Skocz do zawartości

[Katalog] rowerowy KROSS 2010

kamfan

Rekomendowane odpowiedzi

Taa, pojechału mi tu działem marketingu aż niemiło, mogli by juz chyba rdopracować się jakiegoś porządnego fulla, bo Crime oraz A7 to tandeta z Tajwańskiego katalogu w dodatku w jednym rozmiarze :) a FR ciężki niedopracowany jednozawias, no i to bezczelne wkładanie sztyc 300 mm, żeby było taniej, a biker zaraz pom akupie roweru musi dołozyć na nową :) , zresztą przecież ram sami nie produkują , więc ila zapłacą, taka będzie jakość ramy, tyle ich wysiłku, ż e trzymają na Tajwanie swoich ludzi żeby pilnowali reżimów technologicznych.

I co z tego, żę Arkus łapie się wszystkiego, jak na razie mają ciekawszy sprzęt do zjazdu, a ramy Jolene są ciekawe i pracują nad nowymi konstrukcjami.

Taa, pojechału mi tu działem marketingu aż niemiło, mogli by juz chyba rdopracować się jakiegoś porządnego fulla, bo Crime oraz A7 to tandeta z Tajwańskiego katalogu w dodatku w jednym rozmiarze :) a FR ciężki niedopracowany jednozawias, no i to bezczelne wkładanie sztyc 300 mm, żeby było taniej, a biker zaraz pom akupie roweru musi dołozyć na nową :) , zresztą przecież ram sami nie produkują , więc ila zapłacą, taka będzie jakość ramy, tyle ich wysiłku, ż e trzymają na Tajwanie swoich ludzi żeby pilnowali reżimów technologicznych.

I co z tego, żę Arkus łapie się wszystkiego, jak na razie mają ciekawszy sprzęt do zjazdu, a ramy Jolene są ciekawe i pracują nad nowymi konstrukcjami.

Spieszę wyjaśnić Rulez że nie pracuje w Krossie a to co napisałem jest zgodne z tym co wiem. Pracuję w branży rowerowej od wielu lat i z tego tytułu znam bardzo wiele osób z różnych firm w tym i z Krossa. Zapewne wiesz że ramy Rometowi robią ludzie Duncana i samych ram się nie czepiam tylko wykonania oraz zestawienia cześci i ceny. nie napisałem że kross jest doskonały ale jak na 4 lata PRAWDZIWEJ produkcji rowerów uważam że jest b.dobrze.

Co do FR w tym roku będzie już nowa rama dopracowana z innymi przekrojami rur

nie tylko Kross kupuje z katalogu...

A widziałeś nowe Kellsy (nowe fulle), cała partia kupiona prosto z tajwanu, A na eurobiku widziałem z 5ciu innych producentów używających tych ram, tak że to raczej normalka.

Ja mam Unplugged, który zaprojektowany został w Krosie i mnie to cieszy, ze mam coś Polskiego i oryginalnego

A co do FR to nie uważam, ze to nisza w całym pięknym MTB.

pozdro

Marketingu tu co niemiara, ale i prawdy też ogrom. Też się nie zgodzę, że FR to nisza, skoro rowery o takim skoku jak Sing i trochę większym można wykorzystywać w różnoraki sposób, od enduro, po wspomniane fr po amatorskie dh, a jak jest dobra konstrukcja to i maraton z dobrym wynikiem można na takim przejechać.

• 2 miesiące temu...

Czy mi się zdaje, czy z początkiem marca nagle wszystkie sklepy wycofały się z promocji Krossów 09? Miałem kilka modeli w dobrej cenie dodanych w zakładkach i teraz albo zniknęły, albo po promocyjnej cenie śladu nie ma. Ktoś wyżej wspomniał, że Kross zabrania sprzedaży rowerow 2009 przez internet. Czyżby kolejna firma wprowadzała jakieś dziwne zapisy sprzedaży? Ostatnio juz kilka razy spotkałem się ze stwierdzeniem: "przykro mi, tylko odbiór osobisty w sklepie, nie wysyłamy w cenach promocyjnych".....

Czy Kross boi się konkurencji włąsnych produktów sprzed roku?

Mi w sklepie, jak kupowałem mojego A6, powiedziano, że to firma reguluje ceny.

Od 1 marca mają być takie jakie są.

Podobno w zimie wolna amerykanka. Coś mi tu jednak nie gra skoro w zimie wszystkie A6 kosztowały wprawdzie mniej, ale wszędzie tyle samo.

Zresztą wcale się nie dziwię, że podrożały. Skoro A6 2009 ma lepszy osprzęt niż 2010 a kosztuje dużo mniej, to jak strzał w kolano.

Zresztą nawet teraz jak kosztują tyle samo, nie opłaca się brać nowego.

w Enduro i zjazdówkach Kross się zatrzymał w miejscu... w modelach XC A2 np. zastosowali inny model Suntour XCM -V2 HLO z hydrauliczną blokadą...powinni dorzucić lepszy amor a nie blokadami zachęcać...Przód i tył przerzutki modelu DISC jest też słabszy niż z roku 2009 więc nie żałuje zakupu KROSS Level A2 XT z 2009 roku który posiada tą samą ramę co nowszy 2010...Seria 29cali Big Wheel model MTB XC ciekawe się prezentuje. :) Crossowe rowerki i miejskie oraz Trekking się rozwijają w dobrym kierunku :) Lepsze ramy o ciekawszych kształtach niż w latach ubiegłych. Sądzę że Kross nie straci klientów w na sprzedaży rowerów z katalogu sezonu 2010.

powinni dorzucić lepszy amor a nie blokadami zachęcać...

Nie powinni, tną koszty, więc to logiczne , że założyli tańszy amortyzator, takie prawo rynku.

I zdecydowanie brakuje fajnego trailowego roweru o skoku 120 mm w pełnej rozmiarówce..

Nie powinni, tną koszty, więc to logiczne , że założyli tańszy amortyzator, takie prawo rynku.

I zdecydowanie brakuje fajnego trailowego roweru o skoku 120 mm w pełnej rozmiarówce..

Tak czyli u nas coś dobrego szukać i taniego to tylko w Realu na półce z napisem Tip ? :) :)

Pomyśl ile takie wyprodukowanie roweru takiego kosztuje ich w fabryce razem z opłaceniem godzin pracy dla robotnika ??

Jak takiego Opla Agila całkowity koszt produkcji kosztuje ich 12 tysięcy :rolleyes:

Myślę, i wiem, Ze producenci samochodów zarabiają na każdej zapince do tapicerki obniżając koszty jej akupu, a kosztującej tyle co nic :)

Po co niby Kross ma zakładać lepszy amor, skoro konkurencja zakłada takie same ?, każdy grosz się liczy , dlatego radzę nie używać słowa "powinni", tutaj rządzą prawa rynku, i niczyje życzenia tego nie zmienią, "powinni" też zakładać sztyce dłuzsze niż 300 mm. , ale tego nie robią, bo krótsze są tańsze :D .

Link do katalogu - http://www.mudserwis...atalog_2010.pdf

Jak widać Kross rozwija rodziny MTB XC i ENDURO. Dużo zmieniło się w Levelach - najwyższy model na karbonowej ramie (dziwne, bo w katalogu rozmiary ramy to tylko 16 i 18 cali) i seryjnie z amortyzatorem Magura Durin Race (to raczej rzadkość w fabrycznej konfiguracji rowerów, a warto zwrócić uwagę na tą firmę - amortyzatora Durin MD100R używa Marek Galiński). Pojawił się też model Level A10, który również ciekawie się prezentuje. Widać Kross poszerza grupę docelowych konsumentów o tych z bardziej zasobnym portfelem:) Ciekawa jaka będzie ich cena (może macie jakieś informacje na ten temat?).

to ja juz mysle ze bardziej oplacalny jest mbike ten na XX bo wiem ze ten co był na targach ktoś kupił za chyba 13 000 a sam osprzet z amorem(sid xx) kosztuje niewiele mnniej a jak patrzyłem to piasty mial bodajrze dt 190 ;)

Nie rozumiem co znaczy bardziej opłacalny, są to zupełnie różne rowery, nie rozpatruje się ich w kategorii opłacalność, Kross to rower dla zawodnika (w rozumieniu zawodowiec) lub szpanera, ale szpaner postawi na inną naklejkę, a zawodnik może być zadowolony (jeśli to co piszą o ramie to prawda).

dostajesz gotowy rower na sramie XX za tyle co była cała grupa wraz z amorem do tego juz jakby gratis cała reszta wraz z kołami tak jak mowiłem piasty dt 190 ceramic wiec to jest super patent dla kogos kto chce składać na tym rower

według mmie predziej dla kowalskiego podejdzie xtr niz sram XX

to ja juz mysle ze bardziej oplacalny jest mbike ten na XX

Ale który to jest, bo ja znam tylko Mbike EVO , który nie ma XX ani 190 :

frame 7005 alloy triple butted

frame size 15" 17" 19" 21"

fork Rock Shox Reba SL Pop Lock

r/derrailleur Sram X0

f/derrailleur Sram X9

shifters Sram X9

crankset Truvativ Stylo

freewheel Sram PG 990

chain Sram PC 991

brakes Avid Elixir CR

brake levers Avid Elixir CR

casing/wires Jagwire

hubs KT- lite sealed bearings red

rims Alexrims XD-lite

spokes CN 2/1.8/2

tires Schwalbe Racing Ralph Evo 2,25

stem Truvativ Stylo

handlebar Truvativ Stylo

seat post Truvativ Stylo

seadle San Marco Ponza

speed 27 speed

weight 10,5 kg

Hexagon, jeśli ten starszy model http://www.allegro.pl/item945236120_hexagon_v6_19_czarno_bialy_wysylka_w_wa.html#gallery , to wytrzyma.

Co do tego Mbike, to jednostkowy przypadek wystawowy, więc ew. korzyść można rozpatrywać jednostkowo, jednak tylko dla osoby preferującej osprzętb SRAM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...