Konraad Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 Witam! Mam pytanie. Dlaczego w ramach robią na końcu tylnych widełek, takie śmieszne rzeczy. Chodzi o to, gdzie jest miejsce do przymocowania zacisku hamulcowego. Trochę niepewnie to wygląda. Czy to nie osłabia ramy? Przecież tylne widełki nie, są amortyzowane to powinni robić to solidniejsze. A może nie osłabia ramy tylko mi się wydaj. Pozdrower. Proszę o odp. Fotka
Gromosmok Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 To właśjnie " takie śmieszne rzeczy" wzmacniają widełki.
Koen Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 Konraadowi chodzi chyba o to że w aluminiowych ramach mamy takie skomplikowane odkuwki/odlewy zamiast rozwiązań tego typu http://www.cotic.co.uk/product/interface/soda/gallery/800px/06.jpg Nie wiem jak jedno rozwiązanie do drugiego ma się wytrzymałościowo, ale koszt wykonania takiego pojedynczego haka (który integruje uchwyt koła, uchwyt hamulca i wzmocnienie) w porównaniu do kilku przyspawanych obok siebie z dużą dokładnością elementów pewnie jest po prostu niższy.
Konraad Napisano 27 Września 2009 Autor Napisano 27 Września 2009 Właśnie chodzi o to co napisał Koen. Chodzi o to jak to sie ma z wytrzymałością bo na solidne to to nie wygląda Pozdrower
Rulez Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 No tak, na pewno wytrzymałość jest niska i dlatego wielu producentów takie haki koła stosuje (specjalnie żeby pękały) Zresztą wybór jest spory : http://www.kinesis.com.tw/drop-outs.php
Konraad Napisano 27 Września 2009 Autor Napisano 27 Września 2009 Noi właśnie jak widzę to coś dospawane w moich tylnych widełkach to aż się boje
Koen Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 Póki nie zakładasz wielkiej tarczy i nie próbujesz jakichś trialowych dropów na zablokowane tylne koło to zupełnie nie masz sie o co martwic.
Konraad Napisano 27 Września 2009 Autor Napisano 27 Września 2009 Koen: Nie no, aż tak nie katuje rower'u. Rulez: Bez przesady. Kocham jeździć na rowerze i dla takiej dupereli nie zrezygnuje. A jak pęknie rama, kupie sobie nową, bez takiego bajeru. Pozdrower
speq Napisano 28 Września 2009 Napisano 28 Września 2009 Aluminiowej i seryjnej ramy bez takich haków chyba nie znajdziesz... Ty się ciesz, że masz ładnie położone spawy - gdybyś Ty widział jak przysmarkane są haki u mnie, w mojej Birii RS...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.