Skocz do zawartości

Podział na MEDIO i GF w generalce

dzosef

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że w klasyfikacji generalnej powinien nastąpić podział na MEDIO i GF (oddzielnie) tak jak ma to miejsce w MINI. Szczerze mówiąc nie wiem, dlaczego zawodnicy jadący na średni i najdłuższy dystans są łączeni w generalce - przecież to bez sensu. Jeśli jest wyraźny podział na 3 dystanse, to powinien on obowiązywać konsekwentnie od początku do końca. Przecież dużo słabszy zawodnik jadący na GF jest w stanie zdobyć więcej punktów niż bardzo dobry zawodnik w MEDIO, a chyba nie o to chodzi. Poddaje pod dyskusje i do rozważenia dla Organizatora na przyszły sezon.

Uważam, że w klasyfikacji generalnej powinien nastąpić podział na MEDIO i GF (oddzielnie) tak jak ma to miejsce w MINI. Szczerze mówiąc nie wiem, dlaczego zawodnicy jadący na średni i najdłuższy dystans są łączeni w generalce - przecież to bez sensu. Jeśli jest wyraźny podział na 3 dystanse, to powinien on obowiązywać konsekwentnie od początku do końca. Przecież dużo słabszy zawodnik jadący na GF jest w stanie zdobyć więcej punktów niż bardzo dobry zawodnik w MEDIO, a chyba nie o to chodzi. Poddaje pod dyskusje i do rozważenia dla Organizatora na przyszły sezon.

Myślę że jednym z powodów takiego połączenia jest fakt, że zawodnicy GF KTÓRZY NIE ZMIESZCZĄ SIĘ W CZASIE Z WJAZDEM NA PETLĘ GF Z REGYŁY OK GODZINY 14-15 AUTOMATYCZNIE JADĄ DALEJ TRASĘ MEDIO. NIE ZAGŁEBIAŁEM SIĘ SZCZEGÓŁOWO W REGULAMIN JAK LICZONE SĄ TE PUNKTY.

Być może ale nie można robić z tych wyjątków (bo podejrzewam, że naprawdę nieliczni nie mieszczą się w tym czasie) reguły dla ogółu czyli wszystkich. Zwłaszcza, że osób startujących na MEDIO jest ilościowo najwięcej i myślę, że zdecydowana większość opowiadałaby się za takim rozwiązaniem...?

Myślę, że problem wynika z tego, że w MEDIO i GF można startować zamiennie.

Nie tylko z powodu przekroczenia limitu, ale też z innych powodów - gorsza dyspozycja, czy choroba i już zamiast GF start na MEDIO.

Także w drugą stronę - na początku sezonu MEDIO, a później, ze wzrostem formy, przesiadka na GF.

To jest maraton, więc zaliczenie najdłuższego dystansu, powinno być głównym celem i dlatego jest premiowane odpowiednim przelicznikiem w punktacji generalnej.

W przypadku rozbicia klasyfikacji na MEDIO i GF, jak Twoim zdaniem powinni być klasyfikowani zawodnicy mający po parę startów zarówno MEDIO i GF?

Ja w tym roku na Skandii mam tylko 2 starty i oba MEDIO, ale w przyszłym roku pewnie zacznę od MEDIO, a później parę razy GF ;)

pozdrawiam

OK, ja rozumiem, że to maraton ale idąc Twoim zdaniem to można by dołączyć jeszcze dystans Mini do generalki, a, że z jamniejszą ilością punktów, to nie szkodzi, bo przecież oni jeżdzą najmniej. A jak są klasyfikowane osoby, które startują raz MINI, a raz MEDIO? Na pewno jakiś sposób na to jest, np.wstępna deklaracja na początku sezonu albo coś w ten deseń.

W zeszłym roku nawet numery na tych 2 dystansach miały inny kolor i było osobno - mysle ze ten system sie nie sprawdził i dlatego w tm roku wprowadzono połaczenie. Ja na wszystkich maratonach jechałem medio ale zawsze próbowałem zmiescic sie w limicie czasu wjazdu. Myślę że gdyby te dystanse były klasyfikowane osobno to nalezało by znieśc limity wjazdu na gf. poza tym należało by wziąć jeszcze pod uwage dystans na trasach. teoretycznie mini miało być ok. 30 medio ok 60 i gf ok 90 praktycznie trasy sa wkółko skracane i zmieniane w ostatnim momencie bez wczesniejszej informacji. mini w olsztynie miało popnad 45 kilometrów a medio w Kwidzyniu ok 48,5 . medio w olsztynie miało prawie tyle co gf w Gdansku.jak ten problem sklasyfikować.

OK, ja rozumiem, że to maraton ale idąc Twoim zdaniem to można by dołączyć jeszcze dystans Mini do generalki, a, że z jamniejszą ilością punktów, to nie szkodzi, bo przecież oni jeżdzą najmniej. A jak są klasyfikowane osoby, które startują raz MINI, a raz MEDIO? Na pewno jakiś sposób na to jest, np.wstępna deklaracja na początku sezonu albo coś w ten deseń.

dystans MINI nie jest dołączony do generalki, bo to tak naprawdę osobny wyścig (inne numery startowe, konieczna wcześniejsza deklaracja startu na MINI czy MEDIO/GF, osobny start). Taki "XC" przy okazji maratonu.

Organizatorzy wyraźnie oddzielili MINI od dłuższych dystansów, więc sztuczne łączenie go w wynikach byłoby bez sensu.

Co do klasyfikacji osób jeżdżących MINI i MEDIO, jest na forum wątek o starcie w MEDIO po startach w MINI i wynika z niego, że dostaje się nowy numer.

Wprowadzenie jednoznacznej deklaracji czy jedzie się MEDIO czy GF, zmniejszyłoby liczbę osób startujących w GF, a to jest sprzeczne z sensem organizowania maratonów.

medio w olsztynie miało prawie tyle co GF w Gdansku.jak ten problem sklasyfikować.

A co w tym dziwnego? Dwie trasy o zupełnie różnym charakterze. Olsztyn szybki i płaski, natomiast w Gdańsku jedno okrążenie miało tyle przewyższenia co dystans MEDIO w Olsztynie. Tak więc chyba łatwo zrozumieć czemu te dystanse są do siebie podobne, jeśli chodzi o ich długość. Ponadto trasa w Gdańsku została skrócona ze względu na warunki atmosferyczne.

Nigdzie nie jest napisane, że GF musi mieć 100km.

dystans MINI nie jest dołączony do generalki, bo to tak naprawdę osobny wyścig (inne numery startowe, konieczna wcześniejsza deklaracja startu na MINI czy MEDIO/GF, osobny start). Taki "XC" przy okazji maratonu.

Chyba nigdy nie byłeś lub nie widziałeś wyścigu XC ;)

A wracając do tematu, to wspólną klasyfikację dla dystansów MEDIO i GF przy tak małej ilości etapów (7 etapów) można jeszcze zrozumieć. Natomiast ten kto wymyslił na Skandii klasyfikację sektorową powinien dostać jakąś nagrodę specjalną.

A co w tym dziwnego? Dwie trasy o zupełnie różnym charakterze. Olsztyn szybki i płaski, natomiast w Gdańsku jedno okrążenie miało tyle przewyższenia co dystans MEDIO w Olsztynie. Tak więc chyba łatwo zrozumieć czemu te dystanse są do siebie podobne, jeśli chodzi o ich długość. Ponadto trasa w Gdańsku została skrócona ze względu na warunki atmosferyczne.

Nigdzie nie jest napisane, że GF musi mieć 100km.

Nie musi ale uwazam ze rozbieznosc wieksza niz 10%nie powinna miec miejsca. Warunki atmosferyczne. szkoda ze nikt ich nie wziol pod uwage w Naleczowie np przy ustalaniu limitu wjazdu na gf.

Nie musi ale uwazam ze rozbieznosc wieksza niz 10%nie powinna miec miejsca. Warunki atmosferyczne. szkoda ze nikt ich nie wziol pod uwage w Naleczowie np przy ustalaniu limitu wjazdu na gf.

Ja wjechałem, prawie w ostatniej minucie. Do końca życia nie zapomnę mojej walki z czasem i błotem na ostatnich 4km pierwszego okrążenia w Nałęczowie ;) .

mam nadzieję, że zauważyłeś cudzysłów... :)

Zauważyłem, tylko w j. polskim cudzysłów ma szerokie i różnorodne zastosowanie :)

Ja wjechałem, prawie w ostatniej minucie. Do końca życia nie zapomnę mojej walki z czasem i błotem na ostatnich 4km pierwszego okrążenia w Nałęczowie ;) .

Wyobrazam sobie. To był jedyny maraton w tym roku kiedy wystartowałem na medio razem ze wszystkimi w 2 sektorze i miałem nadzieje że mi sie uda gf, ale błoto mnie pokonało. Bardzo długo będę pamietał moja walke z czasem na ostatnich 3 kilometrach w kwidzyniu gdzie wjechałem na metę w ostatnej sekundzie.(wystartowałem o 12.20)

Patrzyłem na wskazówki zegarka , liczyłem metry piasku które przejechałem wczesniej na dystansie rodzinnym i widziałem oczyma wyobraźni jak pula 6 maratonów ucieka mi przed nosem.

Ja również jestem za podziałem Medio i Fondo. Tłumaczenie w taki sposób jak poniżej

"Nie tylko z powodu przekroczenia limitu, ale też z innych powodów - gorsza dyspozycja, czy choroba i już zamiast GF start na MEDIO.

Także w drugą stronę - na początku sezonu MEDIO, a później, ze wzrostem formy, przesiadka na GF."

Ja rozumiem, możliwość wyboru zawsze jest wygodna, ale mowa o niedyspozycji to dla mnie żadne tłumaczenie. Nie ma dyspozycji nie startuję albo startuję i nie jestem w stanie dojechać albo dojechać na kiepskiej pozycji. Dzięki temu jest normalna rywalizacji i każdy ma szanse. Lepszy się skończy, to trochę słabszy ma szansę lepiej wypaść, tak po prostu. A czy jak złapie się gumę, to prosisz o to, żeby czas (poświęcony na zmianę dętki) został odjęty od całośći.

Bez podziału Medio i Fondo, jest jeszcze jeden absurd, który ktoś już napisał, tzn. że najlepszy zawodnik w Medio nie jest w stanie wygrać z najgorszym na Fondo. To jest przykre.

Jestem również za tym, aby w klasyfikacji drużynowej był uwzględniany również dystans MINI. Nie jest to zagrożeniem dla nikogo, tylko taka MINI dyskryminacja :-)

Widzę, że zostałem zacytowany, więc czuję się wezwany do tablicy ;)

Trochę dziwnie piszesz "Nie ma dyspozycji nie startuję albo startuję i nie jestem w stanie dojechać albo dojechać na kiepskiej pozycji.".

Na Skandii obowiązuje limit czasu na wjazd na GF i pewnie to się nie zmieni.

Może jesteś jakimś przecinakiem, który jeżeli nie trafia na pudło, to koniec świata, ale Skandia jest imprezą dla amatorów. Możliwość podejmowania decyzji o wjeździe na GF, lub na Medio uważam za duży atut. Zresztą w innych maratonach w których startowałem też tak było.

Co prawda jestem kompletnym amatorem, ale moim celem na maratonach jest (w miarę możliwości) przejeżdżanie trasy maratonu, a nie tras krótszych. Fakt, że w tym roku na 4 starty tylko raz przejechałem pełną trasę, po ok 7 latach bez roweru, i tak uważam za sukces.

Nie znaczy to, że nie da się pogodzić interesów wszystkich. No może prawie wszystkich :)

Najlepszym rozwiązaniem byłoby utworzenie 4 klasyfikacji:

1. Generalka (GF + Medio + Mini, a może rodzinny też)

2. GF

3. Medio

4. Mini

5. Rodzinny

Oczywiście wiąże się to ze zwiększoną liczbą nagród i pytanie czy nie odbije się to na ich poziomie. :P

pozdrawiam

• Mod Team

lukas_t1 czemu taki sarkazm z Twoich ust?

Czyżbyś uważał że podział generalki na Medio i Grande Fondo to zły pomysł? To popatrz na regulamin Maratonów Golonki :

"..........13. Klasyfikacja generalna Powerade® MTB Marathon 2009

Klasyfikacja generalna Powerade® MTB Marathon 2009 będzie przeprowadzona z uwzględnieniem wszystkich dystansów: Giga (100), Mega (50), Mini (20) w wymienionych w regulaminie kategoriach wiekowych z podziałem na płeć.

Klasyfikacja generalna będzie prowadzona według następujących zasad:

Klasyfikacja Generalna jest klasyfikacją punktową.

Punktowane są starty w Maratonach Giga (100), Mega (50), Mini (20).

Klasyfikacja Generalna prowadzona jest łącznie na dystansach Giga (100), Mega (50), Mini (20) (tzn. uczestnicy nie mają obowiązku startowania w cyklu Powerade® MTB Marathon 2009 na jednym określonym dystansie) z podziałem na płeć i kategorie wiekowe.

Punkty na poszczególnych edycjach Powerade® MTB Marathon 2009 (oddzielnie kobiety i mężczyźni) przyznawane są w następujący sposób: Giga (100) Maraton:

czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 600 punktów

Mega (50) Maraton:

czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 400 punktów

Mini (20) Maraton:

czas zwycięzcy kategorii w sekundach / (dzielony przez) czas uczestnika dla którego liczone są punkty w sekundach x (razy) 200 punktów

Do Klasyfikacji Generalnej Powerade® MTB Marathon 2009 będą wliczane punkty zdobyte w maksymalnie 6 najlepszych edycjach.

Klasyfikacja Generalna Powerade® MTB Marathon 2009 będzie prowadzona od I edycji rozgrywanej w Murowanej Goślinie.

Liderzy klasyfikacji generalnej w poszczególnych kategoriach wiekowych zobowiązani są do jazdy w specjalnych koszulkach lidera otrzymanych od organizatora przed zawodami........."

Zresztą poczytaj: http://www.mtbmarathon.com/index.php?action=regulamin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...