Skocz do zawartości

[rama] Accent el nino - opinie

DuszekBrzesko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

RAMA ACCENT EL NINO...Wydaje mi sie ze nie ma takiego tematu na forum ( o tej ramce ) rama wygląda bardzo fajnie i nie jest droga. wydaje sie bardzo dobra okazja ale jak jest naprawdę ? chciałbym i pewnie nie tylko ja dowiedzieć sie opinii o tej ramie od osób które miały/maja z nią styczność lub widzą coś na ten temat i mogą pomoc.liczę na wiele odpowiedzi chciałbym dowiedzieć wielu rzeczy na ten temat. Dziękuje i pozdrawiam. ;):):):P

W załączniku jest zdjęcie ramy.

post-125282-1254835764,51_thumb.jpg

Napisano

Tematy o El Nino są. A co do tematu to rama dobra jak dla mnie jak na cenę ;) Ofc mogłaby być lżejsza, ale nic idealne nie jest... Co chcieć więcej za 450 zł. Dla mnie wystarczająco sztywna. Polecam produkt!

• Mod Team
Napisano

Od połowy sierpnia przejechała ze mną ponad już prawie 100 km.

W stosunku do poprzedniej ramy Wheeler PRO29 jest o wiele sztywniejsza.

Jak na moją wagę (78 kg) nie wymagam większej sztywności niż jest.

Dla mnie ideałem jest to, kiedy podczas mocnego sprintu łańcuch nie ociera o prowadnicę przerzutki.

Uważam iż ramka jest godna polecenia, waga no cóż jest jaka jest, ale znowu nie jakieś zabójstwo.

Rolę jaką jej powierzam, czyli mocne XC spełnia doskonale, nie liczyłem na to że będzie aż tak dobrze.

Po kilku pierwszych jazdach byłem miło zaskoczony że za taką cenę kupiłem ramę która mnie w pełni satysfakcjonuje.

Banan na twarzy nie miał końca, a przyjemność czerpana z jazdy z nową ramą bezcenna i starczała na długo.

Napisano

ja kupiłem mojej ukochanej El Nińo , ona co prawda dużo nie jeździ ale koło już ponad setkę wykręciła przez miesiąc.

ja też troch na niej śmigałem - bardzo fajna sztywna rama .

do 17' na pewno nie zakładaj amora 120mm bo jest zdecydowanie za dużo.....100mm optymalnie.

waga jak już wszyscy wyżej zauważyli jest bardzo przyzwoita jak na cenę......u mnie to 1868g z nabitymi już miskami sterów.

jedyna zastrzeżenie to brak przelotek do przewodów hamulcowych (hydraulicznych)

lakier jest trochę za delikatny - ale wykonanie extra ......

polecam

Napisano

To ja kiedyś plułem obie w twarz, że nie kupiłem El Nino, tylko El Norte, która ma właśnie te przelotki pod hydraulikę... ale teraz gdy zdecydowałem się na hamulce hydrauliczne... cieszy mnie to :blink:

Fajnie by było, gdyby Accent zainteresował się dostarczeniem swoich ram dodatkowo w wersjach cieniowanych :down:

Napisano
Fajnie by było, gdyby Accent zainteresował się dostarczeniem swoich ram dodatkowo w wersjach cieniowanych

Accent to marka wymyślona przez Velo, po co mają zamawiać w Chinach lepsze ramy, z takiego asortymentu mają Authora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mogę się w tej kwestii wypowiedzieć jako jeden z najdłużej użytkujących tą ramkę, czyli całe trzy lata. Jeśli ktoś ma zamiar po tych trzech latach wymienić ramkę na inną to OK,ale przy ostrzejszej jeździe XC i maratony to nie polecam - zaczęła pękać na łączeniu rur hydroformowanych przy wejściu do główki ramy..... Okazało się żeoba te elementy były na siebie nasunięte max 2mm! Nic dziwnego że pękła;/ Dla info przebiegu to średnio 2,5kkm w ostrzejszym terenie, czyli okolice W-cha. Szkoda ramki bo fajnie się na niej jeździło,ale też nowe doświadczenie: już nigdy takiej dziwnej ramki nie kupię z łączonymi w bezsonsowny sposób rurami.... dopiero teraz mogę to powiedzieć....

• 2 tygodnie później...
Napisano

To ja kiedyś plułem obie w twarz, że nie kupiłem El Nino, tylko El Norte, która ma właśnie te przelotki pod hydraulikę... ale teraz gdy zdecydowałem się na hamulce hydrauliczne... cieszy mnie to :)

Fajnie by było, gdyby Accent zainteresował się dostarczeniem swoich ram dodatkowo w wersjach cieniowanych :)

Sam zastanawiam sie nad kupnem ramy. Biore pod uwage El nino, El Norte, może Saint Angela ... sam nie wiem. Faktycznie do seryjnego El Nino nie zamontuje sie hydrauliki na przód, ale można kupić specjalne mocowanie. Co o tym myślicie ?

http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1401

Można równie dobrze kupić El Norte. Będe wdzięczny za każdą rade :P

Pozdrawiam !

• Mod Team
Napisano

Sam planuję w najbliższym czasie zakupić hydraulikę do mojego El Nino i zastosować właśnie podane wyżej przelotki.

Nie widzę problemu skoro są one bez problemu dostępne, u mnie na pewno się znajdą.

Napisano

No to fajnie, że nie jest to problemem. Zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem ramy. Mam 191 cm. Myślałem o 21". Myślicie, że to będzie dobry wybór ? Obawiam się, że 19" może być za mała.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ta rama rzeczywiście zda egzamin w wyścigach w trudnym terenie? Wcześniej miałem kross'a level a4 z 2007 no i dla mnie starczał. Accent el nino jest na pewno cięższy ale jeżeli miałby być bardziej sztywny i wytrzymały to rozumiem. Ma też widełki w kształcie S co jest dla mnie wciąż zagadką co to mi da. W krossie na pewno dało się zaobserwować że tylne widełki są wiotkie. Przy zaciskaniu koła zawsze się odginały. Miał także bardzo lichy lakier- po roku już dużo zarysowań i odtrysków. Różnica w cenie to jakieś 150-200zł tańszy kross (mowa o nowych) zatem potrzebuje pewności że jest sens kupic accenta.

Acha i taka informacja techniczna- jaka jest długość górnej rury mierząc równolegle do ziemi (horizontal)?? Na stronie producenta nie jest sprecyzowane czy 56,4cm to horizontal czy rzeczywista dł.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jak rama zachowuje się przy v-kach, ale na moje oko jest sztywna.

Jak nie gnie się bez powodu pode mną to jest ok.

Widełki w kształcie "S" zwiększają sztywność i tłumienie drgań.

Jaki rozmiar Cię interesuje?

Jeśli 19 cali to jak będę w najbliższym czasie w garażu to postaram się zmierzyć to w miarę dokładnie (o ile nie zapomnę).

• Mod Team
Napisano

No mnie interesuje 17'

A czy przy zaciskaniu tylnego koła widełki się odginają?

Hamulce Avida SD7 bez boostera, rama El Nino 19"- odginają się. Ale w normalnej eksploatacji nie przeszkadza. Zawsze mozna założyć booster.

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Mam tą ramę od kilku miesięcy. Fajny kształt, fajny kolor (laicy widząc mój rower mówią że to pewnie jakaś super-rama :thumbsup:, rama sztywna, nie widzę oznak pęknięć (ważę sporo i często jeżdżę po bruku/dziurach).

Za tę cenę warto. Kupiłem swoją na allegro i gratis dostałem stery i to jest jedyny minus. Padły już po 200 km. Wymieniłem na stery maszynowe accent aero czy jakoś tak (cena ok 80 zł) i teraz jest git.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...