Royalonzo21 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam. Mam przerzutke XT RD-M760 SGS. Długość mojego łańcucha to 108 ogniw. Uważam że jego długość jest odpowiednia. Z przodu najmniejsza koronka 22z z tyłu 32z, wózek przerzutki jest idealnie prostopadły do ziemi, kółka wózka są idealnie nad sobą. Problem mój polega na tym, że na przełożeniu 22z przód i 32z tył (młynku) górne kółeczko przerzutki zachacza o zęby. Dodam, że kręcenie śrubą regulacyjną, nie mowa o śrubie L i H tylko mowa o tej trzeciej, nic nie pomaga. Więc w czym jest problem? Czy łańcuch jest za krótki i zbyt mocno ciągnie przerzutkę do przodu? Czy może za długi jest pancerz idący do przerzutki, do śruby baryłkowej? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Tą odległość można ustawić tylko śrubką "B" , długość łańcucha nie ma tu nic do rzeczy. Śrubka drugim końcem musi opierać sie o hak, aby spowodować przesunięcie w dół przerzutki. Ew. spróbuj wkręcić dłuższa śrubkę.Ma być jak w instrukcji, rozdział "installation of the rar deraulier" http://shimano-polska.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W50A_001/SI_5W50A_001_En_v1_m56577569830616237.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja wiem że to się ustawia tą śrubą(w chwili pisania powyższego posta zapomniałem jak się nazywa), tylko u mnie nie za bardzo to zdaje egzamin, więc dlatego zaczął chodzić mi po głowie łańcuch. Oblukam dokładnie może coś nie tak jest z tą śrubą, w sensie krzywa starta. Może część haka o którą się opiera ta śruba jest uszkodzona, sam już nie wiem. Cieszy mnie jednak że to nie jest kwestia łańcucha. Zatem czy pancerz może mieć na to jakiś wpływ, mowa o ostatnim odcinku pancerza (ten bezpośrednio idący do przerzutki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Pancerz nie powinien mieć wpływu, śrubka nie powinna dopuścić aby przerzutka podniosła się zbyt wysoko. Chociaż przy budowie tej przerzutki istnieje możliwość, że zbyt długi pancerz naciska zbyt mocno i przerzutka się podnosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Przyznam się że już go troszke skracałem, ale efekt i tak mnie nie zadowala. Kiedyś jeździłem na przerzutce alivio a teraz na XT, długości pancerza nie zmieniałem przy zmianie przerzutki. Jak będe miał chwilke to wrzuce fote pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Jednak polecam dokładnie przyjrzeć się śrubce, i próbować wkręcić tak, aby przerzutka przesunęła się w dół. Tym bardziej, że przerzutka może działać z największą koronką 34z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 zdjęcie pancerza. No przerzutka owszem obsługuje 34 zęby, a po za tym ja mam najwięcej 32, więc tym bardziej jest to dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2009 zastosowanmie przelotki mogło by wyeliminowac problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.