Skocz do zawartości

[rower]GT czy Kross

mati0023

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zagram tu rolę mąciciela. :)

Nie uważasz, że w rowerku który ma służyć do jazdy i skoków, widelec powinien być bardziej do skoków niż jazdy? Ucierpi komfort, zyska bezpieczeństwo.

I - z ciekawości - jaki rozmiar bierzesz? Bo większy lepszy do jazdy, mniejszy do skakania (chyba).

Napisano

nooo z tym mąceniem ci wyszło XD tylko chyba nie dostane nigdzie roweru za taką cene z super amorem :/ chyba ze składać tylko wiem wiem czy to sie opłaca ...

a rozmiar biorę taki idealny dla mnie teraz bo akurat mi sie rośniecie zaczęło wiec powinno być okej :thumbsup:

a tak off-topowo jaki amor w niskiej cenie z większym skokiem ??

Napisano

Skok amora jest ważny ale większą rolę odgrywa jego konstrukcja, np. jest amortyzator RST Space Jump 100 mm który do Dirtu głownie (a tam skoki są) jest idealny na początek, i nie jeden amorek w cenie do 600zł pokonuje (licząc ze skokami 120/130mm - mowa o nowych amortyzatorach) m. in. w tym rowerze http://www.allegro.pl/item815453527_rower_kross_sign_ds_2_hydraulika_tektro_raty.html (Kross Sign DS 2) Więc nie jest powiedziane ze jak kupisz XCR 120mm odczujesz różnice w skokach niż korzystając z XCR 100mm, tutaj się już na amortyzatorze nie oszczedza jeżeli myślisz o skokach poważnie.

Napisano

Dobry rowerek, wszystko w nim cacy tylko te hamulce bolą, w tej cenie powinny być hydrauliki, chociaż podobno to są jedne z lepszych hamulców tarczowych mechanicznych (BB5), sam rozważałem ten rower dla Siebie, jednak hamulce i waga mnie odstraszyły :D Jest to rower już do cięższego traktowania, godny uwagi najbardziej z tych co podałeś

Napisano

Jeśli tego Mosquito użyjesz do skakania to spieprzysz bardzo dobry amortyzator do XC... W rowerze do skakania musi być amorek do skakania i 120mm skoku to jest absolutne minimum w tym temacie. Odpuść sobie także wszelkie modele z XCM'em czy XCR'em, bo to również amorki to amatorskiego XC i przy skakaniu zużyją się błyskawicznie(a gwarancja w tym przypadku nie występuje). Widzę, że nadal ten sam problem, co na początku i nic nie dociera...

Bierz ''Panica'' albo zadowól się jazdą w XC. Innej możliwości w tym temacie nie widzę. Drugą możliwością jest poświęcenie jazdy rekreacyjnej i kupienie roweru do skakania. Dołączysz wtedy do śmiesznego grona ''podbijaczy brody'' i będę cię wyśmiewał za każdym razem, gdy cię zobaczę:D))

Napisano

Jeśli tego Mosquito użyjesz do skakania to spieprzysz bardzo dobry amortyzator do XC... W rowerze do skakania musi być amorek do skakania i 120mm skoku to jest absolutne minimum w tym temacie. Odpuść sobie także wszelkie modele z XCM'em czy XCR'em, bo to również amorki to amatorskiego XC i przy skakaniu zużyją się błyskawicznie(a gwarancja w tym przypadku nie występuje). Widzę, że nadal ten sam problem, co na początku i nic nie dociera...

Bierz ''Panica'' albo zadowól się jazdą w XC. Innej możliwości w tym temacie nie widzę. Drugą możliwością jest poświęcenie jazdy rekreacyjnej i kupienie roweru do skakania. Dołączysz wtedy do śmiesznego grona ''podbijaczy brody'' i będę cię wyśmiewał za każdym razem, gdy cię zobaczę:D))

Ta torka ma skok 130mm (w każdej torze jak się nie mylę jest skok regulowany 80/100/130 za pomocą podkladek) oraz jako amorek powietrzny nie byłaby takim złym rozwiązaniem, stosowana do cięższego XC jak najbardziej.

Napisano

Ja mówiłem o fabrycznym skoku 120mm... To jest różnica, kiedy twój rower ma ciorać o ziemię niemalże bez przerwy;)

Tora to jest amor do XC i w tym się spisuje. Użycie go do skakania spowoduje jego szybsze zużycie lub uszkodzenie, które nie podlega gwarancji.

Napisano

Dzięki wielkie właśnie z tego tematy wziąłem tego Romcia :whistling:

juz was przestane gnębić w tym wątku i przeniosę sie na tamten :)

Napisano

A jeszcze jedno pytanko do was

Mam do kupienia Gianta xtc 3 za 1000zł (trochę zaniedbany ale rama cała)i chce do niego włożyć jeszcze cos za 1000 tak aby sie zamknęło w 2000.

co wy na to ?? i czy mniej więcej nada sie do tego co chce ??( chce zmienic amora na 130mm)

Napisano

to ze geometrie popsuje to wiem ale chyba nie będzie aż tak źle

aa czy ta ramka wytrzymała jest ??bo na taka wyglada :)

Napisano
to ze geometrie popsuje to wiem ale chyba nie będzie aż tak źle

Nie chcę cię widzieć na tym rowerze wtedy ;):D :D Wjedziesz na górkę i wylądujesz na plecach :lol: .

No ale myślę, że jednak lepiej przestać ci doradzać. Najwyraźniej na siłę chcesz kupić coś, co albo będzie źle dobrane albo rozwalisz to w trymiga... Twoja kasa, więc rób, co chcesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...