Skocz do zawartości

[kominarka] jaką kominarkę kupić?

Rusek997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polecam jeszcze pod uwagę wziąć coś innego niż kominiarka - Buff http://www.youtube.com/watch?v=pperW4PKeSw . Sam nie używałem, słyszałem dobre opinie i zastanawiam sie nad zakupem. Są też podróbki zwane "chustami tunelowymi" na allegro zaczynajas sie od troche ponad 10 pln, ale na pierwszy rzut oka maja przynajmniej jedna roznice- szwy.

Napisano

No właśnie koleś ci opisuje jak to działa na tym filmiku :P. Ponoć nie przepuszcza właśnie zimna, ale umożliwia odprowadzenie na zewnatrz wilgoci z wydychanego powietrza. Poszukaj na necie może są jakieś opinie, ponoć to bardzo lubiany sprzet przez górołazów. Nie chce cie wprowadzić w błąd bo nie mam i nie używałem tego sprzętu. Co za tym idzie nie wiem ile w tym prawdy, a ile marketingowego bełkotu.

Napisano

Jak dla mnie ten buff to się nadaje na burzę piaskową na pustyni :D a nie na zimę.Nie wiem w jakich temp masz zamiar jeździć ,ale zauważ ,że kominiarki są z cienkiego materiału.Sam mam kominiarkę z wind stopera i przy -5 stopni jak zawieje to zimno w głowę ,konieczne jest dodatkowe okrycie głowy.Jeśli kask mamy dopasowany to kiszka ,bo czapka i kominiarkę może nie wejść.Druga sprawa to czy kominiarka jest potrzebna,ja w swojej kilka razy byłem ,zdecydowanie częściej była używana czapka.Także jeśli miałbym wybierać między ochraniaczem przed burzą piaskową a kominiarką -to stawiam na kominiarkę.A co do kominiarki z linku to mam koszulkę termoaktywną z tej firmy-bardzo fajny materiał ,ale bardzo cienki więc na tą kominiarkę raczej czapka będzie potrzebna ,no i uszy są odsłonięte.No chyba ,że potrzebujesz kominiarkę na jakiś skok :P

Napisano

Ja uzywam od dwoch lat Buffa zima. Ogolnie sprawdza sie bardzo dobrze jako oslona na twarz, albo szalik, pod warunkiem uzywania czapki pod kask z windstopperem. W takim zestawie sprawdzal mi sie doskonale przez dwa lata, orientacyjnie temperatura do ktorej jest ok to -10 stopni. W tym roku kupilem kominiarke, po prostu przy temperaturze -20 stopni Buff to juz za malo. Ale jako oslona przed sniegiem i gradem przy -5 stopniach - doskonaly. A takze jako czapka pod kask przy letnich temperaturach. Glowna zaleta Buffa jest wszechstronnosc, nie ma innej szmatki dzialajacej rownie dobrze i latem, i zima.

Napisano

Jeżdzę na kolarzówce ;] Czyli kupić sobie kominarkę i jakąś czapkę do tego? Czy buffa bo już sam nie weim... Kask jest troszeczkę za duży więc czapka się zmieści :D Bo chodzi mi o osłonięcie twarzy i szyji. Jeśli zima nie będzie bardzo zimna to chce cały czas jeździć :blink: A może jakąś gruubszą kominarkę kupić... tylko jaką?:D

Generalnie chce jeźidzć cały rok więc buff byłby lepszy ale jak jest bardzo zimno to kominiarka...

Kosiu a jaką kominarkę masz? Możesz mi wysłać jakieśl linki żeby zobaczyć ile to kosztuje?:)

Napisano

Grubszych kominiarek nie wiedziałem.A ja i tak bym kupił kominiarkę z wind stopera .Wystarczy nawet -5 stopni do tego wiatr i już zimno. A na szosie jednak szybciej się jedzie niż po lesie ,gdzie zresztą przed wiatrem osłaniają nas drzewa a tu na szosie goło i wietrznie.Będzie zimno

Napisano

ja tez mam buffa i jestem zadowolony - bardzo dobry material i uniwersalne rozwiazanie i przed zimnem tez chroni oczywiscie w granicach rozsadku :P

• 2 lata później...
  • Mod Team
Napisano

W archeologa się bawisz? Czy może w słoneczko? Jak już się podpinasz do tematu, to podepnij się do jednego, a nie kilku.

Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...