Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]Shimano xt, Formula oro k18 czy Avid Juicy Five, które najodpowiedniejsze?

zonda7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poruszam się głównie w okolicach Poznania, teran płaski z nielicznymi "zmarszczkami".Uczęszczam na płaskie maratony i 1 bądź 2 razy w roku wybieram maraton w górach.Wiem już, że V mi nie wystarczą, zresztą jeździłem na hydraulicznych Deore br525 i chwaliłem sobie.Hamulce te niestety wyeksploatowałem do granic.Pora no nowe.

Mam pytanie do zorientowanych.Co wybrać?Waga 90 kilogramów.

XT - minus związany z kiepskim działeniam hydrauliki na oleju mineralnym w niskich temperaturach mnie nie dotyczy(rower na zimę mam inny)SERVO WAVE na piśmie wygląda zachęcająco, hamulce wykonane prezyzyjnie, dość dobra waga...mogę mieć nowy zestaw bez tarczy za około 600 pln

Oro k18 - wszędzie wyłącznie superlatywy, hamulec nęci i kusi, czy warto dopłacać 300 złotych do xt?

no i najtańsze z rozwiązań JUICY FIVE - wiele się czyta na temat podobieństwa konstrukcyjnego do juicy three.Natomiast three ponoć kaprysi, grymasi.Czy five jest "podobnie usterkowy".Cena 550 za komplet z tarczami.[/twitter]

Z wszystkich tych co wymieniles to Formule K18 beda najlzejsze i chyba najlepsze, poniewaz nie spotkalem sie z negatywnymi opiniami modelow '08.

Ostatnio robilem male rozeznanie w hamulcach tarczowych, poniewaz za jakis czas chcialbym kupic pierwsze tarczowki.

Za Oro k18 przemawia waga, niezawodnosc, no i jest na DOT-e :rolleyes:

Z Formulami nie miałem jeszcze do czynienia, ale sam w tej chwili używam XT z 08r. Jestem z nich bardzo zadowolony, zero problemów. Kolega ma natomiast piątki i mnie one nie pasują zupełnie. Bardzo duży skok klamki, łapią potworne luzy, piszczą, klamki skrzeczą przy mocniejszym naciskaniu... Jedyne, co za nimi przemawia, to duża siła, ale za to modulacja baaaardzo licha. Moje XT są słabsze, ale może to być wina tarcz Dartmoor nano, które są bardzo powykrawane, jednak na moje 65kg jest dobrze. Myślę, że na normalnych tarczach będą tylko nieznacznie słabsze (o ile będą) od "soczków", a modulacja o niebo lepsza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...