Skocz do zawartości

[amortyzator]Manitou r7

supergdynia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.Przymierzam sie do kupna amortyzatora , generalnie myślałem ze owy r7 jest "słabszą wersją REBY" czy to prawda?Czy opłaca sie kupowac ten amortyzator?Czy daleko mu do foxa/sida?Wiem że zaletą r7 jest waga a o pracy slyszalem ze tez niczego sobie.Amortyzator byłby uzywany na maratonach/xc.

Zdziwiłem sie ostatnio zagladajac na allegro w poszukiwaniu r7-ki a mianowicie zdziwiła mnie cena (średnio 1800zł za nowy widelec)Toż to za tyle mozna wyrwać foxa rlc 2008 a moze nawet i 2009 jak sie znajdzie okazje.Posiadaczy r7 albo tych którzy mieli z nim stycznosc prosze o porady,wady i zalety amora.Z góry dzieki.

Napisano

r7 jest w kilku wersjach - przy czym wersja mrd (juz niepodukowana) jest swietnie dzialającym amortyzatorem wg mnie kulturą pracy znacznie odbegającym od konkurencji. nie dość ze posiada bardzo dobrą sprezyne z automatyczną komorą negatywną to jeszcze jego tlumik mimo ze nosi ozaczenie absolute ma duzo wiekszy zakres regulacji niz ten sam absolute w widelcu r7 super.

jesli zastanawiasz sie nad zakupem r7 w wersji innej niz mrd to na tle konkurencji czyli sida/reby/foxow wypada r7 gorzej i wtedy wg mnie lepiej kupic amorka konkurencji.

Napisano

a orientujesz sie może w cenach za tego mrd 100skoku pod tarcze?A , i jak to jest z rocznikami ?bo nigdzie nie moge sie doczytac na aukcjach roczników amora.

Wymieniłeś Talasa na mrd?

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Jesli szukasz R7 MRD to musisz zwrocic uwage na trzy rzeczy. Aby w nazwie wystepowalo MRD, aby w opisie bylo sprzezyna powietrzna Noble Air i oby tlumik byl Absolute. Wszystkie inne modele beda oparte o inne tlumienie lub inne sprzezyny powietrzne. Znakiem rozpoznawczym jest tez niebieska sterowka.

Co do rocznikow to byl to na pewno 2008 i wyglada ze 2009 tez ---> http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=36026&PartnerID=635

Ceny? No ja Cie bardzo prosze... Google... Co to tobo jakis dystrybutor albo inszy detalista? Przykladowa powyzej na CRC.

A-cha i jeszcze jedno. Tlumik Absolute bez wymienionej igly stuka podczas zalaczania platformy. Nic to nie szkodzi ale osoby o wrazliwym uchu potrafia sie jadowic. Manitou za frajej wysyla upgrade ktory ucisza tlumik i dodaje dwa dodatkowe kliki do ustawien platformy oraz moim zdaniem polepsza jeszcze plynnosc pracy amora...

Szacunek...

I.

Napisano

W MRD stosowano także tłumik TPC :) Znakiem rozpoznawalnym jest jeszcze korona, ma inny kształt niż pozostałe modele i jest chromowana.

Osobiście jeżdżę na R7 Elite Absolute (czyt. najtańszej wersji), amortyzator jest bardzo czuły na małe nierówności, platforma spełnia swoje zadanie, jest wystarczająco sztywny i jak dotąd - bezawaryjny. Wybór pomiędzy Foxem/Rebą/R7 uważam już za osobistą sprawą, każdy widelec inaczej pracuje i jednemu będzie pasowała progresywna praca Reby a drugiemu liniowość Fox'a niczym w sprężynowcach.

• Mod Team
Napisano

Ja cierpliwie czekam- jak się pojawi taka jak na zdjęciach- zakupię

http://www.bikerumor.com/2009/04/29/manitous-new-absolute-suspension-damping-and-milo-lockout/

A tu przez chwilę widać ,jak działa

tu też coś w temacie

http://seaotter.mtbr.com/2009/04/24/manitou-shows-new-damping-technology-absolute/

Jeśli wierzyć plotkom, to będzie można R7,Drake i Minute zupgrejdować

Napisano

A-cha i jeszcze jedno. Tlumik Absolute bez wymienionej igly stuka podczas zalaczania platformy. Nic to nie szkdzi ale osoby o wrazliwym uchu potrafia sie jadowic. Manitou za frajej wysyla upgrade ktory ucisza tlumik i dodaje dwa dodatkowe kliki do ustawien platformy oraz moim zdaniem polepsza jeszcze plynnosc pracy amora...

Szacunek...

I.

Witam. Moglbys sprecyzowac?Czy ten upgrade jest mozliwy u dystrybutora? W poniedzialek nie omieszkam zadzwonic do Wigwamu.Jest to jedyna rzecz jaka mnie irytuje w tym amorze.Posiadam R7 E Absolute 80 z 2008r

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Nie mam pojecia czy Wigwam ma te igly gdyz po pierwsze nie mieszkam w Kraju-Raju, po drugie znalazlem temat na ten temat :blush: na mtbr.com i tam napisali walic bezposrednio do Manitou. Napisalem do nich wiesc przez ich Tech suport message pod i przyslali. Za darmoszke. Troszku sie naczekalem ale dojszlo.

Wyglada to tak ---> http://www.forumrowerowe.org/topic/35220-29er-czyli-big-wheels-co-dla-oryginaow/page__view__findpost__p__557056

Oryginalna igla jest z lekko mlecznego, pol przezroczystego plastiku.

Szacunek...

I.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak sobie przeglądam R7 na rożnych aukcjach oraz sklepach i jedna rzecz nie daje mi spokoju. Dlaczego Przykładowo tutaj prawa strona jest inaczej zbudowana. Zazwyczaj są w miarę symetryczne, a tu taki psikus ;)

Drugie pytanie :D Czy to jest ta polecana wersja?

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

:D a gdzie Ty tu kolego bardzo sympatyczny widzisz brak symetrii? Proponuje szerzej otworzyc patrzalki i nie wliczac przyczepionego recepturka do goleni manuala jako integralnej czesci amora...

Szacunek...

I.

Napisano

Tak sobie przeglądam R7 na rożnych aukcjach oraz sklepach i jedna rzecz nie daje mi spokoju. Dlaczego Przykładowo tutaj prawa strona jest inaczej zbudowana. Zazwyczaj są w miarę symetryczne, a tu taki psikus :D

Zdarza że zawartość jednej goleni różni się od zawartości drugiej, np. w moim R7 TPC (lewa goleń: komora powietrzna, sprężyna negatywna; prawa goleń: tłumik kąpiący się w oleju).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam serdecznie,

czy może ktoś opisać jak wygląda oferta Manitou na rok 2010. Strona Wigwamu jak i źródłowa manitou milczy na ten temat.

Będę wdzięczny.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam,

Posiadam Manitou R7 MRD TCP skok 80 mm i jak dotad dziala bezawaryjnie.Smialo moge polecic.

Napisano

Pytanie czy jest sens wydawać tyle siana na taki amorek. Z manita wolałbym Relica,Blacka, nie wiem co prawda czego oczekujesz od teleskopu i jaki styl jazdy preferujesz.

Napisano

Czuwaj

By nie zakładać nowego tematu zadam pytanie tu, czy stary manitou r7 tpc z 2007 wytrzyma długo z tarczą 180 na hamulcu hfx9? proszę o wypowiedz osób mających styczność z podobną konfiguracją..

• 4 tygodnie później...
Napisano

Kolega z teamu jeździł z Magurą Lousie 180 mm przez 2 lata i też żadnych problemów. Ja osobiście mam tarcze 160 mm przy moim R7 i szczerze nie bałbym się wsadzić tam 180 mm. Zresztą Manitou do R7 dopuszcza tarcze do 210 mm!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam

Gdzieś zapodziałem instrukcje od amora, a chciałbym zobaczyć te tabelki odnośnie cisnienia. Na stronie wigwamu coś niby znalazłem tylko nie bardzo kapuje o co chodzi. Są na przykład:

Zalecane ciśnienie SPV, a w tym funty i PSI oraz Kg i bary i dla przykładu 50-70% masy ciała (pomiędzy min 40 i max 175 psi) dla amortyzatora

Czy jeżeli mam R7 E Absolute to mam patrzeć na ten zakres :confused::icon_question:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...