seker1995 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Moje pytanie brzmi: Czy jeśli zmienię suport z kwadratu na octalnik to jego długość powinna być taka sama czy zmieni się. Chodzi o to że jest inne mocowanie i żeby, np. korba nie ocierała o ramę i żeby się dało wyregulować przerzutkę. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Jeśli zmienisz suport z kwadratu na octalink to korbę równierz musisz zmieniać na taką z mocowaniem pod octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Długość suportu uzależniona jest od szerokości mufy. 118mm dla mufy o szerokości 73mm i 113 dla mufy 68mm. Mój stary suport na kwadrat miał długość 122,5mm, mufa 68mm i zmiana na Octalink przeszła bez problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 To że muszę zmienić korbę to chyba normalne aż taki głupi to nie jestem. Za niedługo będę wymieniał cały napęd. Mufę mam 68 z twojej wypowiedzi premier2 mam rozumieć że jeśli mufę mam 68 to do takiej mufy jest tylko jedna długość osi??? Korzystając z tematu skoro gwint mam jeden zwój na mm to znaczy że gwint ma skok 24 na 1'?? To że muszę zmienić korbę to chyba normalne aż taki głupi to nie jestem. Za niedługo będę wymieniał cały napęd. Mufę mam 68 z twojej wypowiedzi premier2 mam rozumieć że jeśli mufę mam 68 to do takiej mufy jest tylko jedna długość osi??? Korzystając z tematu skoro gwint mam jeden zwój na mm to znaczy że gwint ma skok 24 na 1'?? Aha i jeszcze jedno czy jest jakaś różnica pomiędzy tym czy jest na kwadrat czy na octalnik poza mocowaniem. Czy to się przekłada na lepszą wydajność itp. Jeśli nie to wolałbym zostać przy korbie na kwadrat, ale chyba wtedy nie znajdę suportu na kwadrat na gwint 34m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dobry suport na kwadrat jest trwalszy od suportu na octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zafkiel Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dobry suport na octalink jest sztywniejszy od suportu na kwadrat. A co do długości suportu to producent podaje jaką długość do jakiej korby. Ale tego nie trzymał bym się tak sztywno. Mam korbe FC-M341 według shimano suport 113mm, rama El Norte mufa 68mm okazał sie za krótki nie można było wyregulować przedniej przerzutki, korba ocierała o mufę, linii łańcucha nie mierzyłem (wg. shimano powinna być 50mm wątpię żeby taka była). Wymieniłem na 118mm, tutaj już lepiej chociaż nie dało się ustawić przedniej przerzutki tak żeby nie ocierał łańcuch na środkowej zębatce. Wymieniłem na 126mm (13mm służszy od tego co wg. producenta) i działa jak powinno żadnych problemów z regulacją przerzutki, łańcuch nie ociera na środkowej koronce w całym zakresie kasety. Więc długość suportu bywa różnie i to co shimano podaje to nie zawsze dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2009 zafkiel nie wiem czy dobrze zrobiłeś stosując aż o tyle dłuższy suport. Co do regulacji przerzutki i ocierania to kluczową sprawą jest jej poprawne zamontowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zafkiel Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Inaczej się nie dało wyregulować, nawet przy całkowicie wykręconej śrubie regulacji L przy suporcie 113mm łańcuch nie chciał spaść na najmniejszą zębatkę w korbie, albo ocierał. Poza tym mocowanie najmniejszej zębatki ocierało o mufę suportu. A z mocowaniem przerzutki to kombinowałem, i wyżej i niżej, kod kątem, równolegle. Przy 118mm pracowała całkiem dobrze, ale dopiero suport 126mm zaczeła działać tak jak bym chciał. A co do długości to przyrost długości jest nie tylko po stronie zamych zębatek z obu stron suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Hmm to wkoncu jaka ta korbe doradzcie?? I do mufy 68 na gwint 34m nie znalazlem suportu na kwadrat a jedynie na octalink jesli ktos znalazzl to przosze o prosze o podanei linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 A nie lepiej pomyśleć nad czymś takim http://www.allegro.pl/item756132271_korby_deore_175_44_32_22_korba_fc_m542_bikestacja.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 A nie lepiej pomyśleć nad czymś takim http://www.allegro.pl/item756132271_korby_deore_175_44_32_22_korba_fc_m542_bikestacja.html . JEdno pytanie brzmi jakiej dlugosci jest tam os i co to znaczy przerzutka typu E?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Generalnie suporty na kwadrat to stary wynalazek, mniej sztywni niż Octalink nie mówiąc o zintegrowanej osi. Co do niby zmniejszonej trwałości suportu na Octalink polemizowałbym, ale niech będzie. Jeśli czas cię nie goni lub masz trochę odłożonej gotówki to warto zainwestować w zintegrowaną oś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 JEdno pytanie brzmi jakiej dlugosci jest tam os i co to znaczy przerzutka typu E?? Nie wiem jakiej długości jest oś. Jest natomiast możliwość montażu takiej korby do mufy 68 i 73 mm. Do mufy 68 mm zakłada się wszystkie 3 podkładki, 2 od strony zębatek i 1 z lewej strony. W mufie 73 mm zakłada się jedną podkładkę od strony zębatek, z lewej strony żadnej, czyli używamy tylko jednej podkładki. Przerzutkę typu E zakładamy pomiędzy prawą miską a mufą suportu. Nie jest ona montowana do rury podsiodłowej. Przerzutka typu E występuje w wersji Top Swing. Przy mufie 68 mm i montażu przerzutki typu E zakładamy po jednej podkładce z każdej strony. Z prawej strony najpierw podkładka, później przerzutka. Natomiast przy montażu przerzutki typu E do mufy 73 mm nie używamy podkładek z żadnej ze stron. A tutaj przykład przerzutki typu E http://www.allegro.pl/item755756034_przednia_przerzutka_shimano_slx_fd_m660_e_type_09r.html . Jeżeli kupujesz korbę deore ze zintegrowaną osią kupujesz ją razem z suportem i z podkładkami, o których pisałem wyżej. Do wkręcenia misek będzie potrzebny specjalny klucz, który różni się od klucza służącego do przykręcenia suportu na kwadrat, octalink czy ISIS. Klucz potrzebny do wkręcenia tych misek wygląda tak http://www.allegro.pl/item752450369_klucz_hollowtech_2_truvativ_howitzer_campa_otw.html , a tak do wkręcenia ISIS, octalink http://www.allegro.pl/item759047031_klucz_do_wkladu_suportowego_yc_26bb_1a.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja myślę, że kolega mógłby najpierw powiedzieć jaki ma rower i ile jeździ. Bo my się tu produkujemy, a czasem się okaże, że szukamy korby do jakiegoś Granda. Wtedy polecanie korby Deore za ponad 200zł będzie bezsensowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ja myślę, że kolega mógłby najpierw powiedzieć jaki ma rower i ile jeździ. Bo my się tu produkujemy, a czasem się okaże, że szukamy korby do jakiegoś Granda. Wtedy polecanie korby Deore za ponad 200zł będzie bezsensowne. Kolega pisał nieco wyżej że ma "składaka" na ramie Accent El Norte i korbie Shimano FC-M341 Sorry, ale pomyliłem się ten rower należy do innego kolegi - Zafkiela Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby po prostu zanieść rower do serwisu. Mają tam przecież dużo części na pewno dobiorą odpowiedni wkład suportu do ramy i korby. Wiem że to mało ambitne ale za to skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Z własnego doświadczenia napiszę tak: korba Acera + suport octalink gnie mi się w rowerze tak samo jak poprzedni zestaw na kwadrat. Dodatkowo suport na octalink zaczął szwankować po 3 dniach, w rezultacie następna moja korba na pewno nie będzie w systemie octalink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Rower mam nie wiem jaki składany z różnych części jest jeszcze po moim bracie ;p Rama jest przemalowana na czarno wiec nie wiem jaka ale tutaj macie podobna rame moja jest nawet wyzsza troche oraz jest bez amortyzatora. Kola 26', opony sliki 1.75. korba na kwadrat shimanno deore, kaseta 7rzedowa, przerzutka tyl shimano i przod tez juz nie pamietam jaka. suport nie iwem jak to sie nazywa ale chyba sie mowi na to ze zwykly lub prosty. Czyli oska i dwa wianuszki wszystko calkowicie rozbieralne. Rowerem jeszcze tylko po asfalcie, kostce brukowej i innych twardych gruntach. Ogólnie na zime przymierzam się do wymiany całego napędu. Chciałbym żeby cały napęd: korba, suport, kaseta, łańcuch, przerzutka tylna i przednia wynioslo mnie okolo 400, 450zl. Kumpel mowil i tutaj wczesniej czytalem ze korba na kwadrat jest bardziej wytrzymala i wolalbym przy takiej zostac. Czekam na propozycje nie tylko suportu ale i calego napedu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Z własnego doświadczenia napiszę tak: korba Acera + suport octalink gnie mi się w rowerze tak samo jak poprzedni zestaw na kwadrat. Dodatkowo suport na octalink zaczął szwankować po 3 dniach, w rezultacie następna moja korba na pewno nie będzie w systemie octalink Zastanawiam się jak Ci się udało wcisnąć korbę z kwadratem (Acera) na suport octalink seker1995 jeśli Twój rower to zlepek starych, wyeksploatowanych części i sam nie wiesz co tam do końca jest to moim zdaniem bez sensu grzebać się w g... i wymieniać wszystko po kolei. Jeździj aż się rozpadnie, odkładaj kasę i za ok. 1000zł kupisz na pewno coś lepszego niż masz. I będzie nowe i sprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 1. Napisalem ze chce zmienic korbe i myslalem o zmienie na octalnik bo nie moglem znalesc pod moja mufe i gwint korby na kwadrat, ale juz znalazlem. 2. ten rower ma nowe kola i opony, nowe klocki hamulcowe, linki i pancerzyki jeszdzi wszystko sprawnie tylko lancuch zaczyna przeskakiwac dlatego chcialem zmienic caly naped. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 seker1995[/b] jeśli Twój rower to zlepek starych, wyeksploatowanych części i sam nie wiesz co tam do końca jest to moim zdaniem bez sensu grzebać się w g... i wymieniać wszystko po kolei. Jeździj aż się rozpadnie, odkładaj kasę i za ok. 1000zł kupisz na pewno coś lepszego niż masz. I będzie nowe i sprawne. Pozwolę się nie zgodzić. Mojego starego Gianta rocznik 1998 ujeżdża obecnie mój ojciec. Rower miał napęd całkowicie do wymiany i za 350zł łącznie z pełnym serwisem dało radę. Za tyle na bank by nie kupił lepszego roweru. Komponenty rowerowe sprzed 10 lat są dużo trwalsze niż te obecne. Tym bardziej jeśli rower ma służyć do jazdy po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Pozwolę się nie zgodzić. Mojego starego Gianta rocznik 1998 ujeżdża obecnie mój ojciec. Rower miał napęd całkowicie do wymiany i za 350zł łącznie z pełnym serwisem dało radę. Za tyle na bank by nie kupił lepszego roweru. Komponenty rowerowe sprzed 10 lat są dużo trwalsze niż te obecne. Tym bardziej jeśli rower ma służyć do jazdy po mieście. Ha dzieki za poparcie A teraz moze jakas propozycja?? Bo sam sie na tym niezbyt znam wiec wole nie kupic byleczego ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Zastanawiam się jak Ci się udało wcisnąć korbę z kwadratem (Acera) na suport octalink Są też octalinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 W klasie Acery nie można za wiele wymagać od korby, czy suportu. Ja mam korbę i suport na Octalink XT i całość jest mega sztywna, do tego nieźle uszczelniona. No, ale to już inne koszty i ciężko to porównywać z Acerą (wiem, bo miałem)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dobra korbe biore na octalnik ze wzgledu na nowsze modele i wiekszy dostep suportow do mojego roweru. Temat uwazam za zamkniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 W klasie Acery nie można za wiele wymagać od korby, czy suportu. Ja mam korbę i suport na Octalink XT i całość jest mega sztywna, do tego nieźle uszczelniona. No, ale to już inne koszty i ciężko to porównywać z Acerą (wiem, bo miałem)... Chciałem tylko podkreślić, że kupowanie taniej korby w octalinku i tak nie daje dużo na sztywności, więc nie trzeba się za wszelką cenę pakować w octa...a taka sama korba na kwadrat wyjdzie taniej, w cenie suportu octalink kupimy już nienajgorszy kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.