kamilmsb Napisano 30 Września 2009 Napisano 30 Września 2009 Witam serdecznie, przymierzam się do kupna roweru MTB na nowy sezon. Po dość dokładnym researchu, przejrzeniu allegro, tego forum i wypowiedzi na nim oraz uwzględniając moje możliwości finansowe wybrałem 2 modele rowerów które są zdaje się idealne dla mnie. A mianowicie: Kellys Imagine 2009 http://www.allegro.pl/item756313790_kelly_s_imagine_2009_wysylka_gratis_kellys_gratis.html Merida Matts TFS 700V http://www.allegro.pl/item750533926_merida_matts_tfs_700v_gwarancja_hit_cenowy.html Wiem mniej więcej z lektury forum jakie są wady i zalety poszczególnych modeli, ale chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego czy opłaca się dopłacać 450zł za Kellysa z lepszym amortyzatorem (chyba niewiele) i trochę lżejszą konstrukcją, czy raczej zaoszczędzić tą kasę i kupić coś ekstra(w sensie dodatkowego, nie wypasionego ) do Meridy? Szczerze mówiąc nie chciałem przeznaczać na rower więcej niż 2500zł ale jeśli potwierdzicie wyższość Kellysa to jakoś damy radę Dla uściślenia chciałbym dodać, że mam 185cm wzrostu, ważę około 85kg, rower będzie używany do jazdy po mieście, parkach, jak też kilka-kilkanaście razy do roku po lekkim terenie (podwarszawskie lasy) nie mam raczej w planach wypadów w ciężki teren. W związku z tym rama powinna być dla mnie wygodna, nie wyścigowa, lubię raczej długie wypady w łagodnych warunkach niż krótkie katowanie siebie i roweru Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
marcin1111 Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Nad kellysem bym się zastanawiał jak był by te 200zł tańszy, amortyzator ma powietrzny i mimo, że jest to rst to krążą o nim bardzo pozytywne opinie, jednak tora w meridzie nie jest jakąś chałą i na to co piszesz to bez problemu wystarczy, a tak jak piszesz będziesz miał jeszcze sporo kasy w portfelu. Merida na pewno może pochwalić się porządniejszą ramą, ale jak dla ciebie (przy sprzęcie tej klasy) moim zdaniem nie będzie to robić wyraźniej różnicy. Napęd w kellysie jest nieco lepszy ale też bez rewelacji, przednia przerzutka i manetki klasa wyżej. Dlatego mimo wszystko wybrał bym opcję tańszą tj. meride. pozdrawiam
kamilmsb Napisano 1 Października 2009 Autor Napisano 1 Października 2009 dzięki za odpowiedź. mam jeszcze pytanie odnośnie Meridy, czy jeśli jest napisane że piasty są "DISC" to znaczy, że bez problemu i od reki można w nich zainstalować hamulec tarczowy? (różnica w cenie do Kellysa by akurat wystarczyła na jakiś fajny hamulec na tył). drugie moje pytanie jest skierowane do długoletnich użytkowników forum, jakie są mniej więcej według Waszego doświadczenia wiosenne obniżki cen na rowery z zeszłego sezonu? Chodzi mi o to, że gdyby Merida się jakoś szybko rozeszła to na jakie ceny mniej więcej mógłbym liczyć w przyszłym roku za Kellysa?
marcin1111 Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 samo "m475" jest dostatecznym dowodem na to, że piasta jest pod tarcze przygotowana a dodatek "disc" jest tylko potwierdzeniem co do imagine'a z zeszłego roku: http://www.allegro.pl/item757202950_kellys_imagine_rower_gorski_wysokiej_klasy.html - na następny rok za pewne będzie podobnie, z tym z tego roku. Ten jest na takim osprzęcie że dalej chyba bardziej opłaca się wziąć meride z tego roku. Dodam jeszcze tylko tyle, że patrząc na nowy katalog kellysa widzimy, że podniósł nieco ceny (nie wiem jak było w poprzednim roku) oraz poszerzył znacznie ofertę - ten fakt też może odbić się na przyszłorocznych cenach starszych modeli. pozdrawiam
H3rlitZ Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Tutaj Kellys jest znacznie tańszy. http://rowerowysklep.pl/kellys-09-mtb-xc-c-21_291_320.html Jak sklep - nie wiem , poszukaj opinii w internecie - sam szukałem Kellysa i tutaj mają najtaniej. Może jeszcze możesz negocjować - ja nie próbowałem, ale zakupów też jeszcze nie robiłem.
Patryke Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Sklep sprawdzony-potwierdzony, możesz brać w ciemno. Sam jak i wiele znajomych u nich zakupuję sporo części oraz w zeszłym roku cały rower. Ogólnie nic do zarzucenia. Większość rzeczy co są w sklepie internetowym mają na miejscu w Warszawie (nie wiem jak jest w innych). Najlepiej wcześniej zadzwonić.
H3rlitZ Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Można napisać emaila - dostałem odpowiedź po 15 minutach o 2 w nocy. Z piątku na sobotę ! Cud ... Patryke - a jak jest z gwarancją na rower? Jeździsz zawsze z całym rowerem, czy wystarczy z jedną, akurat zepsutą częścią skoczyć?
kamilmsb Napisano 3 Października 2009 Autor Napisano 3 Października 2009 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i link do sklepu z Kellysem, byłem wczoraj zobaczyć na żywo Meridę i jest wypasiona jak dla mnie Jeszcze by wypadało zobaczyć Kellysa dla porównania. Pozdrawiam. P.S. Jeśli znacie jakieś warte polecenia oferty rowerów w cenie do 2500zł i o podobnej jakości to będę wdzięczny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.