Skocz do zawartości

[amortyzator tył] damper- olejowy z komorą powietzną

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam mam pytanie co do damperów spręzynowych z komorą powietrzną olejowych... aha konkretnie to model KS 508...rozkręciłem go wyczyściłem i no właśnie nie wiem jak nalac oleju i czy to bedzie miao wypływ na zapowietrznie sie jak żle tj. niewłąsciwą ilośc wleje?...powietrze nabic pompka po nalaniu oleju?...jakie są oznaki zapowietrzenia? czy jak nie wraca sam tłoczek bez spreżyny załozonej-tak do tej pory było i zaczeło sie jakby zapowietrzeac czyli nie wracał sam a na dodatek sie strasznie klinował... za wszystkie podpowiedzi dziekuje

Napisano

witam mam pytanie co do damperów spręzynowych z komorą powietrzną olejowych... aha konkretnie to model KS 508...rozkręciłem go wyczyściłem i no właśnie nie wiem jak nalac oleju i czy to bedzie miao wypływ na zapowietrznie sie jak żle tj. niewłąsciwą ilośc wleje?...powietrze nabic pompka po nalaniu oleju?...jakie są oznaki zapowietrzenia? czy jak nie wraca sam tłoczek bez spreżyny załozonej-tak do tej pory było i zaczeło sie jakby zapowietrzeac czyli nie wracał sam a na dodatek sie strasznie klinował... za wszystkie podpowiedzi dziekuje

Kolego, serwis amortyzatora tylnego z tłumieniem olejowym to jest najtrudniejsza czynność związana z obsługą roweru. Trudniejsze jest tylko produkowanie ram karbonowych. Dlaczego się za to sam zabierasz?

A teraz odpowiedzi. Oparte są raczej na Fox Vanilla TC i Minetou Swinger Air bo takie miałem, ale pasuje też do innych.

1. Olej ma być tak nalany, żeby w komorze, w której jest olej nie było powietrza. Ani jednego małego bąbelka.

2. Oznaką zapowietrzenia jest źle działające tłumienie odbicia. Zależy jak masz damper w ramie - jeśli jest tak ustawiony, że w wyprostowanym damperze tłok jest na górze komory (czyli chyba sprężyna też) to jak troszkę zapowietrzysz to pod koniec skoku nie będziesz miał tłumienia.

3. Jak dodać powietrze? Nie znam budowy tego dampera, ale pewnie pompką z igłą do zbiorniczka wyrównawczego jeśli takowy jest.

4. Jeśli on jest powietrzno-olejowy jak Fox Vanilla to sam wraca jak jest napompowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...