SobonPiotrQ Napisano 29 Września 2009 Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Mam poważny problem ze swoim hamulcem, całość tego problemu została opisana w innym temacie (http://www.forumrowerowe.org/topic/58629-tektro-auriga-comp-brakujca-rubka/). Przyszedł jednak czas pomyśleć o nowym rozwiązaniu, zwłaszcza, że i tak znalazłem pęknięcia na manetce zmiany biegów. Wiadomo, możliwe, że będę musiał wymienić zarówno hamulec jak i manetkę zmiany biegów. I tutaj się pojawia moje pytanie, lepiej kupić osobno (pierwsze teraz, a drugie jak się zepsuje) czy wydać trochę więcej kasy i kupić od razu zestaw zintegrowany? Jeśli tak to jaki model jest sprawdzony, jeśli osobno, to na jaki hamulec wymienić, by pasowało to do reszty? Ogólnie problemów z tym mam wiele, szukałem po sklepach i wybór bardzo mnogi, jednak moja wiedza nie pozwala mi na samodzielne rozwiązanie tego problemu... Proszę o jakąś pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Września 2009 Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Zintegrowany system to tylko Dual Control ale teraz Shimano się coś wycofuje z tego pomysłu, więc chyba lepiej zakupić oddzielnie manetkę i klamkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SobonPiotrQ Napisano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Zintegrowany system to tylko Dual Control ale teraz Shimano się coś wycofuje z tego pomysłu, więc chyba lepiej zakupić oddzielnie manetkę i klamkę. Rozumiem. W takim razie kupuję jedynie klamkę (manetka może jeszcze wytrzymać, może w końcu się uśmiecha do mnie szczęście i jest to kompletnie niegroźne pęknięcie?). Na co powinienem zwrócić uwagę? Raczej wolałbym uniknąć zakupu Tektro Aurigi, z kilku powodów, te są całkiem drogie, a nie idzie do nich nic w Polsce dokupić. A skoro tak, to taki towar jest u mnie przekreślony. Czy do tarczy Tektro Aurigi 160 będzie pasował dowolny hamulec, czy tutaj trzeba zwrócić jakąś szczególną wuagę na to co się kupuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Września 2009 Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Z tego co zrozumiałem to chcesz zostawić zacisk Tektro i kupić nową klamkę. Tu może być problem, bo 1st nikt tego nie robił jeszcze, 2nd Tektro chodzą na oleju mineralnym (a nie DOT) więc podpasują tylko klamki Shimano i Magury z tym że nie daję gwarancji że to będzie dobrze hamowało. Jeżeli źle zrozumiałem i chcesz kupić cały nowy hamulec to wybieraj wśród sprawdzonych czyli Juicy 5/7, Shimano XT, Formula K18/K24. Tarczę możesz zostawić w obecnego hamulca jeżeli kupisz zacisk z adapterem pod 160mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.