Skocz do zawartości

[support] Czy do zamontowania potrzebna jest specjalna rama?

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam takie pytanie może proste lecz jednak chciałem się dopytać. Czy do zamontowania suportu, bo teraz mam zwykłą oś, trzeba specjalną ramę po suport?

Czekam na odpowiedź.

Napisano

A co to jest zwykła oś? Suport to nazwa obejmująca oś, na której osadzone są korby, łożyskowanie tej osi, miski, w których osadzone są łożyska i które wkręca się w ramę, a także w przypadku kompaktów najczęściej jakąś obudowę. To jaki suport pasuje do ramy zależy od gwintów jakie są w ramie (lub ich nie ma) i od szerokości mufy suportu (tej rury, w której jest suport). Dalej jest jeszcze sprawa pasowanie suportu do korby.

Napisano

A więc tutaj macie obrazek rzutu prostokątnego tego kawałka ramy, do którego wchodzi ośka, mam nadzieje ze wszystkie potrzebne informacje będą zawarte na tyn rysunku. I pytanie jak wcześniej brzmi czy wejdzie tu jakiś suport. Korbę mam na kwadrat.

A więc tutaj macie obrazek rzutu prostokątnego tego kawałka ramy, do którego wchodzi ośka, mam nadzieje ze wszystkie potrzebne informacje będą zawarte na tyn rysunku. I pytanie jak wcześniej brzmi czy wejdzie tu jakiś suport. Korbę mam na kwadrat.

Sorki że się tak wyraziłem. Pisząc

tego kawałka ramy

miałem na myśli mufę nie mogłem sobie przypomnieć jak się to nazywa xD

Napisano

Wejdzie każdy standardowy suport MTB o długości 68 mm, ale ten gwint to nie jest M34 x 1 tylko 1,37" i 24 T.P.I., jeśli ten gwint to M35 x 1 to może to być suport w standardzie francuskim lub szwajcarskim - oba trudne do dostania.

Napisano

Ten drugi parametr w suporcie 68 mm X 1,37"/24 , oznacza - 24 zwoje /cal :)

Wiem o co chodzi ale niewiedzialem ze sie tak podaje wiec podalem jak zwyklly gwint czyli jeden zwoj na mm czyli x1 ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...