Skocz do zawartości

[transport lotniczy] Koniec latania z rowerami Ryanair'em

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klaniam,

Tak zwane tanie linie szukaja oszczednosci gdzie sie tylko da.

Pamietam jak pierwszy raz lecialem z JuKejowa do Kraju-Raju ze sprzetem. Mialem miekka torbe na rower a w srodku tyle dobra ze calosc wazyla jakies 50kg. I luz. Bylo to przegiecie z mojej strony ale luz..

Na przestrzeni ostatnich 3 lat przygladam sie jak Ryan coraz bardziej restrykcyjnie sprawdza wage sprzetu sportowego.

Kolezka moj wlasnie powrocil z wypadu do Polszy i zaraportowal ze z dniem 1 pazdzierzownika Roku Panskiego 2009 maksymalna, dopuszczalna waga zaczekowanego roweru wraz z opakowaniem to 20kg.

Sprawdzilem na stronie Ryan'a, faktycznie 20kg. na razie Wizir zostal z dopuszczalnym przez BHP limitem 32kg ale kto to wie co bedzie za pol roku???

Zatem albo powrot do miekkich toreb albo zmiana przewoznika gdyz moj RoofBox sam bez roweru wazy 14kg...

Szacunek...

I.

• Root Admin

Ba, teraz leciałem z Wrocławia do UK, miałem w głównym bagażu 17kg - ok, przymknęli oko (limit 15), podręcznego nigdy nikt nie waży (10kg max), dlatego pewny siebie poszedłem w stronę bramek... A tu niespodzianka... Przed bramkami stała śliczna blondyneczka, która kazała położyć podręczny na wagę. Wyszło 16,5 kg (laptop i aparat + graty). Dodatkowy koszt 30 euro lub 30 funtów lub 150zł - do wyboru. Nie ma już zmiłuj się i ładuj ile chcesz pod rękę.

Jest to o tyle żałosne, że na bezcłowej tak czy siak człowiek kupuje 10 litrów gorzały i ma ze sobą w sumie 20-25kg w dodatkowych dwóch reklamówkach. Wizzair jest o tyle dziwny, że się zawsze spóźnia... 3 razy korzystałem z ich usług i 3 razy się spóźnili.. 50min, 1.5h, 2h

• Mod Team

No to musisz zejść z wagą bika do 6kg i po sprawie ;)

Jaaasne... A potem oprawie go w ramki i wystawie w sklepie modelarskim :)

No starsznie sie zrobili czujni. Jak tylko wyglada ze masz nieco optycznie wiekszy podreczny to odrazu wrzucaja go na wage...

Czas przejsc do regularnych lini lotniczych :)

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...