Skocz do zawartości

[rower] jaki do 1500 zł?

Krzysiu789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się przywitać :bye2:

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna nowego roweru. Niestety moja wiedza na ten temat jest mała, no średnia :rolleyes: Na początku przyszłego roku chciałbym kupić sobie nowy rower - cena do 1500 zł. Rower nie musi być jakoś ekstra wypasiony itp. Chodzi mi o to, aby to był solidny, dobry rower z w miarę dobrym osprzętem, który posłuży mi na kilka kolejnych lat.

Najczęściej będę go używał do jazdy po mieście (od czasu do czasu jakieś leśne drogi).

Proszę Was - doświadczonych rowerzystów - o jakieś konkretne propozycje rowerków. Jeśli wypisałem zbyt mało informacji to proszę o informację :voodoo:

Pozdrawiam!

Napisano

Napisz ile ważysz i czy jesteś skłonny kupić rower przez Internet ( oczywiście przy wcześniejszym przymierzeniu go w sklepie stacjonarnym ) i czy te leśne drogi, to są drogi ubite - czy jeździłbyś trochę po prostu w naturze między drzewami?

I napisz czy jesteś z większego miasta - czy z małego, to wbrew pozorom też może mieć duże znaczenie.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Ważę ok. 60 kg i nawet wolałbym kupić rower przez internet (jest o wiele taniej). Te leśne drogi to zdecydowanie drogi ubite.

Jestem z Tczewa (woj. pomorskie, 50 km od Gdańska). Niestety mamy tutaj tylko 2 sklepy rowerowe...

Napisano

Miałem kiedyś crossowy i szybko go sprzedałem. Jeździło się dobrze, ale mtb moją swój urok (choć sam nie wiem w czym dokładnie tkwi? :)). Poza tym (zapomniałem o tym wcześniej napisać) lubię czasami "pobawić się' w wheelie i stoppie. Także zdecydowanie MTB ;)

Napisano

Możesz kupić np: GT Avalanche 3.0.

Jednakże chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Większość z nas niestety nie zwraca uwagi na geometrie ramy, a tylko patrzy na osprzęt, więc zanim się zdecydujesz na zakup konkretnej maszyny. Dowiedz się jak ona będzie się zachowywała w określonych warunkach terenowych. :)

Napisano

Dziękuję za bezpośredni link. Rower wygląda całkiem-całkiem. Osprzęt też wydaje się dobry (mam na myśli przerzutki). Czy firma Tektro (od hamulców) to dobra firma? Często widzę rowery z hamulcami tej firmy, ale niestety nie wiem czy jest ona godna uwagi? Mimo, iż przypuszczam, że tak, wolę się upewnić :)

W jaki sposób dowiedzieć się jak rama będzie zachowywała się w określonych warunkach terenowych? Po prostu się zapytać czy co? ;)

Tylko ten GT ma jeden duży minus - waży ponad 14 kg. Niby aluminiowa rama, a jednak taki ciężar?

Napisano

tektro jest kijowa firma, ale tania. Producenci oszczedzaja na hamulcach zastepujac np. lepszymi przerzutkami.

Na przyszłośc poprzyj swoją teze jakimis przykladami :confused:

http://www.forumrowerowe.org/topic/21758-hamulec-tarczowy-tektro-auriga/ - szczególnie w ogólnej opinii, te hamulce są porównywane z Avidami Juicy 3, no chyba że dla Ciebie każda firma inna jak shimano lub sram to nic nie warty "sprzęt".

A jak piszesz że tektro jest kijowe to nie uogólniaj to do całości ich produktów bo powyżej w linku widać że tak nie jest. Wracając do hamulców, napiszę tak: cena tych hamulców jest adekwatna do ich siły hamowania, wiem bo takie mam!

Może macie jeszcze jakieś inne propozycje bike'ów?

1. Kross Level A2 XT 2009 http://www.megadeal.pl/product_info.php?info=p14813

2. Kross Level A4 2008 - waga 12,9kg http://allegro.pl/item747655167_rower_kross_level_a4_suntour_xcr_lo_full_deore.html rower ujeżdżany przez nie jedną osobę na tym forum, same pozytywne opinie o tych hamulcach.

Napisano

Dziękuję za kolejne propozycję i informację. :confused:

Kurcze im więcej przeglądam to allegro, czytam, myślę tym więcej nic nie wiem. O Krossach level A.. słyszałem dużo pozytywnych opinii. Firmy GT praktycznie nie znam. Wiem, że bardzo cienione są rowery Kelly's, ale żeby ta firma się sprawdziła trzeba celować w droższe maszyny. Giant podobne też dobre, choć nigdy go nie miałem.

Czy kupował ktoś z Was rower przez allegro? W jaki sposób jest on pakowany? Czy istnieje taka możliwość, aby rower doszedł uszkodzony, porysowany?

Pozdrawiam!

Napisano

no dobra :wallbash: moim zdaniem tektro to kijowa firma poniewaz: sam mialem komplet v-ek tej firmy i ich dzialanie bylo ponizej niajmniejszych oczekiwan. Mimo wyregulowania w serwisie hamujac przodem nigdy nie podnioslo tylu (moja waga 60kg)a ich klocki byly tak twarde ze zdzieraly obrecz a przy nawet minimalej ilosci wody odmawialy posluszenstwa (moj blad ze ich na poczatku nie zmienilem) kupilem uzywki sd7 jako przejsciowe bo juz nie moglem wytrzymac i byla to roznica jak z malucha do passata :rolleyes: Jedyny plus to klamki, mimo ze nabraly luzu po 2 miesiacach to milo je wspominam bo do tej pory nie mialem lepiej wyprofilowanych na jeden palec klamkek :confused: moj kolega kupil aurige i tez same problemy mial co chwile sie zapowietrzala a raz podczas zjazdu wypadl tloczek po tym co mu sie stalo podziekowalem tej firmie. Moze zdarzaja sie dobre modele ja na taki nie trafilem i juz pewnie nie trafie.

Nawet jezeli wy macie dobre opinie o nich to do hayesow shwinna sporo traca.

Napisano

Tak, ten kelly's to naprawdę fajna maszyna. Bardzo ładny wygląd i dobre parametry. No i hydrauliczne hamulce shimano... :rolleyes: Szkoda, że nie jestem przygotowany, aby rower kupić już teraz. Bo najpierw muszę sprzedać mój stary i jeszcze trochę dozbierać pieniędzy.

Dzięki za wszystkie propozycje! :confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...