Skocz do zawartości

[napęd? korba? ?] Opór i skrzypienie przy ruszaniu

adam00

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj jezdzilem troche rowerem,

wyszlo moze 4x po ok. 5km bylo dosc deszczowo, kawalek jechalem tez po kocich lbach, no i wiadomo po dziurach, jak to jest na polskich drogach.

nie wiem co jest przyczyna - podejrzewam, ze ktoras z tych 2rzeczy - wstrzasy albo deszcz (bloto) ale przy ruszaniu lub mocnym naciskaniu na pedaly czuje sie straszny opor, a dzwiek jest taki jak przy ocierajacych hamulcach.

Co to moze byc?

Pomocy!

no niestety obecnie mam taka sytuacje, ze musze dojezdzac rowerem do szkoly/pracy :/

Nie mam tez za bardzo bezpiecznego miejsca gdzie moglbym ten rower zostawic, wiec to jeden z dwoch powodow dlaczego nie kupie nic nowego, chociaz juz dawno powinienem.

w sumie to i tak jedyna szansa, zebym wogle na rowerze jezdzil, problem wystepuje tylko podczas ruszania lub jazdy pod gorke, jak sie juz rozrusza troche to opor absolutnie znika, generalnie jest dzwiek "jak przy docisnietych hamulach" i straszny opor.

"czyżby napęd zasyfiony piaskiem itp. ? może od tego? dlateg ja unikam roweru w błocie itp. ;) pozdro"

tylko czy wtedy problem ujawnialbym sie tylko i wylacznie przy ruszaniu??

Bardzo prosze o pomoc, co ja jeszcze moge sam sprobowac zrobic?;

Miałem tak w wolnobiegu, czyściłem (o niedouczony) WD-40 okolice wolnobiegu, i zaczalem miec takie same objawy. Zgrzytanie, szuranie + chwilowa zwłoka w łapaniu napędu. Po rozłożeniu go w środku troche piachu i syf. Przy rozruszaniu ukladalo sie na bokach, po postoju razem ze smarem wracalo w kulki i halasowalo. Wymycie benzyna i ponowne nasmarowanie pomoglo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...