Skocz do zawartości

[Siodło] Pomóżcie w wyborze

Graffy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Chciałbym zasięgnąć informacji u szanownych forumowiczów.

Przez cały sezon testowałem siodełka :

Oryginalne z roweru Giant ( producent Velo )

Selle Royal Lookin ( żelowe )

Specialized Sonoma BG 155

Rower miejsko/trekkingowy Giant Traffic '09

Ważę około 100kg. pozycja bardziej wyprostowana niż sportowa, jakieś 70/80 stopni.

Mam dosyć wydawania pieniędzy w błoto i katowania mojego tyłka :o

Najbardzie zawiodłem się na marce Specialized, zapłaciłem za siodełko w sezonie 200 zł

Po przejechaniu 150 km, zgięły się pręty z tyłu siedzenia w miejscu mocowania do sztycy !

Dystrybutor po przesłaniu zdjęć odmówił reklamacji, także Specialized jest u mnie przegrany.

Pomijając to,że wycieczka 55 km była katorgą dla tyłka.

Jężdżę generalnie po szosach , czasami zdarzają się jakieś polne drogi.

Zamierzam jedzić w trasy po 100 km. i jak na razie posiadane siodełka nie pozwalają mi na to.

Błagam pomóżcie w wyborze !

Waga nie gra roli, cena do 350 zł.Spodenki bez pampersa.

Moi faworyci na chwilę obecną :

Selle Italia MAX FLITE Gel Flow

Brooks B17

Inne propozycje oczywiście mile widziane :D

Napisano

Czesc. Z zamieszczonego przez Ciebie tekstu wynika iż najwłaściwszym wyborem bedzie brooks. Osobiscie używam tego siodla w turystyku i nie wyobrazam sobie jazdy szczególnie ekspedycyjnej na innym siodle (jesli juz to na innym modelu brooksa). Miesiac temu wrocilem z Bieszczadów gdzie w tydzien czasu ze znajomym przejechalismy ponad 700km w tym dystans jednodniowy 160km z Lublina do Jaroslawia bez najmniejszych niedogodnosci. b17 uzywam bez pampersa, siodlo jest arcywygodne pokusze sie nawet o stwierdzenie, iz jest to jedna z czesci z kupna ktorej jestem najbardziej zadowolony. Tak wiec smialo moge je polecic. Jednak zeby sie przekonac o jego wygodzie skóra bedzie musiala sie uksztaltowac, w mim przypadku waze 73kg trwalo to jakies 300km. Co wazne siodlo swietnie amortyzuje wstrzasy, osobiscie zastanawialem sie tez nad flyerem ze sprezynami (jesli b17 potrafi tak rozbujac to ten model musi byc jak kanapa w cadillacu), jednak jak ktos zamierza jezdzic glownie po szosie sprezyny nie beda mu niezbedne. Na youtube sa filmiki jak siodla powstaja - ciekawy proces polecam. Zycze trafnego wyboru.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Siodlo jest sprawa niezwykle osobista.

Kolega moj nie mogl sie nachwalic Speca Alias, a mnie ten zoral tylek po 30 kilometrach do zywego...

Skoro waga sluszana to absolutnie odpadaja wszelkie wycieniowane siodelka bo nie poradza. Tymbardziej ze pozycja raczej nie sportowa.

Brooks to klasa sama w sobie. Oprocz B17 rozwazylbym tez bardziej klasyczne ze sprezynami w typie Flayer'a http://brookssaddles.com/en/Shop_ProductPage.aspx?cat=saddles+-+touring+%26+trekking&prod=Flyer+Special

lub cos do ciezkich zastosowan jak B67 http://brookssaddles.com/en/Shop_ProductPage.aspx?cat=saddles+-+city+%26+heavy+duty&prod=B67 lub mniej radykalne B72 http://brookssaddles.com/en/Shop_ProductPage.aspx?cat=saddles+-+city+%26+heavy+duty&prod=B72

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...