Skocz do zawartości

[strój] Jakie kompletne ciuchy rowerowe

RomekR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem pierwszy rower, a ponieważ jestem dużym facetem bardzo się pocę na rowerze.

Jazda do pracy oraz rekreacyjna, wycieczki jednodniowe.

Proszę poradźcie jakie ciuchy, marki, modele powinienem sobie sprawić, żeby dobrze oddychały były trwałe. Wierzchnia odzież w miarę nieprzemakalna.

Ewentualnie co zimną jesień i co na lato.

Chodzi o szorty, spodnie, bielizne, koszulki, jakieś nogawki itp.

Na co zwrócić uwagę ?

pozdrawiam

Co do firm to moją sprawdzoną jest Endura- http://www.endura.pl/

Mam od roku ich kurtkę przeciwdeszczową, a nie dawno kupiłem sobie długie spodnie.

Po kurtce wcale nie widać, że jest użytkowana. Ich produkty są bardzo solidnie uszyte. Używają też sprawdzonych materiałów. Jedyną wadą jest cena. Za kurtkę zapłaciłem 350 zł, a za spodnie 320.

Przejrzyj sobie ich ofertę- na pewno znajdziesz coś dla siebie. :)

Z tego co się orientowałem to firma Gore robi jeszcze dobre ubrania, ale trzeba wystrzegać się "okazji" z allegro. Można natknąć się na podróbkę.

Co do materiałów to na chłodne dni szukaj czegoś z membraną (Windstoper, Windblock, Goretex).

Możesz też rozejrzeć się za firmami (Milo, Wolfgang, Jack Wolfskin, itp) turystycznymi (ubrania nie mają kroju kolarskiego, ale można znaleźć coś konkretnego).

Zajrzyj sobie na forum ngt.pl i poczytaj opinie. ;)

Pozdrawiam.

Jezeli chodzi o koszulke to polecam Ci jezdzic z tzw. potowka czyli zwykla tania bawelniana koszulka a na gore koszulke kolarska, efekt - caly pot zostanie wchloniety przez podkoszulke bawelniana ;p

I to jest właśnie najgorsze rozwiązanie z możliwych, na dodatek - o dziwo - dosyć popularne. Pot ma nie być wchłaniany (robi się zimny, mokry kompres) - tylko ma odparowywać. I wkładanie pod oddychającą koszulkę kolarską bawełny to pozbawianie się wszystkich zalet nowoczesnych tkanin.

Co ciekawe ten "hit" to "święta prawda" środowisk kolarskich, gdy dołączyłem do klubu nikt nie mógł się nadziwić że jeżdże bez potówki - a ja nie mogłem nadziwić się innym, że jeżdzą "w".

Dodam że nie jest to żaden klub turystyczny, kilku chłopaków ściga się na poziomie zawodowym - ale ten dziwny dogmat dalej pokutuje, także wśród nich.

Ja mam kilka ubranek spod marki endura jak i gore bike wear. Endura jest nie do zajechania, super jakość, i najlepsze materiały (teflon, cordura, YKK), to samo w przypadku Gore, koszulki z dobrymi niezawodnymi suwakami YKK, a goretexowa kurteczka (po roku intensywnego użytkowania i po kilku glebach na asfalcie) wygląda jak nowa.

Co do noszenia bawełnianej koszulki pod kolarską to stanowczo odradzam. Na zimniejsze dni dobrze jest na koszulkę kolarską ubrać cienkiego bawełnianego lingsleevessa, naprawdę dobrze działa!!

Zadziwiające, to po to kupiłem kolarską, żeby mi na zjeździe wiatr nie zrobił z potu wyemitowanego w koszulkę podczas podjazdu zimnej bryły, mogącej powodować przeziębienie i inne komplikacje. To była jedna z najbardziej wkurzających rzeczy która nawet przy stosunkowo wysokich temperaturach dawała mi popalić(po zachorowaniu na cykloze). Można wrzucić w zimniejsze dni pod spód "potówkę", ale z tkaniny oddychającej a nie zwykłą bawełnę pochłaniającą pot. Nawet sama waga tej przepoconej bawełnianej koszulki przecież potrafi byc spora...

mwegrzyn stosowane od lat ale sam to stosowałeś? Ja sobie jakoś sensowności takiego zabiegu nie potrafie wyobrazić.

Taa, nie da się ukryć, że to dziwna kombinacja.

Oprócz Endury dobre ciuchy robi jeszcze Jeantex i nasz rodzimy Berkner.

Jeżeli chcesz coś bardziej odjechanego zobacz Primal - właśnie weszli na polski rynek, w związku z czym idzie ugadać trochę bardziej rozsądną cenę niż katalogowa. Dzisiaj mieli też promocję z okazji dnia bez samochodu - może ją przedłużą :down:.

Blue stosowałem ,

Oczywiście być może aktualnie lepiej stosować inne systemy , ale specyfika kolarskiego treningu jest nieco inna niż jazda mtb . Zazwyczaj jest tak że wyjeżdzasz na 2-3 godzinny trening , który trwa bez przerwy i wracasz do domu , więc nie dochodzi do wychłodzenia zebranego potu , na górskich przełęczach nic nie zastąpi gazety :down:

nabial - przyjedź na zbiórkę mastersów w swoim rejonie , porozmawiaj i wtedy może coś powiesz o wysiłku fizycznym i umysłowym.

nie obchodzi mnie nic, co zwiazane ze sportem zawodowym, bo nie widze w tym NIC pozytywnego, a to ze ktos bedac kilka leveli wyzej niz ja robi cos glupiego, niemajacego zadnego logicznego uzasadnienia, oznacza ze jesli i ja bede tak robil, to po prostu jestem...nizsza forma bytujaca na ziemi

Blue stosowałem ,

Oczywiście być może aktualnie lepiej stosować inne systemy , ale specyfika kolarskiego treningu jest nieco inna niż jazda mtb . Zazwyczaj jest tak że wyjeżdzasz na 2-3 godzinny trening , który trwa bez przerwy i wracasz do domu , więc nie dochodzi do wychłodzenia zebranego potu , na górskich przełęczach nic nie zastąpi gazety.

1. Po co gazeta skoro są membramy antywiatrowe? ;) No chyba że nie ma się na taką memrame to gazeta daje rade oczywiście. Tyle ze membrama "oddycha" gazeta nie.

2. Nie wiem na ile ten trening sie rozni bo smigam na szosie i na goralu ale nie w klubie. Tym niemniej wiem jedno - ćwierć kilo wiecej nieodparowanego tylko pochłoniętego przez koszulkę potu to nic co byłoby mi przydatne w trakcie jazdy. Koszulka kolarska na bierząco odprowadza pot, który jest bardzo szybko odparowywany podczas jazdy, ze standardową bawełną(bo jest pare zaawansowanych technologicznie materiałów bazujących na bawełnie które są w stanie np. odprowadzić pot, czy szybko schnąć) niestety materiał zbiera a nie transportuje i to jest podstawowy problem.

• 2 tygodnie później...

Mogę doradzić polską firmę brubeck jeśli chodzi o najbliższą ciału warstwę. Należy tylko odpowiednią serię dobrać (a dosyć szerokie spektrum różnego rodzaju ciuchów mają). Ja np. używam gatki w technologii Fit Body Guard i rajtuzy w technologii Dry Body Guard 

Bielizna naprawdę bardzo wysokiej jakości. Sprawdza się wyśmienicie i jest całkiem trwała (po roku intensywnego używania nie widać żadnych śladów zużycia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...