trucho Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 Jeszcze jedno pytanie czysto techniczne. Co będzie jeżeli wybiorę ramę 19', która będzie krótsza niż ta Rometa? Powiedzmy górna rura efektywnie około 580 mm, przy podobnych kątach, jak wtedy zmieni się sterowalność oraz prowadzenie roweru? a pozycja na nim?
kurokial Napisano 7 Października 2009 Autor Napisano 7 Października 2009 Jak będzie krótsza górna rura, to nie mogą być te same kąty moim zdaniem.. wg mnie będziesz bardziej zgarbiony tudzież wygięty w pałąk - nie wiem jak to nazwać
Rulez Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Kąty mogą być takie same, jednak zmniejszy się baza kół, rower będzie dla ciebie za krótki, żeby zachować pozycję trzeba by założy mostek dłuższy o 30 mm, co spowoduje wiszenie nad przednim kołem i lot przez kierownicę przy ostrzejszym hamowaniu, czy stromym zjeździe. Ponadto jeszcze nie widziałem ramy 19" o długości efektywnej 580 mm. , to typowy wymiar dla 17".
Huhu Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Jak wtedy zmieni się sterowalność oraz prowadzenie roweru? a pozycja na nim? Rower przy tym samym ukątowieniu ale krótszy będzie bardziej nerwowy w prowadzeniu i mniej chętny do podjeżdżania. Jednoczesnie aby zająć dobra pozycję to to co pisał Rulez. Bardzo długi mostek byś musiał mieć, a to nic dobrego.
krzywo Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Ten szczot nie pojdzie za 600... najlepszy w tej cenie to http://allegro.pl/item752388109_giant_xtc2.html klasyka xc, dobra, lekka rama w odpowiednim rozmiarze. przepraszam za posty nad soba, nie dziala opcja edit, prosze o scalenie i usuniecie zbednych poszedł za 675
Rulez Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Ten Giant pasował by mu jak pięść do nosa
trucho Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Kąty mogą być takie same, jednak zmniejszy się baza kół, rower będzie dla ciebie za krótki, żeby zachować pozycję trzeba by założy mostek dłuższy o 30 mm, co spowoduje wiszenie nad przednim kołem i lot przez kierownicę przy ostrzejszym hamowaniu, czy stromym zjeździe. Ponadto jeszcze nie widziałem ramy 19" o długości efektywnej 580 mm. , to typowy wymiar dla 17". ZYANKALI 46 cm ma efektywną długość 580 cm. 46 to w sumie jakaś 18-stka jest. Wiem, że to trochę nie na temat, ale właśnie zacząłem się zastanawiać czy lepiej kupić ramę i se powoli składać rower, czy wyhaczyć jakiś fajny używany, np. ten Ghost HTX 57000 http://allegro.pl/item764501527.html
Rulez Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 18" to nie 19" , a Zyankali ma powaloną geometrię, to nie jest rower dla normalnie zbudowanych osób
kipps Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Rulez co masz na myśli? Dla kogo jest Zynkali? Osób z dłuższymi nogami niż przeciętnie bikerzy czy jak?
Rulez Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 No, mniej więcej - z nogani sięgającymi do mostka
kurokial Napisano 10 Października 2009 Autor Napisano 10 Października 2009 Dobra.. przetestowałem ostatnio rozmiarówki ram na stromiznach no i wyszlo tak, że na 21" bym się zabił a na 17,5 było spoko. W postanowieniu po tym przeżyciu przyczaiłem się i zakupiłem tanią ramkę 17" Author Dexter. Nie znam się na tej całej geometrii więc co o tym powiecie? Pozdrawiam.
mwegrzyn Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 ożesz , no to zaszalałeś , według mnie za mała , ale może jesteś wyjątkowy i będzie ok .
kurokial Napisano 10 Października 2009 Autor Napisano 10 Października 2009 Jak będzie strasznie przymulać to się ją upłynni Trek 7200FX mi styka, a geo. podobna dla 17,5" Kąt główki (A): 70,5° Kąt podsiodłowy (: 74° Rura górna (C): 548 mm Rura podsiodłowa (D): 445 mm Rozstaw kół (E): 1056 mm
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Człowieku, czy rozumiesz słowo "za mała" ??? Co według ciebie znaczy słowo "pzymulać" - za mała rama będzie przymulać ??? Nie wiem jak jesteś zbudowany, ale normalnemu człowiekowi o twoim wzroście kolana tłukły by o kierownicę, przy tak krótkich ramach
kurokial Napisano 11 Października 2009 Autor Napisano 11 Października 2009 Człowieku, czy rozumiesz słowo "za mała" ??? Co według ciebie znaczy słowo "pzymulać" - za mała rama będzie przymulać ??? Nie wiem jak jesteś zbudowany, ale normalnemu człowiekowi o twoim wzroście kolana tłukły by o kierownicę, przy tak krótkich ramach Przymulać znaczy nie będzie mi pasować i tak dalej.. wtedy zobaczymy co się da zrobić z nią może upłynnić a może coś złożyć - do odważnych świat należy Z tymi kolanami to mogłeś wcześniej napisać, teraz to już czekam na przesyłkę. W razie W moja dziewczyna ma 164cm więc..
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Przymulać to znaczy tylko jedno - nie będzie zwrotna , a ta będzie nazbyt zwrotna, a nawet mocno nerwowa Po co zakładać temat ,skoro nie korzysta się z dobrych rad, tylko tak głupio postępuje
kurokial Napisano 11 Października 2009 Autor Napisano 11 Października 2009 Przymulać to znaczy tylko jedno - nie będzie zwrotna , a ta będzie nazbyt zwrotna, a nawet mocno nerwowa Jeżeli tak to źle się wysłowiłem. Po co zakładać temat ,skoro nie korzysta się z dobrych rad, tylko tak głupio postępuje Tam od razu głupio.. warto wiedzieć. na razie gromadzę wiedzę aby w odpowiednim czasie skompletować coś co wyjdzie z tego forum (z porad waszych).
kipps Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 A jaką polecicie niedrogą ramę (600zł) do XC rozmiar około 20 cali. Wzrost podobny do autora tematu czyli 187 cm Preferuję długie ramy z niskim przekrokiem.
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Tam od razu głupio.. warto wiedzieć. na razie gromadzę wiedzę aby w odpowiednim czasie skompletować coś co wyjdzie Zgromadziłeś wiedzę, i jej nie wykorzystałeś, takie działanie nazywam głupotą A jaką polecicie niedrogą ramę (600zł) do XC rozmiar około 20 cali. Wzrost podobny do autora tematu czyli 187 cm Preferuję długie ramy z niskim przekrokiem W takiej cenie jedynie Romet Jolene 19"
kurokial Napisano 11 Października 2009 Autor Napisano 11 Października 2009 Zgromadziłeś wiedzę, i jej nie wykorzystałeś, takie działanie nazywam głupotą Ale wykorzystać mogę. Mam jeszcze ramę 21", może dorobię się w między czasie czegoś pośredniego. Jak zakładałem temat to akurat kase miałem, ale zaraz potem już nie.. To co napiszecie nie jest wyrocznią, że tak musi być i ... jest tylko subiektywną bądź obiektywną (zależy kto do kogo i jaki ma humor) poradą, oceną itp. Jeśli na 17,5" jeżdziło mi się super to wywnioskowałem, że 17" też będzie ok.
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Nie wiem kogo chcesz pocieszyć/przekonać, samego siebie ???
nabial Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 podobno da sie skracac piszczele do autora - kup juz sobie do tej ramy mostek 140-150mm, bedzie ok
miskov17 Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Tu masz niedrogą, fajną ramę: http://allegro.pl/item775431377_merida_hfs_2000_v_super_stan_cube_giant_scott.html
kurokial Napisano 12 Października 2009 Autor Napisano 12 Października 2009 Chwilowo niaktualne, ale ramka fajna. Może przy następnych zasobach pieniężnych będzie taka. Bardzo mi się podoba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.