thetere Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Jestem świadom, że większość poleci " Deore ", tylko dlatego, bo ma zintegrowany suport - ale podobno aż taka sztywna nie jest. Zresztą podobno z tym suportem mogą być problemy bo jest za długi ( przeczytałem to kilka tematów niżej, w testach ). Mnie nie chodzi o owy suport, tylko o to aby nie obcierał mi łańcuch o prowadnicę gdy mocniej przycisnę w pedał. Zastanawiałem się nad accentem Sonora ?? Aktualnie mam Trvativa X-FLOW, więc suportu na razie bym nie musiał wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Mialem korbę tanią FSA, potem cos z poza grupy pomiędzy Alivio a Deore FC-M442 ze sztywnym nawet mocowaniem na octalink, obecnie Deore FC-M510 z mocowaniem Octalink, w każdym przypadku przy mocniejszym wdepnięciu blat trze o prowadnicę - powód, slaba sztywności ramy ale przyznam że po zmianie mocowania sztywośc nieco się poprawiła, ale jednak rama też ma tu coś do powiedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dokładnie jak wyżej. Jeździłem na początku mojego rowerowania na Acerze na kwadrat i było tragicznie, potem zmiana na Deore na Octalink i już było lepiej, ale nie rewelacyjnie. Dziś jeżdżę na Deorce ze zintegrowana osią i jest rewelacyjnie, nic nie ociera, ale zapewne przyczyniła się do tego też jednoczesna zmiana ramy. Mimo wszystko uważam, że za tą cenę nie znajdziesz aktualnie sztywniejszej korby, a to że komuś ociera nie znaczy, że jest mało sztywna, bo tu do czynienia ma dużo do jakiej ramy została włożona. A prawda jest też taka, że taka korba wraz z suportem usztywniają okolice suportu, więc nie ma się czego bać tylko kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 w tej cenie jak wyżej koledzy już napisali Deore, posiadam i jestem zadowolony... co do obcierającego blatu, w modelu M532 koronki trochę trą o wodzik przy mocnym nacisku na pedały, ale jest to efekt samego wykonania koronek, są po prostu za mało sztywne... to ideału trochę im brakuje, ale w tej cenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katystopej Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Truvativ Firex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 A wymiana największej koronki np: na xt pomogłaby ?? jeżdżę tylko na największej. A jak korba deore ma się to LX, czy SLX - warto dopłacać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 jeżeli nie zależy ci na kilku gramach [lx] lub nastu[slx] w dół kup deore i koronkę Xteka która jest sztywniejsza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 zauważyłem że korba deore jest sprzedawana w dwóch wersjach. Różnica 4 ząbków w największym blacie. Jaka jest różnica ?? Większe na wolnobieg ( 6,7,8 przełożeń ), mniejsze na kasety ( 9 przełożeń ) ?? Dodam, że wraz z korbą będę zmieniał przerzutkę przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 niekoniecznie różnica wynika w zastosowaniu 48 - treking, cross, natomiast 44 szeroko pojęte MTB itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2009 a łańcuch ten sam w obu przypadkach, jak i kaseta ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 miałem lx teraz deore i taka sama praca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.