Skocz do zawartości

[kask] Kask BMXowy do XC ?

AnonimowyTchorz

Kask BMXowy do jazdy XC ?  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy u?ywanie BMXowego kasku do jazdy XC to pomy?ka, czy mo?e zupe?nie akceptowalny pomys? ?

• Dlaczego nie ? Nie rozumiem w czym le?y problem.
    • Niby ok, ale b?dzie to troch? to dziwnie wygl?da?. Ja bym raczej kupowa? kask XC, nawet gdyby mi si? niezbyt podoba?y takie modele.
    • Kaski BMXowe s? do jazdy na BMXie. Jazda w czym? takim po mie?cie na rowerze XC to bezsens. Po co ? Dla lansu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem kupna kasku i, ponieważ nie podobają mi się modele przeznaczone do XC, myślałem o kupnie jednego z BMXowych. Czy uważacie, że jazda po mieście na rowerku takiego typu jak mój Kross Level A6 w takim kasku to obciach, czy nie ma to znaczenia ?

Znalazłem takie modele, które mi się podobają (część z nich to w ogóle kaski snowboardowe - czy one są wystarczjąco mocne na rower ?):

Protec Ace SXP

Bell Faction

Bern Brentwood

Speed Stuff Dirt Style Classic

SixSixOne Dirty Lid

Giro Flak

Giro The Section

Lazer Imperial

SixSixOne Mulet

Bern Brentwood Zipmold

Protec Classic

Author Prokop's 4X

Dartmoor Skid

Które z tych byście szczególnie polecali ?

AT

Czy obciach to już indywidualna sprawa. Mi to wisi w jakim kto jedzie, tyle że wentylacja tego BMXowego będzie dużo gorsza niż tych do XC i waga zazwyczaj większa. Ale lepsza taka ochrona głowy niż żadna, tyle że nie widzę sensu się w tym męczyć skoro można kupić kask do XC, który paradoksalnie czasem nawet powoduje mniejsze pocenie/nagrzewanie się głowy niż gdyby go nie było.

Bez obrazy ale to jest śmieszny temat :rolleyes:

To tak jakby Lance Armstrong jeździł Tour de France w kasku fullface....

Jak to będzie wyglądało, rower xc i orzech na głowie :confused: Czasami widuje takich ludzi, rozumiem jak ktoś przez brak kasy używa stary kask, ale jak się kupuje nowy... A w zimie pod kask xc możesz założyć czapeczkę lub tak jak robię ja, zaklejam otwory taśmą przeźroczystą.

Polecam http://www.mtbnews.p...nt/view/1548/1/

Generalnie, jak ktoś wyżej wspomniał, jeździj sobie w czym Ci się żywnie podoba, ale kupowanie takiego kasku do XC to kompletny bezsens. ;)

Głowa będzie pocić się okropnie, nawet w zimie (chociaż nie wiem co masz na myśli pisząc o XC, jeśli jeździsz "xc" po scieżkach rowerowych z pulsem >130 to może i da rade, tylko po co...) - w lato w ogóle sobie tego nie wyobrażam. Nawet podejrzewam, że to może być szkodliwym dla zdrowia jazda w takim czymś w upały... jeszcze białko w mózgu ci się zetnie... : >

Poruszając jeszcze drażliwe kwestie gustu, to jak dla mnie 'orzechy' są brzydkie. :) A jak w komplecie jeszcze rowerem XC, to nawet nie skomentuje.

Rowerzyści będą twierdzili, że głupio wyglądasz w takim zestawie.

Wszyscy pozostali będą twierdzili, że głupio wyglądasz w jakimkolwiek kasku. Ot i takie społeczeństwo.

Więc sam zdecyduj.

PS.

W koronie ostatnio widziałem tanio garnki na wagę.

Może mi się wydaje, ale ogólnie chyba te do XC mają dłuższy daszek, przez co być może lepiej chronią twarz przy szlifie. I tak jak rypniesz zdrowo, to na pewno coś sobie zrobisz, ale wyższy daszek teoretycznie chyba powinien oddalić trochę twarz od nawierzchni:rolleyes:

Dalej, jak już wyżej koledzy wspomnieli, wentylacja i wygoda

W kwestii wyglądu, ja myślę, że fajnie taki orzech wygląda na deskorolce, rolkach, hulajnodze, ale w kwestii roweru, to IMO balansuje na granicy kiczu.

Wybór należy do Ciebie, ale skoro tu napisałeś, to chyba oczekiwałeś opinii na ten temat, a tu wszyscy jednogłośnie mówią, że możesz w tym jeździć, ale kask XC będzie lepszy:thumbsup: Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...