nie mogę. Model jak na zdjęciu tyle że moj pewno starszy. 

Kupiłem używkę jako rower typowo miejski, ale okazało się że przejeżdżam na nim do pracy (i dla przyjemności) o wiele więcej niż na MTB-kach. Wycinsąłem na nim coś ok 2,5 tys km i jedyne co mogę mu zarzucić to "wręcz niewybaczalną sztywność ramy". Ale jako że do porównania mam tylko górala cro-mo oraz fulla aluminiowego, więc podejrzewam że wszystko na sztywnym alu będzie dla mnie...sztywne :-). 

Co do reszty - jakość wykonania, komponenty - jak dla mnie pierwsza klasa. Poza niesamowitą "użytecznością" (bardzo przemyślana konstrukcja), rower też po prostu cieszy oko. Zresztą po tych kilometrach jestem przekonany, że ten był on projektowany/produkowany z myślą że ma posłużyć dłuuugie lata intensywnego użytkowania - i spełnia te założenia znakomicie. Całość serwisu przez ten czas ograniczyła się tylko do smarowania łańcucha, podcentrowania kół i pociągniecia hamulców (rolkowe). A przypominam, że kupiłem używkę. Jeśli przykładają sie tak do produkcji pozostałych modeli (a tak podejrzewam) -  nie wahałbym się z kupnem kolejnego modelu z tej "stajni". 

Mam nadzieję, że komuś pomogłem, mimo sporego laga czasowego w odpowiedzi.  

Strona www - www.nishiki.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...