Skocz do zawartości

[rama] Rozmiar ramy

selol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej! Chciałbym was spytać jaka rama byłaby dla mnie dobra. Chodzi o cale. Chodzi mi o własne doświadczenia a nie wyliczenia z kalkulatorów, tabel. A dokładniej chodzi o rozmiar 170-175 cm. Pozdrawiam

Napisano

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie...sam, metodą przymiarki do ram w granicach 17-18" :whistling: do skąd my mamy wiedzieć jakie masz prefetrrencje :devil:

Napisano

Przymierzam się do v4 2009 a do wyboru mam 19" lub 21". Myślę że raczej 19" ale w takim razie 21" to dla kogo ?

Napisano

Hexagon V4 ?

Długość górnej rury będzie odpowiednia, wysokość rury podsiodłowej za duża - wysoki przekrok, do jazdy po asfalcie i polnych ścieżkach to by się nadawała.

Napisano

Tak. Kross Hexagon v4 2009. Tzn. wysokość tej rury za duża ale mimo to dobre ? Mówisz że po asfalcie i polnych to dobre a do czego nie dobre ? Ale jak mam wybór 19" a 21" to wybrać oczywiście 19" ? No jeszcze jest 17" ale nie biorę pod uwagę

Napisano

Moim zdaniem przy 170cm rama 17" jest dobra, a przy 175cm też powinna być ok. Sam mam 168cm, jeżdżę na 17" i wolałbym 16". Wydaje mi się że kolega Rulez miał na myśli jazdę w terenie i wynikającą z dużego rozmiaru małą zwrotność i sporą szansę na bolesne uderzenie o górną rurę ramy.

Napisano

selol

W rowerze ważna jest nie tylko wysokość ale i długość ramy , ponieważ Hexagon ma krótkie ramy, musisz wziąć rozmiar który normalnie jest pod trochę większy wzrost, 19" Czemu nie całkiem do jazdy w terenie - już pisałem ,czasem mozna sobie obić jajka przy zeskakiwaniu z ramy w awaryjnej sytuacji.

17" była by dla ciebie za krótka .

21" zdecydowanie odpada.

Generalnie Hexagon jest raczej rowerem "po bułki" a nie do jazdy typowo terenowej (nie mylić z jazdą po polnych, leśnych drogach)

Moim zdaniem przy 170cm rama 17" jest dobra, a przy 175cm też powinna być ok

I to właśnie jest nieprzemyślane klepanie, rama ramie nie jest równa , a my piszemy o konkretnym krótkim modelu :)

Napisano

Jazdy terenowej na pewno nie będę kosztował. A więc będę kierował się ku 19". A co przeszkadza Ci że ten model jest krótki ?

Napisano

Można prosić jakiś link do geometrii? Fakt może trochę pochopnie napisałem z tym rozmiarem, ale duże mają też często wyższe główki. Autorowi chyba to jednak nie powinno przeszkadzać:)

Napisano

A co to ma wspólnego z Krossem Hexagon ???

NIC

Nie mniej przymierzałem trochę ram 17" i stwierdziłem, że 18 będzie optymalna.

Mam podobny wzrost do autora tematu i po prostu przekazuje mu informacje.

Chociaż samej geometrii Hexagona nie znam.

Napisano

Taak, zacznijmy więc od nowa, dyskutujemy tu o konkretnej ramie Hexagon, który jest krótszy nawet niż Kellys Salamander, i nie występuje w rozm. 18" :) , tylko 17" i 19" :blink: jeśli w takim razie Kellys 17,5" jest dla ciebie za krótki to jakiego Hexagona powinien kupić (bo chyba nie Speca 18") ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...