Zirian Napisano 29 Września 2009 Napisano 29 Września 2009 Witajcie! Kiedyś zbanowano mi posta, może teraz się uda poprosić o pomoc. Od lutego tego roku jeżdżę na Bergamont Stallion. Obecnie mam zaplanowany drugi serwis stąd i pomyślałem, że czas skorzysstać z końcówki sezonu i wymienić amortyzator. Zaproponowano mi dziś w sklepie Magure Menje mm85xc (tak z naklejki wynikało, a model 2008 jak sadzę), o rzekomym skoku 100 za kwotę okazyjną (jak usłyszałem) 1500 zł. Chciałbym się Was poradzić czy rzeczywiście jest to dobry deal czy też lepiej zdecydować się na inny widelec do wysokości wspomnianej ceny 1500 zł? Skok 100 myślę, że będzie ok, moja waga to do 7-0 kg jak nic, a bardzo wyczynowo po górach jeszcze nie jeżdże. Dziękuję za opinie (i mam nadzieję, że post nie zostanie usunięty) Pozdrawiam!
Mod Team durnykot Napisano 30 Września 2009 Mod Team Napisano 30 Września 2009 Z widelcami Magury jest jeden , podstawowy dla polskich użytkowników, problem- sieć serwisów praktycznie nie istnieje. Jakościowo- jeśli uważamy oceny niemieckich i angielskich czasopism za wymierne- jest bardzo OK. Mnie prywatnie nie powalił na kolana. Spodziewałem się troszkę więcej , szczególnie większej czułości- chociaż może było to podyktowane faktem,że to Magura. Jednak stając przed podobnym do Twojego problemem ( wybierałem między Magurą Menja 100,Reconem SL i Manitou Drake Super Air) Magurę wykluczyłem jako pierwszą. Recon SL odpadł jako drugi ( sam nie wiem dlaczego) i w sumie zakupiłem Drake'a- i nie żałuje. Na koniec dwie kwestie- Menja 85xc dysponuje skokiem 85 mm ( jak sugeruje zresztą nazwa) a cena 1500 raczej nie należy do okazyjnych- rzuć okiem na ich ofertę http://www.rowery.bytom.pl
Lextalionis Napisano 30 Września 2009 Napisano 30 Września 2009 A czy kolega durnykot nie pokusił by się o naskrobanie jakiegoś testu na temat Drake'a jako że mało informacji można w internecie znaleźć?
Zirian Napisano 1 Października 2009 Autor Napisano 1 Października 2009 @durnykot - jesteś chyba pierwszą osobą, która wypowiedziała się w ogóle, nt widelca Magury . Ciężko mi było znaleźć jakieś opinie, komentarze na jego temat, oprócz jak sądzę wspomnianych ocen w zachodniej prasie. Zacząłem patrzeć za innymi odpoiednikami, może ciut tańszymi ew. R7, RST First czy coś innego z Manitou. Nie mam też wiedzy nt wspomnianego przez Ciebie Manitou Drake Super Air, więc może jak Lextalionis sugeruje, może jakiś opis? A tak.. to nadal nie wiem co A rower do serwisu oddać muszę
kirkris Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Witaj, nie wypowiem się co do magury ale szukaj okazji. Ja za mniej niż 1500 PLN ostatnio kupiłem SID Team'a z tego roku . Co prawda z demontazu ale nówka . Magura nie jest zbyt popularna a za tą kasę możesz trafić coś dobrego i jednocześnie łatwiejszego w eksploatacji
Klosiu Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Ewentualnie Rebe mozna dostac za 1200-1300zl
Zirian Napisano 1 Października 2009 Autor Napisano 1 Października 2009 Ewentualnie Rebe mozna dostac za 1200-1300zl A to takiej oferty nie widziałem. Zresztą czytałem, że dla mnie Reba to może niekoniecznie ze względu na jej konfiguracyjne problemy Dlatego nie wiem czy nie próbować SRT First'a czy R7 - coś niedrogiego, a możliwie dobrego.
Lextalionis Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Ja o Drake'u słyszałem trzy opinie... Dwie pierwsze ze stron sklepów internetowych(raczej opisy produktu aniżeli opinie) które mówiły że jest to amor jak R7 ale z tańszych materiałów a drugi że jest to R7 ale z goleniami 32mm... Trzecia opinia była napisana przez jakiegoś internetowego pasożyta która brzmiała mniej więcej tak: "Świetny sprzęt, fajnie pracuje Daje 5" Także faktycznie można by coś napisać... Co do tego co napisał kolega Zirian że z Reba są problemy natury konfiguracyjnej to może i owszem są ale faktycznie można później jeździć ze świetnym widelcem który naprawdę pracuje dobrze... Sam nie jeździłem wiele(w dodatku na kilku różnych modelach w kilku różnych rowerach) i jeżeli była dobrze ustawiona to pracowała rewelacyjnie...
Mod Team durnykot Napisano 2 Października 2009 Mod Team Napisano 2 Października 2009 Ja z kolei wyczytałem,że Drake ma golenie wewnętrzne i zewnętrzne z Minute. Ale do rzeczy. Jak napisałem wcześniej , użytkuję Drake'a w wersji Super Air ze skokiem 100 mm. Nie będę się rozpisywał o danych technicznych, bo o tych można wyczytać na stronie Manitou. Pominę również ochy i achy ,jakie towarzyszyły rozpakowywaniu paczki, tudzież przemilczę różne @#$%$, jakie padały podczas montażu ( z mojej winy, nie Manitou). Po wstępnym ustawieniu SAGu (zgodnie z rozpiską Manitou) -pierwsze przejażdżki- i tu stopniowo dopadało mnie rozczarowanie. Amorek nijak mi nie pasował kulturą pracy. Czułość nie ta, tłumienie jakieś dziwne i- co najgorsze- dziwne dźwięki z prawej goleni ( coś jak odgłos oleju przepływającego pod ciśnieniem przez małe otwory). Jednak wraz z ilością przejechanych km, zabawach z ciśnieniem i tłumieniem, rozczarowanie przemieniło się w zadowolenie- ale- o czym później- niestety niepełne. Obecnie, po przejechanych głównie w terenie ( Masyw Ślężański, Wzgórza Niemczańskie, Góry Sowie) ok. 700 km amorek pracuje bardzo dobrze- czułość na małe i średnie nierówności - bardzo dobra, duże nierówności, kamieniste zjazdy ( czerwony szlak z Wielkiej Sowy)- bardzo dobrze, platforma działa jak należy, tłumienie bardzo efektywne, sztywność - jak dla mnie- bardzo dobra ( ważę ok. 85-86 kg ). Dlaczego jednak- mimo,że teoretycznie wszystko OK- nie jestem w pełni zadowolony? Otóż irytują mnie dźwięki dochodzące z tłumika. Mimo,że panowie z Manitou stwierdzili w korespondencji via email- że tak ma być- ów hałas powoduje u mnie małą nieufność i obawę o trwałość tłumika ( istotne jest,że dźwięk zmienia się wraz ze zmianą tłumienia). Pisząc o minusach muszę wspomnieć o jeszcze jednej, ważnej kwestii- ustawienie amorka zgodnie ze swoimi oczekiwaniami wymaga dosyć sporego nakładu czasu- o ile ustawienie SAGu nie stanowi problemu ( chociaż nawet minimalna zmiana ciśnienia zmiana charakterystykę pracy ), o tyle ustawienie siły tłumienia jest dosyć uciążliwe ze względu na mało precyzyjną pracę pokrętła regulacji- pokrętło jest "gumowate", nie ma wyraźnie zdefiniowanych zakresów tłumienia ( kliknięć)- można by rzec,że płynna zmiana tłumienia jest lepsza niż określone sztywno zakresy, ale nie w przypadku tego amorka. Reasumując, muszę jednak stwierdzić,że ,mimo opisanych wyżej niedoskonałości ( być może drobnych dla innych), Drake jest amorkiem ,jaki z czystym sumieniem mogę polecić komuś,kto szuka alternatywy dla Recona, Firsta czy Menji. Plusy w postaci sztywności, kultury pracy,czułości, bardzo efektywnego tłumienia i świetnej platformy Absolute- która jak na razie nie stuka ( czemu Manitou nie wymyśli manetki do sterowania platformą w całym zakresie???) powodują,że problemy z ustawieniem początkowym ( które w zasadzie robi się raz) i dziwnymi dźwiękami schodzą na plan dalszy. Jesli to dla kogoś wazne- z niedociętą rurą sterową ważył 1790 gram.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.