Skocz do zawartości

[rower] Składam Rower

JustinBruening

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Zamierzam złożyć rower do średniego DownHill'u. Nie mam żadnej orientacji w częściach czy też ich doborze do ramy.

Ramę , którą chcę mieć jako drugie me serce to: Prodigy Freedom << Tutaj proszę od razu o opinie na temat ramy.

Sporządziłem listę z częściami , z których chciałbym zmontować rower.

1. Amortyzator Przód (MARZOCCHI 66 RC3 180mm) - ok. 1700zł

2. Amortyzator Tył (Fox VAnilla RC 240mm) - ok. 700zł

3. Rama (Prodigy Freedom) - ok. 800zł

4. Hamulce Tarczowe (Avid Juicy 3) - ok. 400zł

5. Kaseta (Deore HG-50 9 rzędowa) - ok. 60zł

6. Kierownica + mostek (TRUVATIV HUSSEFELT DH) - ok. 120zł

7. Korby (OCTANE ONE HD 2008) - ok. 150zł

8. Łańcuch (Deore LX 9 rzędowy CN-HG73) - ok. 60zł

9. Manetka Prawa (Shimano Deore) - ok. 80 zł

10. Obręcze (Single Track 26) - ok. 180zł

11. Piasty Tył i przód (Deore XT DISC) - ok. 230zł

12. Pedały (BOP X-BOX-X) - ok. 200zł

13. Przerzutka tył (SRAM X-5 , 9 biegów) - ok. 90zł

14. Stery (FSA PIG DH PRO) - ok. 110zł

15. Suport (ISIS OCTANE ONE) - ok. 130zł

16. Siodełko + sztyca - ok. 60zł

17. Napinacz (BOP ROLL) - ok. 120zł

Suma (+/-) = 5190zł

Pozdrawiam i proszę o jak najszybszą pomoc!

W załączniku dołączam wygląd ramy!

Napisano

Gdzie załącznik ?? Jeszcze do tego dolicz pancerze, chwyty, opony, szprychy, tarcze do hamulców i sztyca :D A i do downhil'u te Avid'y Three to nie najlepsze. No chyba że z tarczą 203mm.

Napisano

Jeśli chodzi o mnie to:

1) Amortyzator Tył (Fox VAnilla RC 240mm) - to jest do średniego downhill'u? :D

2) Hamulce Tarczowe (Avid Juicy 3) - wybrałbym Juicy 7 lub jakieś Code (jeśli bierzemy tylko Avida) z tarczami 203 i 185 mm, ale to wyjdzie więcej niż 400 zł za sztukę

3) Manetka Prawa (Shimano Deore) - no chociaż LX'a, ale sam bym od razu kupił XT

4) Piasty Tył i przód (Deore XT DISC) - nie lepiej dozbierać do DT Swiss'ów?

reszta osprzętu albo nie mam zdania albo się nie orientuje w tym albo zgadzam się z Tobą. Powyższe 4 zmiany to z mojego doświadczenia lub obserwacji.

• Mod Team
Napisano

Wybrałeś manetkę Shimano a przerzutkę tył Srama, takie rozwiązanie nie będzie działało, ponieważ Shimano działa w systemie 2:1 a Sram 1:1.

Więc albo wybierzesz przerzutkę Shimanowską, albo zmienisz manetkę na Sramowską.

Napisano

Ok. Dzięki. Ta informacja mi się przydała. Zamienię w takim razie na przerzutkę shimano deore xt i do tego kupię manetkę deore xt.

A co z tylnym damperem ... dalej nie wiem czy go wymienić może na inny , czy mogę coś zaoszczędzić?

Napisano

I bardzo dobrze, że zastanowisz się nad manetką Shimano XT. Osobiście w swoim (lekkie enduro i XC) i w dziewczyny (XC) rowerze już nie wsadzę nic poniżej XT. Min zdaniem bardzo się opłaca.

Jeśli chodzi o damper... nie potrafię Ci odpowiedzieć, że ma to być ten i ten model, ale... moim zdaniem powinien to być damper, który daje Ci skok (gdy z przodu masz 180 mm) 160-180 mm, może RockShox (do którego mam sentyment choć teraz mam damper Specialized z BRAIN) Vivid 4.1 lub Fox DHX AIR (powietrzny, ale przeznaczenie chyba idealne dla Ciebie) choć trzeba sprawdzić czy by pasował do Twojej ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.