afly Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Z tych których podałeś to zdecydowanie Centurion
Sentry Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Zagram tu rolę mąciciela. Nie uważasz, że w rowerku który ma służyć do jazdy i skoków, widelec powinien być bardziej do skoków niż jazdy? Ucierpi komfort, zyska bezpieczeństwo. I - z ciekawości - jaki rozmiar bierzesz? Bo większy lepszy do jazdy, mniejszy do skakania (chyba).
Kurzy Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 nooo z tym mąceniem ci wyszło XD tylko chyba nie dostane nigdzie roweru za taką cene z super amorem :/ chyba ze składać tylko wiem wiem czy to sie opłaca ... a rozmiar biorę taki idealny dla mnie teraz bo akurat mi sie rośniecie zaczęło wiec powinno być okej a tak off-topowo jaki amor w niskiej cenie z większym skokiem ??
afly Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Skok amora jest ważny ale większą rolę odgrywa jego konstrukcja, np. jest amortyzator RST Space Jump 100 mm który do Dirtu głownie (a tam skoki są) jest idealny na początek, i nie jeden amorek w cenie do 600zł pokonuje (licząc ze skokami 120/130mm - mowa o nowych amortyzatorach) m. in. w tym rowerze http://www.allegro.pl/item815453527_rower_kross_sign_ds_2_hydraulika_tektro_raty.html (Kross Sign DS 2) Więc nie jest powiedziane ze jak kupisz XCR 120mm odczujesz różnice w skokach niż korzystając z XCR 100mm, tutaj się już na amortyzatorze nie oszczedza jeżeli myślisz o skokach poważnie.
Kurzy Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1885/Romet.Mosquito.2/ a może dobre by było cos takiego??
afly Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Dobry rowerek, wszystko w nim cacy tylko te hamulce bolą, w tej cenie powinny być hydrauliki, chociaż podobno to są jedne z lepszych hamulców tarczowych mechanicznych (BB5), sam rozważałem ten rower dla Siebie, jednak hamulce i waga mnie odstraszyły Jest to rower już do cięższego traktowania, godny uwagi najbardziej z tych co podałeś
Krosiant Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Jeśli tego Mosquito użyjesz do skakania to spieprzysz bardzo dobry amortyzator do XC... W rowerze do skakania musi być amorek do skakania i 120mm skoku to jest absolutne minimum w tym temacie. Odpuść sobie także wszelkie modele z XCM'em czy XCR'em, bo to również amorki to amatorskiego XC i przy skakaniu zużyją się błyskawicznie(a gwarancja w tym przypadku nie występuje). Widzę, że nadal ten sam problem, co na początku i nic nie dociera... Bierz ''Panica'' albo zadowól się jazdą w XC. Innej możliwości w tym temacie nie widzę. Drugą możliwością jest poświęcenie jazdy rekreacyjnej i kupienie roweru do skakania. Dołączysz wtedy do śmiesznego grona ''podbijaczy brody'' i będę cię wyśmiewał za każdym razem, gdy cię zobaczę))
afly Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Jeśli tego Mosquito użyjesz do skakania to spieprzysz bardzo dobry amortyzator do XC... W rowerze do skakania musi być amorek do skakania i 120mm skoku to jest absolutne minimum w tym temacie. Odpuść sobie także wszelkie modele z XCM'em czy XCR'em, bo to również amorki to amatorskiego XC i przy skakaniu zużyją się błyskawicznie(a gwarancja w tym przypadku nie występuje). Widzę, że nadal ten sam problem, co na początku i nic nie dociera... Bierz ''Panica'' albo zadowól się jazdą w XC. Innej możliwości w tym temacie nie widzę. Drugą możliwością jest poświęcenie jazdy rekreacyjnej i kupienie roweru do skakania. Dołączysz wtedy do śmiesznego grona ''podbijaczy brody'' i będę cię wyśmiewał za każdym razem, gdy cię zobaczę)) Ta torka ma skok 130mm (w każdej torze jak się nie mylę jest skok regulowany 80/100/130 za pomocą podkladek) oraz jako amorek powietrzny nie byłaby takim złym rozwiązaniem, stosowana do cięższego XC jak najbardziej.
Krosiant Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Ja mówiłem o fabrycznym skoku 120mm... To jest różnica, kiedy twój rower ma ciorać o ziemię niemalże bez przerwy;) Tora to jest amor do XC i w tym się spisuje. Użycie go do skakania spowoduje jego szybsze zużycie lub uszkodzenie, które nie podlega gwarancji.
afly Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Kurzy poczytaj http://www.forumrowerowe.org/topic/60953-rower-enduro-hardtail-2000-2500/
Kurzy Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Dzięki wielkie właśnie z tego tematy wziąłem tego Romcia juz was przestane gnębić w tym wątku i przeniosę sie na tamten
Kurzy Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 A jeszcze jedno pytanko do was Mam do kupienia Gianta xtc 3 za 1000zł (trochę zaniedbany ale rama cała)i chce do niego włożyć jeszcze cos za 1000 tak aby sie zamknęło w 2000. co wy na to ?? i czy mniej więcej nada sie do tego co chce ??( chce zmienic amora na 130mm)
afly Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Nie nada się do tego ten rowerek, jak dasz amortyzator o skoku większym jak 100mm to zmieni się jego geometria, oczywiście na mniej korzystną.
Kurzy Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 to ze geometrie popsuje to wiem ale chyba nie będzie aż tak źle aa czy ta ramka wytrzymała jest ??bo na taka wyglada
Krosiant Napisano 1 Grudnia 2009 Napisano 1 Grudnia 2009 to ze geometrie popsuje to wiem ale chyba nie będzie aż tak źle Nie chcę cię widzieć na tym rowerze wtedy :D Wjedziesz na górkę i wylądujesz na plecach :lol: . No ale myślę, że jednak lepiej przestać ci doradzać. Najwyraźniej na siłę chcesz kupić coś, co albo będzie źle dobrane albo rozwalisz to w trymiga... Twoja kasa, więc rób, co chcesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.