kurokial Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 Czytam to forum i czytam i już nie wiem. Jedni piszą, że lepiej kupić gotowca, drudzy, że składać. Wydaje mi się, że jest to tak samo jak z rowerem są zwolennicy gotowych i zwolennicy składanych - ja wolę złożyć Kół natomiast nigdy nie składałem i nie wiem które obręcze, piasty, taśmy, szprychy i nyple byłyby optymalne. Z moich obserwacji wynika natomiast, że w kwocie ok. 300zł w domowym zaciszu można by złożyć koła na piastach deore z obręczami Alexrims - no tak ale to jest teoria.. Dodam, że kolor piasty ma być czarny, obręczy i szprych biały lub czarny. Docelowo w rowerze będą manetki, przerzutki i korba deore, jak finanse pozwolą może nawet tarczówki ale na razie v-ki - bo z tego co wiem nie opłaca się kupować jakiś najtańszych tarczówek prawda? W kwestii czasu to nie śpieszy mnie się ani trochę - do wiosny mam czas Pozdrawiam. Ps. najlepiej gdyby obręcze były kilkukomorowe. Oczywiście istnieje możliwość, że namówicie mnie na droższy zestaw - droższe komponenty etc.
goncik Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 A ja miałem 2 zestawy kół składanych przez siebie a obecnie mam kupione w całości. Czyli 2x koła składane i 1x koła gotowe. Teraz będziemy kupować koła dla 2 roweru i na pewno będą gotowe. Koła złożone własnoręcznie: można każdą część dobrać samodzielnie - pełna dowolność, cena także niższa. Koła gotowe: od razu gotowe do jazdy, wszystko fabrycznie, profesjonalnie naciągnięte (przynajmniej w moich, Easton Havoc), stosunkowo wyższa cena. Moje wnioski to takie, że jeśli znajdą się koła, których komponenty mi odpowiadają to ja kupię złożone. Natomiast jeśli coś mi nie pasuje (np obręcze) to trzeba składać. Oferta kół MTB jest spora, co prawda do XC jest największy wybór a im koło ma mieć cięższe zastosowanie tym oferta słabsza. Polecam mój test kół, właśnie gotowych (Easton Havoc): http://www.forumrowerowe.org/topic/55491-koa-easton-havoc/
kurokial Napisano 6 Października 2009 Autor Napisano 6 Października 2009 Z tymi fabrycznymi naciągami to racja ale na Eastony to mnie nie stać.
goncik Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 To prawda, akurat te koła to nie szczyt oszczędności. Dziewczynie chcemy kupić koła Mavic Crossride, także złożone. I moje Eastony i Mavici będziemy kupować główne ze względu na łożyska a w drugiej kolejności, że nie trzeba się bawić w zaplatanie (po prostu mi się nie chce ). Jeżeli składałbym koła to starałbym się to zrobić na piastach z łożyskami maszynowymi (zraziłem się do łożysk kulkowych - w 1 piastach mam całą bieżnię "zrytą"). Pewno wybrałbym DT Swiss, obręcze Sun Rims. Kiedyś to jeszcze Bontreager, szprychy DT Swiss teraz łatwiej o kolory PS a jaki profil roweru masz/planujesz? XC, AM, FR? I ewentualnie jaki budżet? 2 koła chcesz złożyć?
kurokial Napisano 6 Października 2009 Autor Napisano 6 Października 2009 XC budżet najlepiej około 300zł ale można pokombinować.
Arek03170 Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 W sklepie bikestacja.pl albo centrumrowerowe.pl można by troche pokombinowac- mają kilka zestawów i składają na zamówienie za 25 zł łącznie z doborem dlugosci szprych i centrowaniem.
skjaatel Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 Goncik, zejdź na ziemię, spójrz na budżet kolegi... On nie ma 300 zł na szprychy
speq Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 w takiej cenie nic nie zdziałasz wielkiego. Jak wyliczyłeś, że za te 300 zł złożysz koła na deore/alexrims to takie koła złóż. Często jest zaplatanie za darmo jak kupujesz wszystkie komponenty w jednym sklepie. Jak chcesz w przyszłości iść w tarcze to musisz kupić piasty z mocowaniem pod nie. A to też trochę zwiększy koszty.
kurokial Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 Tyle, że po prawdzie złożone za te cenę deore kółka też są na allegro więc gra z plątaniem nie warta świeczki. Sprawa wygląda lepiej gdybym miał 500-600 na koła? Wiem, że mieszam chodzi o jak najlepszy stosunek ceny do jakości i ogólnego zadowolenia z naciskiem na niezbyt wygórowaną cenę. Pozdrawiam. PS. oczywiście wszystko powyżej 700zł odpada.
speq Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Za 600 zł możesz poszukać już naprawdę fajnych opcji. 250 zł piasty + 200 felgi + 150 zł szprychy + 50 zł za zaplecenie i masz. Jak chcesz maszyny - szukasz np. Novateców, jak Ci maszyny do dobrego samopoczucia nie są potrzebne koła składasz np. na xt 756 (z mocowaniem pod tarcze). Felgi - od groma propozycji. Szprychy - za 1 zł powinieneś dostać czarną szprychę. Proste
fw66 Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Gdybyś się zdecydował na składanie to proponuję spróbować samemu. Najważniejsze do dokładnie obliczyć dł. szprych. A w sieci można znaleźć dokładne instrukcje jak krok po kroku zaplatać koła. Na wiosnę pierwszy raz takie coś robiłem i to super sprawa. Niejednokrotnie takie koła są lepiej złożone niż gotowce, a do tego jak satysfakcja!
Mod Team Odi Napisano 8 Października 2009 Mod Team Napisano 8 Października 2009 Ja wolałbym złożyć koła u dobrego fachowca niż kupić gotowce. Zaplatanie to bardzo trudna sztuka i trzeba się na tym znać. Swoje koła składałem w Centrum Rowerowym 2,5 roku temu i mimo że nie są lekko traktowane to do dziś nie ma z nimi żadnych problemów i są prościutkie.
sebekfireman Napisano 8 Października 2009 Napisano 8 Października 2009 Wiem, że mieszam chodzi o jak najlepszy stosunek ceny do jakości i ogólnego zadowolenia z naciskiem na niezbyt wygórowaną cenę. Jeżeli chodzi o takie koła to wg mnie najlepsza opcja to zakup kompletu kół z Allegro - raz po raz pojawiają się koła na Allegro w okolicach ceny 250 zł na obręczach Alexrims lub Accent i piastach maszynowych. Ja w sumie już 2 razy kupowałem zestawy takich kół (i jak obecne się zużyją kupię ponownie podobny zestaw) z Allegro i byłem z nich bardzo zadowolony (przez kilkadziesiąt tysięcy km nigdy nie sprawiły problemu i nigdy nie wymagały poważniejszego centrowania) - jakbym chciał składać samodzielnie na tych komponentach cena wyszłaby dużo wyższa.
galik85 Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Witam ponawiam moją prośbę bo w innym temacie nikt mi nie odpowiedział na posta. Potrzebuję zbudować koło do Meridy MATTS TFS 100-V z 2008r. Na koło mam 300 zł, tylko że jest kilka warunków. Koło które miałem fabrycznie, szybko się rozleciało. Chciałbym teraz zbudować koło bardzo wytrzymałe, już pod hamulce tarczowe i piastę na łożysku maszynowym, czy jestem w stanie wypieścić się z piasta + szprychy + obręcz w tych 300 zł? Czy powiedzmy mam zacisnąć jeszcze miesiąc pasa i dołożyć "parę" groszy do "czegoś" mocniejszego-lepszego? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Patryke Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Może taki zestawik? Rozumiem, że na tył? Jak przód to będzie trochę taniej. Piasta Novatec na 4 maszynach - 139 zeta http://centrumrowerowe.pl/002876/Novatec-D042_SB_piasta_tylna/Produkt.aspx Obręcz Mavic xm-317 disc - 105 zeta http://centrumrowerowe.pl/002815/Mavic-XM317_DISC_czarna/Produkt.aspx Szprychy DT Champion + nyple - ok. 50 zeta http://centrumrowerowe.pl/001987/DT_Swiss-CHAMPION_srebrna/Produkt.aspx Plus jeszcze zaplecenie i przesyłka to wychodzi ok. 340 zł, ewentualnie można wziąć o 40 zeta tańsza piastę na 2 maszynach.
josh Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Sprawdz oferte tego goscia: Allegro - sportforyou-pl Mi zlozyl 2 koła za 400zl na obreczach AlexRims DM24 i piastach Novatec NT-D041 SB/Novatec NT-D042 SB. Blyskawiczna wysylka od wplaty. Z kol jestem bardzo zadowolony
Patryke Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Tylko Alexy dość ciężkawe są, o ok 220 g od xm-317 i raczej do cięższej jazdy, a sądząc po rowerze jakiś większych dropów galik85 nie zalicza Jeszcze jedno pytanie... Piasta pod 6 śrub? I ile ważysz
josh Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Tylko Alexy dość ciężkawe są, o ok 220 g od xm-317 i raczej do cięższej jazdy, a sądząc po rowerze jakiś większych dropów galik85 nie zalicza Jeszcze jedno pytanie... Piasta pod 6 śrub? I ile ważysz Ten sprzedawca ma tez w ofercie inne obrecze. Jest z czego wybierac. Piasta na 6 srub, 86kg
kurokial Napisano 10 Października 2009 Autor Napisano 10 Października 2009 Ok, wiadomo już, że nic nie wiadomo, będę szukał za jakiś czas na allegro gotowych używanych kół choć bez większego przekonania.. Jeśli mi się nie uda skompletuje coś sam i tu problem, w oparciu na artykule http://www.rower.com/porady-piasty.asp nie wiem czy lepiej łożyska maszynowe czy kólkowe.. same problemy. Z maszynowych to jakieś Novatec są w przystępnej cenie - ale czy pchać się w najtańsze "maszyny" wg artykółu nie warto, a wg Was? Pozdrawiam.
miskov17 Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 Vki czy tarcze, ile ważysz, jakie priorytety, żadnych konkretów tu nie ma. Za 650zł można złożyć koła o wadze 1600g typu XT + Sun Rims EQ21 + Sapim Laser ale tak jak wspomniałem na początku, we wróżki to się nie bawimy
kurokial Napisano 10 Października 2009 Autor Napisano 10 Października 2009 Vki- panie 26cali, ważę sześćdziesiąt kilka kilogramów w polotach do siedemdziesięciu.
galik85 Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Tylko Alexy dość ciężkawe są, o ok 220 g od xm-317 i raczej do cięższej jazdy, a sądząc po rowerze jakiś większych dropów galik85 nie zalicza Jeszcze jedno pytanie... Piasta pod 6 śrub? I ile ważysz Aktualnie ok 76 kg, ale planuje wrócić do swoich 80 kg :-) Piasta na ile srub hmm pytanie Najpierw koło, za jakiś czas hamulce, na razie 'cisnę' na Vkach
kurokial Napisano 14 Października 2009 Autor Napisano 14 Października 2009 Wsumie po co hamulce są podeszwy przeca Do tarczówek trza troszku dozbierać, ale z drugiej strony koła pod Vki zawsze się mogą przydać jako zapas
ProKreator Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 Tutaj kolega nie ma takiego problemu jak ja. Przy 90+ kg wadze bikera 32 czy 36 szprych? Cieniowane czy zwykłe? I co jeszcze trza wiedzieć przy składaniu pod tarcze?
morcin2 Napisano 22 Października 2009 Napisano 22 Października 2009 Ty chcesz skakać na tym rowerze ja tu czytam te forum i nie soptkałem się żeby ktoś pogiął obręcz według mnie 90kg(też tyle waże) na koło to żadna waga jeżdże na kołach 10letnich i tylko przez moje niedbalstwo musiałem centrować za obręcz mavica najnizsy model musisz zapłacić 2X więcej niż za takie http://www.allegro.pl/item780236291_obrecz_alexrims_dh19_zobacz_skladanie_kol.html lepiej zainwestować w lepsze szprychy i w lepszą piaste.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.