Skocz do zawartości

[przerzutka] Poluzowana przerzutka przednia

wysk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jako że to mój pierwszy post chcę przeprosić jeśli piszę go w złym miejsce, a więc przejdźmy do setna sprawy otóż od nie dawna mam taki problem że przerzutka wy to chyba nazywacie manetka? sama zmienia mi jakby bieg i np jak mam na 3 to zjedża mi na dół na 1 i zaobserwowałem to że ten sznurek który prowadzi od przerzutki jest tak jakby poluzowany bo mogę go bardziej pociągnąć niż ten od tej drugiej na dole wszystko jest dobrze zrobione bo wcześniej działał. Najcześciej tak się dziejie kiedy spadam np z kraweżnika na aswalt to wtedy od razu się zmienia i tu pojawia się pytanie czy da się to jakoś naprawić bez wymiany tej przerzutki(manetki?) ????????? (bo jedna działa) a zapomniał bym dodać że mam przerzutki firmy Gilong

z góry dziękuje za odpowiedź

Ciężko zrozumieć to co napisałeś. Manetka i przerzutka to dwie różne rzeczy. Przrzutka przednia umieszczona jest na rurze podsiodłowej, manetki są na kierownicy. Natomiast to co nazwałeś sznurkiem w rzeczywistości jest linką. Temat jest umieszczony w dobrym miejscu. Na przyszłość używaj przecinków. Pozdro.

• Mod Team

Z tego co piszesz wydawa mnie sie ze to manetka typu "szit" montowany w makrosmiaciach. manetka za lużna jest i sprezyna przerzutki sama ja ciągnie w dół przy dołkach. sa 2 rady. Albo kupić nowa podobna koszt zawrotne ok 5zł albo rozebrać ta na srodku pod "naklejka" jest sruba skrecająca mozna ja dokrecic i powinno byc spoko.

W razie czego dodaj fote co to za wynalazek. Bo ten opis co dałeś był iście literacki :P

Z tego co piszesz wydawa mnie sie ze to manetka typu "szit" montowany w makrosmiaciach. manetka za lużna jest i sprezyna przerzutki sama ja ciągnie w dół przy dołkach. sa 2 rady. Albo kupić nowa podobna koszt zawrotne ok 5zł albo rozebrać ta na srodku pod "naklejka" jest sruba skrecająca mozna ja dokrecic i powinno byc spoko.

W razie czego dodaj fote co to za wynalazek. Bo ten opis co dałeś był iście literacki :)

wiem ładny :)

chyba jak zdjąłem tą naklejkę i przykręciłem śrubkę to działa (była trochę poluzowana)

i takie pytanie czy naprawdę uważasz że manetka firmy Gilong to "szit" ? nie znam się na tym ale chciałbym poznać opinię innej osoby na temat tej manetki/ogólnie całej cześci od przerzutek

W rowerze z marketu za kilka set złotych nigdy nie będzie nic pożądnego. Obecnie markami, które dominują w produkcji przerzutek są japońskie Shimano i amerykański Sram. W ogóle taki typ manetki jaki prawdopodobnie masz Ty, już dawno umarł śmiercią naturalną i nie jest stosowany w dobrej jakości sprzęcie, po prostu takich konstrukcji manetek już się nie stosuje. Tu masz przykład jednej z prostrzych manetek, na której da się całkiem przyzwoicie zmieniać biegi http://www.allegro.pl/item752942672_nowy_komplet_shimano_3_7_st_ef50_l_i_st_ef50_8r.html . Mówię całkiem przyzwoicie, ponieważ nie jest to nawet średnia klasa i troszkę im do niej daleko, ale do spokojnej jazdy wystarczają. Jest to akurat wersja 7 rzędowa. Domyślam się, że Twoje manetki wyglądem przypominają coś takiego http://www.allegro.pl/item749704069_manetki_cynglowe_18_przelozen_shimano_ty18.html .

W rowerze z marketu za kilka set złotych nigdy nie będzie nic pożądnego. Obecnie markami, które dominują w produkcji przerzutek są japońskie Shimano i amerykański Sram. W ogóle taki typ manetki jaki prawdopodobnie masz Ty, już dawno umarł śmiercią naturalną i nie jest stosowany w dobrej jakości sprzęcie, po prostu takich konstrukcji manetek już się nie stosuje. Tu masz przykład jednej z prostrzych manetek, na której da się całkiem przyzwoicie zmieniać biegi http://www.allegro.pl/item752942672_nowy_komplet_shimano_3_7_st_ef50_l_i_st_ef50_8r.html . Mówię całkiem przyzwoicie, ponieważ nie jest to nawet średnia klasa i troszkę im do niej daleko, ale do spokojnej jazdy wystarczają. Jest to akurat wersja 7 rzędowa. Domyślam się, że Twoje manetki wyglądem przypominają coś takiego http://www.allegro.pl/item749704069_manetki_cynglowe_18_przelozen_shimano_ty18.html .

nie mam roweru z marketu :) szczerze to sam nie wiem skąd on jest bo kupiłem go na allegro od kolesia który nie miał czasu jeździć a rok temu kupił go za 700,- ale czy to prawda to nie wiem ale patrząc na allegro na ceny tej firmy rowerów to prawdopodobne (Mój rower Oxygen series 200)

tego co ja kupiłem na allegro nie ma już tam bo go kupowałem w Lipcu a o cenie to pisałem o rowerach tej że firmy a co do modelu to mam Oxygen i tu nie wiem bo nigdzie nie mogę znaleźć info o tym rowerze (tak jakby nie istniał :?) i tak na aukcji miałem opisany jako Oxygen 200 series ale jak by się przypatrzeć to możliwe że jest to Oxygen 2003 series bo na żółto jest taka jakby 3 :P ale i tak nie mogę znaleźć żadnych info o tym rowerze w necie :P

a co do tych linków z zmianami przerzutek w rowerze to dzięki za podpowiedź bo możliwe że w niedalekiej przyszłości zainwestuje w coś takiego troszkę kasy żeby mieć lepsze w rowerze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...