seker1995 Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Pytanie moze proste ale dla mnie nie do konca oczywiste. Czy do rozkrecenia korby potrzebny jest secjalny klucz?? Czy moze znacie jakies swoje sposoby. I jeszcze jedna jak rozkręcic suport ( w prawdzie rzeczy mam zwykla oske z 2 lozyskami)?? Z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Aby rozkręcić korbę potrzebujesz klucza ampułowego 5, ale co to za korba, być może nie jest rozbieralna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Korba shimano deore a dokladniej nie wiem jaka ale z 3 lata ma xD Jak trzeba to moge wrzucic fotke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 1 Października 2009 Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Zależy co rozumiesz pod hasłem „jak rozebrać korbę”. Bo jeżeli masz na myśli to co ja, czyli zdjęcie koronek i blatu, to deore jest jak najbardziej rozbieralna. Potrzebny będzie do tego klucz imbusowy, z tego co pamiętam 5 mm. Natomiast jeżeli chodzi Ci o zdjęcie jej z roweru, to zależy od modelu. Bo było deore na octalink i ze zintegrowaną osią. Do octalinku potrzebny jest ściągacz. Do wersji ze zintegrowaną osią ściągacz jest niepotrzebny. Należy tylko odkręcić nakrętke w lewym ramieniu a następnie odkręcić je imbusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Hmm korba chyba jest zintegrowana. Oczywiscie chodzilo mi o zdjecie korby z roweru. mam rozumiec ze ten ampul wchodzi w dziure po odkreceniu srubki pod zatyczka na pedale( z boku pedala na rowno z osia?? I rozumiem ze mam odkrecac od strony korby, a nie od strony pedala. Moze byc ciezko bo korba nie byla odkrecana od czasu jej kupna, czyli okolo 3 lata temu ;p. To byl rower moje brata. I jescze jedno co z wyjeciem osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Poczym mozna poznac czy korba jest zintegrowana czy nie?? Jesli jest zintegrowana to chodzi o to ze oska jest przyczepiona do korby??? Jesli tak to jak to sprawdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 2 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Bo było deore na octalink i ze zintegrowaną osią. Do octalinku potrzebny jest ściągacz. Do wersji ze zintegrowaną osią ściągacz jest niepotrzebny. Należy tylko odkręcić nakrętke w lewym ramieniu a następnie odkręcić je imbusem. Było jeszcze Deore na kwadrat. Ale skoro autor pisze, że korba sprzed 3 lat to nie jest na pewno zintegrowana, ani na kwadrat. seker1995 wstaw zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 No to pozostaje tylko octalink. Korba deore ze zintegrowaną osią ma pustą oś i wygląda tak http://www.allegro.pl/item754118563_korba_deore_fc_m532_170mm.html . Tak natomiast wygląda ściągacz na ISIS czyli wielowpust stosowany przez Truvativ, nie pamiętam czy będzie pasował do octalink'a , ale najprawdopodobniej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Moja korba wyglada inaczej to moze jest n a kwadrat jest tak najpierw jest takie 5 mm wciecie kwadratowe pozniej mialem srube nakretke ktora po wykreceniu mialem dwa okragle gwiny jeden duzy pozniej glebiej drugi mniejszy i dziura na ok. 10cm.. zdjecia na razie nie mam a jutro jade na wesele wiec dopiero jbc. bede mial w poniedzialek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.