Skocz do zawartości

[Amor. Przedni]Manitou

kurokial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam na oku a raczej zakupiłem przedni amortyzator Manitou Six model z 2002 roku. Przedstawiam Wam jego specyfikację (info sprzedającego):

* Przeznaczenie : MTB

* Koło : 26"

* Skok : 80mm

* Rura sterowa : Stal wysokogatunkowa 1-1/8 " (28,6mm)

* Długość rury sterowej : 230mm

* System tłumienia : Bierne

* Amortyzacja : Sprężyna/elastomer

* Rodzaj hamulców : V-brake

* Kolor : Czarny

* Regulacja : Napięcie wstępne sprężyny

Tu pytanie, zna ktoś ten model? nadaje się to do czegokolwiek etc?

Pozdrawiam

Napisano

Kupiłeś i dopiero szukasz informacji??

To najprostszy amorek Manitou i wiele bym od niego nie wymagał. A to tłumienie to raczej cierne, a nie bierne, czyli raczej brak tłumienia...

• Mod Team
Napisano

Czy Manitou R7 Super Air 80 ma dwie komory czy jedną bo na stronie widzę system Noble Air ale nie wiem czy to się tego tyczy :blink:

Wg niektórych informacji Noble Air to negatywna ,samoregulująca komora powietrza ( zamiast sprężyny) . W tym układzie obie komory pompujemy przez ten sam zawór

Napisano

W załączeniu do pierwszego postu teraz chodzi o regulacje.

Wygląda to tak:

16572049.jpg

Od góry z lewej jest pokrętło +/- ok to rozkminiam, ale dlaczego nie ma go po prawej stronie?

Od dołu jest inaczej na goleni od pokrętła jest z dołu śrubka na imbus metalowa, a po prawej z plastyku taka wtopiona o co chodzi?

Napisano

Są dwie opcje:

- regulowana jest tylko jedna sprężyna

- w całym amortyzatorze jest tylko jedna sprężyna, czyli goleń bez pokrętła jest pusta w środku i nie posiada żadnej sprężyny - ani klasycznej ani powietrznej. Miałem kiedyś Suntoura z takim rozwiązaniem.

Wygląda na to, że jest to mocno budżetowa konstrukcja.

Napisano

Są dwie opcje:

- regulowana jest tylko jedna sprężyna

- w całym amortyzatorze jest tylko jedna sprężyna, czyli goleń bez pokrętła jest pusta w środku i nie posiada żadnej sprężyny - ani klasycznej ani powietrznej. Miałem kiedyś Suntoura z takim rozwiązaniem.

Wygląda na to, że jest to mocno budżetowa konstrukcja.

większość Manitou ma tylko jedną sprężynę.

A przy okazji - do tych 200zł to ja polecam Minetou Axela. Ma świetne (choć nieregulowane) tłumienie olejowe, sprawdza się w nizinnych maratonach.

Napisano

większość Manitou ma tylko jedną sprężynę.

No tak, ale zapewne w połączeniu z komorą powietrzną w drugiej goleni :P

W tym Six'ie drugą goleń najwidoczniej pozostawiono zupełnie bez niczego, tak samo jak np. w niektórych wersjach Suntour'a XCT.

Napisano

No a ten w drugiej goleni to ma tylko powietrze... samo powietrze :sorcerer:

Czy to tak strasznie złe? Może sprawdzę i spróbuję odkręcić tą plastykową śrubę imbusową :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...