Flash3M Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Bar Ends: (Rogi) Zoom (??? g) Bar Plugs: (Korki do kierownicy) (??? g) Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Accent (??? g) Bottle Cage: (Koszyk na bidon) BBB (??? g) Brake (Front): (Hamulec przedni) hydrauliczna tarcza LX, 160 mm (??? g) Brake (Rear): (Hamulec tylny) hydrauliczna tarcza LX, 160 mm (??? g) Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) klamko-manetki LX (??? g) Cables: (Pancerze i linki) standardowe niebieskie (??? g) Cassette: (Kaseta) Shimano SLX (??? g) Chain: (łanńuch) Shimano HG-93 (??? g) Crankset: (Korby) Shimano Deore M532 (??? g) Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano LX (??? g) Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano SLX (??? g) Fork: (Widelec) RS Reba Team (??? g) Rear Shock: (Damper) brak Frame: (Rama) Accenr el Norte 19" (??? g) Grips: (Gripy) Author (??? g) Handlebar: (Kierownica) Accent (??? g) Headset: (Stery) Accent (??? g) Pedals: (Pedały) Shimano PD-M520 (??? g) Seat: (Siodło) noname (320 g) Seatpost: (Sztyca) Kalloy 400mm (??? g) Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) noname (??? g) Shifters: (Manetki) klamko-manetki LX (??? g) Skewers: (Zaciski kół) Mavic (??? g) Spacers: (Podkładki pod mostek) czarne (??? g) Starnut: (Gwiazdka) noname (??? g) Stem: (Mostek) Promax (??? g) Tire (Front): (Opona przednia) Kenda Karma (??? g) Tire (Rear): (Opona tylna) Kenda Karma (??? g) Top Cap: (Top cap) noname (??? g) Tubes: (Dętki) przypadkowe (??? g) Wheel Front: (Koło przednie) Mavic Crossride Disc (??? g) -Hub: (Piasta) j.w. -Rim: (Obręcz) j.w. -Spokes: (Szprychy) j.w. -Nipples: (Nyple) j.w. -Rim tape: (Opaska) j.w. Wheel Rear: (Koło tylne) Mavic Crossride Disc (??? g) -Hub: (Piasta) j.w. -Rim: (Obręcz) j.w. -Spokes: (Szprychy) j.w. -Nipples: (Nyple) j.w. -Rim tape: (Opaska) j.w. -Misc : (Inne) brak Razem (waga wyjściowa): 12 450 g (rower ważony na rynku warzywnym na wadze o dokładności 10g) Obecnie prezentuje się to mniej więcej tak. Po oczach bije zapewne ilość braku danych odnośnie wagi, ale założenie wątku ma na calu: 1. Zmobilizowanie mnie do dokonania dokładnych pomiarów. 2. Pewnie orientujecie się ile poszczególne rzeczy ważą, ja zresztą też jednak zależy mi na tym, aby nie podawać wartości przybliżonych, czy katalogowych, ale rzeczywiste... i już teraz możecie zaproponować pewne zmiany. Docelowo chciałbym zejść z masą do około 11 kg. Na pewno nie zmienię widelca (ewentualnie kupię jakiś sztywny na zimę) i kół... hamulce też zostawię na co najmniej 2 lata (komplet hamulców z tarczami i klamko-manetkami kupiłem za 250 zł). Na razie chciałbym zająć się drobiazgami (śrubki, siodełko, rurki, dętki), chociaż może wydawać się dziwne skoro nawet nie znam wagi obecnych komponentów. Największy potencjał do odchudzania widzę w: - kierownicy, którą kupiłem podczas turystycznej przejażdżki i kupiłem to co mam obecnie, bo tylko na tą miałem kasę przy sobie, - siodełko, podobnie jak w przypadku kierownicy, - mostek zwłaszcza, że myślę o czymś dłuższym, niż obecny, - sztyca, myślę o Boplight (ale najpierw zważę obecną aby wiedzieć czy warto) - rogi, klocowate srebrne Zoom'y są pancerne i wygodne... i chwała im za to, jednak Smica lub Boplight bardziej mi się widzi, także ze względu na kolor (czarny), - pedały 520 są super, bo są tanie i niezawodne, jednak marzy mi się taki problem,jaki ma moja znajoma, która kupiła ubijaki i narzeka że ciężko się wypinają... a moje 520 potrafią się wypiąć same podczas podjazdu, może to tylko kwestia zużycia bloków, ale... straszne mnie to wkurza bo totalnie wybija z rytmu i zamiast podjechać, zsiadam i prowadzę rower... a rower służy przecież do jeżdżenia na nim... ale coś czuję, że już prędzej zmienię ramę niż pedały, - rama, nie chcę za bardzo wychudzonego aluminium, przy mojej wadze 1,6 kg to chyba takie minimum, jeśli rama miałaby ważyć mniej to już tylko karbon... na który mnie nie stać. Cały czas wypatruję jakiejś długiej, w miarę sportowej ramy o rozmiarze 19-20" (mój wzrost to 186cm). Za rok, czy za dwa, ale myślę, że w końcu wyhaczę jakąś okazję. Jako, że dysponuję kilkoma rowerami, w tym szosówką, więc nie będzie zabawy w slicki, czy nawet semi-slicki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ten niebieski kolor jest genialny, ogólnie fajnie dobrałeś kolorystykę. Co do pedałów: podkręciłeś sprężynki w zatrzaskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 gdybam ze wypinanie sie samoczynne to wina blokow lub wadliwych/zuzytych sprezyn tych konkretnych 520tek bo przy regulacji sily napiecia sprezyny jaką posiadają shimano przy mocnym ustawieniu nogę trzeba wyrywac z pedalu i nie jest to takie proste (a ja osiagam taką sile dosyc daleko od konca maksymalnego przykrecenia sruby)... ubijaki wypinają sie raczej lekko - ciezko jesli robi sie to nieodpowiednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Samoczynne wypinanie to efekt zużytych bloków. Mam to samo w moich pedałach, ale na wiosnę planuję zmianę, więc jakoś się przemęczę. Koszt nowych bloków to ok 40zł i rozwiązuje to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Wpadłem na taką aukcję. Bloki SH55 i SH51 pasują do 520-ek tak samo? Na czym polega różnica między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 (edytowane) 51 wypinają się tylko na boki. 55 na boki i do góry. http://www.forumrowerowe.org/topic/48126-peday-regulacja-spd-itp/page__st__40__p__576837entry576837 Edytowane 4 Października 2009 przez Rzadzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Dzięki, czyli 55 to jedno wielkie g*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2009 (edytowane) Dziś udało mi się zważyć kilka (ww) części roweru: - sztyca, 321 gram - zacisk sztycy, 56 gram - zatyczki do kierownicy, 28 gram - rogi, 160 gram - przednie koło (koło + zacisk + tarcza + opona + dętka + magnes + powietrze ), 1835 gram - tylne koło (koło + kaseta + zacisk + opona + dętka + tacza + powietrze ), 2274 gram - siodełko, 341 gram - koszyk na bidon, 45 gram - pedały, 379 gram (takie same, ale znacznie bardziej zajechane niż obecne) Zważyłem także starą, ale taką samą korbę (986 gram + 96 gram suportu), której wagi nie będę brał pod uwagę gdyż mam tutaj inne blaty. Edytowane 14 Października 2009 przez Flash3M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 (edytowane) Na drobiazgach ok 150g: zacisk sztycy to musi byc niezle monsrtum tu tanim kosztem -35g; zatyczki do kiery nawet nie potrafie sobie wyobrazic tych 28g... tu byle badziewie to 9-5g - 19g; rogi faktycznie klocowate 160g tu smica ok 68g -92g pw Edytowane 14 Października 2009 przez 1415chris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ładne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Nadal mam zakaz jazdy rowerem od lekarza, więc zważyłem kolejne elementy roweru. Mostek Promax 100mm = 170 gram Kierownica Accent prosta 560 mm = 167 gram Nie mniej w chwili obecnej czekam na nowy mostek Smica 130 mm o wadze 145 g, niby mała różnica, ale przy większej długości ... (proszę nie martwić się o sterowność, obecny mostek jest za krótki) Powinna już do mnie wędrować także sztyca Boplight'a o wadze 240 gram, więc tutaj zysk będzie już wyraźniejszy. W dalszej kolejności planuję zakup lżejszej kierownicy. Siodełko, przełożę ze swojego innego roweru, tylko tymczasowo, gdyż rozważam zakup siodełka, które najpierw chciałbym przetestować u kolegi ... na siodełku spokojnie urwę ponad 100 gram. W dalszej kolejności zmienię rogi i poleci kolejne 100 gram... dalej będzie już trudniej, najprawdopodobniej zabiorę się za siebie Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Flash3M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 (edytowane) a nie lepiej zaatakowac rame? niestety troche inny wydatek mostek 130 jak dla mnie nie jest rozsadnym posunieciem... Edytowane 1 Grudnia 2009 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Zobaczymy, najwyżej ten mostek komuś odsprzedam... no, ale skoro produkuje się takie mostki, tzn. że mają jakieś zastosowanie Chcę długi mostek, aby przesunąć się bardziej nad przednie koło i tym samym trochę lepiej radzić sobie z podjazdami, na których zwykle mam jeszcze sporo mocy do wykorzystania, ale lecę na plecy (wkurza mnie nadmierne uginanie rąk w łokciach przy krótkim mostku). Coś za coś, mogę mieć teraz problemy ze zjazdami... no, ale wolę sprawdzić w praktyce. Aha, mam długie ręce. Co do ramy to najprawdopodobniej zmienię ją na rok 2011, chyba, że wcześniej coś mi się odwidzi lub natrafia na super okazję, lub wpadnie nieoczekiwany zastrzyk gotówki.. obecnie rozglądam się za potencjalnym kandydatem na stanie się moją wymarzona ramą... prawdopodobieństwo, że obecna rama się pognie lub pęknie do tego czasu jest bliskie zeru, ale i tego wykluczyć sie nie da (np. koliza z pociągiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Co do ramy to najprawdopodobniej zmienię ją na rok 2011, chyba, że wcześniej coś mi się odwidzi lub natrafia na super okazję, lub wpadnie nieoczekiwany zastrzyk gotówki.. obecnie rozglądam się za potencjalnym kandydatem na stanie się moją wymarzona ramą... prawdopodobieństwo, że obecna rama się pognie lub pęknie do tego czasu jest bliskie zeru, ale i tego wykluczyć sie nie da (np. koliza z pociągiem). Cóż za przyszłościowe planowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Obecnie rower nieco schudł... 1. widelec karbonowy Accent - jakieś 840 gram 2. wyrzuciłem klocowate korki (28) do kierownicy, ale mam już nowe, 6 gram komplet = -22 3. chwyty Authora 127 gram, zamieniam na Richey WCS, czyli 38 gram = -89 4. sztyca Boplight 240 gram w miejsce Kalloy'a (320) = -80 5. mostek Smica 147 gram(130mm) w miejsce poprzedniego (170) = -23 6. rogi Boplight 59 gram w miejsce poprzednich (160) = -101 Zysk wagowy (z pominięciem widelca, który jest tylko tymczasowo) = 315 gram Następne w kolejce jest siodło, obecne 340 zamieni się na 203 gramy, a może nawet 180. Rower prawie gotowy do nowego sezonu tylko kondycja jakoś nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Z ta forma w tym okresie to chyba u wszystkich nie halo, bo albo jeszcze odpoczywasz albo dopiero startujesz z przygotowaniami do nowego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 (edytowane) Doszła właśnie do mnie korba XT, 876 gram, czyli około 200 gram mniej względem starej korby Jak tak sobie teraz patrzę, to pozostało już tylko wszystko zmontować, wymienić siodło... i pozostanie już tylko zacząć rozglądać się za inną ramą... A przygotowania idą pełną parą... wczoraj pierwsze 200 km tego roku Edytowane 30 Stycznia 2010 przez Flash3M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A jak masz ustawionego amora - na 80 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 kipps co Ty z tymi amorami masz? padłem jak zobaczyłem te samo Twoje pytanie w trzecim projekcie z rzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 amor mam ustawiony na 100 mm, poprzedni właściciel dał przerobić go na 110, ale ja postanowiłem kupić go dopiero, gdy serwis cofnął tę modyfikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 kipps co Ty z tymi amorami masz? padłem jak zobaczyłem te samo Twoje pytanie w trzecim projekcie z rzędu Pewnie chce kupować amorka nowego i ma dylemat pomiędzy 80mm, a 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A mógłbyś napisać jak się spisuje ta rama ? Kupiłem sobie SPD i parę ciuchów no i na egoista mi raczej nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Bardzo sobie chwalę tę ramę i jeśli będę ją zmieniał, to chyba tylko na lżejszą, albo taką samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia tej ramy/roweru. Jak jest z jej wykonaniem spawy, trwałość lakieru? Rozumiem, że realnej masy jeszcze nie znasz? Podaj jaki masz wzrost lub długość nogi Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi