Artineo Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam! Po raz pierwszy chcę samodzielnie zrobić serwis reby, przy okazji chcę wymienić wszystkie oringi (tak wyczytałem na tym forum, że lepiej wymienić, bo to groszowa sprawa). Czy może ktoś podać wymiary o-ringów jakie należy zakupić ? Olej zakupiłem (za waszymi radami) MOTUL FORK OIL LIGHT FACTORY LINE 5W Jeśli ktoś wie, to proszę o pomoc, bo nie chciałbym, żeby się okazało, że jakiegoś nie mogę dostać i będę czekał wtedy, aż skądś przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
josh Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Na pl.rec.rowery pisali: A właśnie rozbabrałem rebe mr 06 lub 07 (ni pamiętam niestety) i wygrzebałem wszystkie o-ringi, wg moich pomiarów (oczywiście śr. wewnętrzaxśr gumy) są potrzebne takie: LEWA (dual air): 25x2.5 (korek, uszczelka) 20x3.5 dwie sztuki 10x3 PRAWA - Mt. Control bez manetki (chodź to w tym wypadku chyba pies jeden) 25x2.5 (korek, uszczelka) 22x2.5 24x2.5 12x3.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artineo Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dzięki wielkie, rozebrałem dzisiaj trochę moją rebę'05 prawą stronę z Mt. Control z manetką. Pomierzyłem mi wyszły troszkę inne wymiary. Teraz nie wiem, czy się tak pozmieniały rozmiary ze starości, czy po prostu tak ma być? Oto jakie mi wyszły pomiary: 25x2.5 21.5x2.65 23.4x2.5 -->tutaj nie mam pewności, bo uszczelka jest jajowata 12.25x3.5 Jeśli ktoś kupował już oringi to proszę o potwierdzenie. A może tak małe różnice nie mają żadnego znaczenia ? josh jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Proponuję pójść do sklepu ze starymi o-ringami - i poprosić o "takie same" Druga sprawa... czy warto mierzyć gumę? Oringi się przecież rozciągają, skąd pewność ze pomiar będzie dobry? Proponuję zmierzyć średnicę rowka w danej części (korek/dziubek itp) gdzie uszczelka ma wejść - i kupić trochę mniejszą. O ring jako taki można zmierzyć jeśli chodzi o "grubość" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artineo Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 No właśnie raczej nie chodzi mi o to, żeby ktoś zmierzył, tylko o to, że ktoś kupił taki a taki rozmiar i pasuje bardzo dobrze. Chyba będę musiał kupić takich wymiarów co podał mi josh i zobaczyć. Żeby iść do sklepu ze starymi oringami, musiałbym zlać całkowicie olej, wyciągnąć wszystkie uszczelki a później może się okazać, że nigdzie nie kupię takiej uszczelki i będę czekał 2 tyg. zanim ktoś przyśle. W tej chwili wystarczy, że zaleję tylko prawą stronę i mogę iść sobie na rowerek. Jeśli nikt więcej nie może pomóc to trudno, muszę zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja zakupilem wd tych rozmiarow z precla i bylo ok, pasowaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja też.^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artineo Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Super Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artineo Napisano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Uszczelki i olej wymienione. Na razie wszystko super Dzięki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Uszczelki i olej wymienione. Na razie wszystko super Dzięki jeszcze raz Robiłeś serwis według filmików z youtube/dokumentacji na stronie SRAMA, czy tak na czuja po prostu? Sam bedę się do tego zabierał niedługo. Są jakieś podchwytliwe momenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Osobiście robiłem tak jak jest w tych filmikach. Podczas dwóch pierwszych serwisów robiłem to z włączonym filmikiem a potem już na pamięć Serwisowałem kilka reb, pike i revelationa. Filmiki są bardzo udane i mogą służyć za wzór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artineo Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Robiłem według filmików SRAMtech. Podchwytliwe momenty, to tylko chyba, żeby oleju nie porozlewać za mocno Warto przygotować sobie coś na kształt tego co używa na filmiku do ściągania o-ringów. Potwierdziło się, że serwis jest bardzo prosty, nie ma się co obawiać. mały OT: Alkohol izopropylenowy (nieszkodliwy dla większości tworzyw sztycznych) używany na filmikach można kupić w sklepie elektronicznym pod nazwą CLEANSER IPA (alkohol izopropylenowy wysokiej czystości) 1L ~ 17-20 zł Ja akurat miałem w domu, więc nie musiałem kupować. Wystarczy żonie podebrać zraszacz do kwiatków i mamy w sprayu Oczywiście można sobie użyć czegoś innego do czyszczenia, ale myślę, że to nie duży wydatek, wystarczy na pewno na kilka serwisów a jesteśmy spokojni, że nie uszkodzimy tworzyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ja do czyszczenia wnętrzności używałem rozcieńczalnika ekstrakcyjnego (4zł w sklepie z lakierami/farbami itp, nie chciało mi się szukać izopropylowego alk.). Bardzo dobrze odtłuszcza, nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków (a tani). Proponuję do butelki (o ile mamy odtłuszczać w "zwykłej") przykręcić psikającą końcówkę od płynu do mycia okien (coś jak na filmiku), zdecydowanie ułatwia pracę. Kolejna rzecz - ja za pierwszym razem używałem papieru toaletowego (który miałem pod ręką) zamiast papierowych ręczników jak w filmiku. Błąd - niby taki szczegół, ale jednak te ręczniki są dużo bardziej chłonne i robota idzie dużo szybciej i przyjemniej. Co do podchwytliwych momentów, to wydaje mi się że na filmikach nie ma nic o czyszczeniu gąbek które są między uszczelkami (olejową i kurzową). Moje były troche brudne, więc je wyciągnąłem, wyczyściłem trochę, po czym zamoczyłem w oleju (15W) i włożyłem z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.