kurokial Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Witam, Mam na oku a raczej zakupiłem przedni amortyzator Manitou Six model z 2002 roku. Przedstawiam Wam jego specyfikację (info sprzedającego): * Przeznaczenie : MTB * Koło : 26" * Skok : 80mm * Rura sterowa : Stal wysokogatunkowa 1-1/8 " (28,6mm) * Długość rury sterowej : 230mm * System tłumienia : Bierne * Amortyzacja : Sprężyna/elastomer * Rodzaj hamulców : V-brake * Kolor : Czarny * Regulacja : Napięcie wstępne sprężyny Tu pytanie, zna ktoś ten model? nadaje się to do czegokolwiek etc? Pozdrawiam
Niedzwiedz1 Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Kupiłeś i dopiero szukasz informacji?? To najprostszy amorek Manitou i wiele bym od niego nie wymagał. A to tłumienie to raczej cierne, a nie bierne, czyli raczej brak tłumienia...
kurokial Napisano 4 Października 2009 Autor Napisano 4 Października 2009 Może najprostszy, tani, dodupny.. Ale chyba lepszy niż jakiś ZooM albo coś w tej cenie.. Jak przyjedzie to zdam relacje.
Schwefel Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Szajs jakich mało. Już Axel (model wyższy) pracował słabo o ile miał tłumik FFD a ten to w ogóle nie pracuje. Zanim kupiłeś było się zapytać na forum a nie piszesz po zakupie czy dobry.
kurokial Napisano 4 Października 2009 Autor Napisano 4 Października 2009 Następnym razem się zapytam. .. W cenie do 200zł, główka 1 i 1/8 co polecacie?
kurokial Napisano 4 Października 2009 Autor Napisano 4 Października 2009 Nie no Suntour to mnie się z marketem kojarzy
Stachmaister Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Akurat w tej cenie to jest najlepsza propozycja
kurokial Napisano 4 Października 2009 Autor Napisano 4 Października 2009 XCR a dokładnie.. pełno tego na alledrogo jest..
Stachmaister Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Suntour XCR L.O http://allegro.pl/item757748518_suntour_xcr_100_z_blokada_skoku_bialy_czarny.html
kello Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Uzywanego Pilota z allegro albo judy xc
lupus Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Czy Manitou R7 Super Air 80 ma dwie komory czy jedną bo na stronie widzę system Noble Air ale nie wiem czy to się tego tyczy
Mod Team durnykot Napisano 7 Października 2009 Mod Team Napisano 7 Października 2009 Czy Manitou R7 Super Air 80 ma dwie komory czy jedną bo na stronie widzę system Noble Air ale nie wiem czy to się tego tyczy Wg niektórych informacji Noble Air to negatywna ,samoregulująca komora powietrza ( zamiast sprężyny) . W tym układzie obie komory pompujemy przez ten sam zawór
kurokial Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 W załączeniu do pierwszego postu teraz chodzi o regulacje. Wygląda to tak: Od góry z lewej jest pokrętło +/- ok to rozkminiam, ale dlaczego nie ma go po prawej stronie? Od dołu jest inaczej na goleni od pokrętła jest z dołu śrubka na imbus metalowa, a po prawej z plastyku taka wtopiona o co chodzi?
c1ach Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Są dwie opcje: - regulowana jest tylko jedna sprężyna - w całym amortyzatorze jest tylko jedna sprężyna, czyli goleń bez pokrętła jest pusta w środku i nie posiada żadnej sprężyny - ani klasycznej ani powietrznej. Miałem kiedyś Suntoura z takim rozwiązaniem. Wygląda na to, że jest to mocno budżetowa konstrukcja.
kurokial Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 W pierwszym poście są parametry.
Schwefel Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 A to jest w ogóle R7? Sorry, że takie podejrzenie ale w R7 nie widziałem takiego pokrętła a w Axelu ze stalową sprężyną już tak.
kurokial Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 Manitou Six model z 2002 roku
adriansocho Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Są dwie opcje: - regulowana jest tylko jedna sprężyna - w całym amortyzatorze jest tylko jedna sprężyna, czyli goleń bez pokrętła jest pusta w środku i nie posiada żadnej sprężyny - ani klasycznej ani powietrznej. Miałem kiedyś Suntoura z takim rozwiązaniem. Wygląda na to, że jest to mocno budżetowa konstrukcja. większość Manitou ma tylko jedną sprężynę. A przy okazji - do tych 200zł to ja polecam Minetou Axela. Ma świetne (choć nieregulowane) tłumienie olejowe, sprawdza się w nizinnych maratonach.
Mod Team Pixon Napisano 9 Października 2009 Mod Team Napisano 9 Października 2009 sprawdza się w nizinnych maratonach. Podobno najlepiej sztywny widelec się w nich sprawdza
c1ach Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 większość Manitou ma tylko jedną sprężynę. No tak, ale zapewne w połączeniu z komorą powietrzną w drugiej goleni W tym Six'ie drugą goleń najwidoczniej pozostawiono zupełnie bez niczego, tak samo jak np. w niektórych wersjach Suntour'a XCT.
Niedzwiedz1 Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 Raczej w połączeniu z tłumikiem olejowym, a nie komorą powietrzną w drugiej goleni No a ten w drugiej goleni to ma tylko powietrze... samo powietrze
kurokial Napisano 10 Października 2009 Autor Napisano 10 Października 2009 No a ten w drugiej goleni to ma tylko powietrze... samo powietrze Czy to tak strasznie złe? Może sprawdzę i spróbuję odkręcić tą plastykową śrubę imbusową
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.