Skocz do zawartości

[Rower] co sądzicie o takim rowerku OUTDOOR Born TO Run

maciejas81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jeździłem 10 lat rowerem Grand Gold, którego zamierzam zmienić na coś innego, gdyż zaczął już troszkę szwankować i trochę do niego dokładać zacząłem, zerwany łańcuch, rozregulowująca się tylna przerzutka, pedały, korba z wygiętymi osiami mocowania pedałów, sparciałe ze starości gumy.

Spodobał mi się na oko taki oto rower http://allegro.pl/item742941461_nowy_rower_born_to_run_26_shimano_tx51.html wygląda solidnie i ma markowy osprzęt, napisałem do kilku osób które go kupiły na poprzednich aukcjach kiedy były nawet w wyższej cenie i ogólnie są zadowolone. Czy ktoś z forumowiczów miał może jakieś doświadczenia z w/w sprzętem?

Napisano

"Rower" z pierwszego linku na niektórych zdjęciach ma odwrotnie zainstalowany widelec wraz z kołem, śmiechu warty sprzęt ;) Tego typu rowery są ciężkie i zawodne. Już lepiej szukaj tak jak mówi rastatajm, czyli sztywnej ramy i od jakiegoś znanego producenta. Daj równierz znać ile mierzysz wzrostu i ile kasy jest do wydania.

Napisano

Witam

Jeździłem 10 lat rowerem Grand Gold, którego zamierzam zmienić na coś innego, gdyż zaczął już troszkę szwankować i trochę do niego dokładać zacząłem, zerwany łańcuch, rozregulowująca się tylna przerzutka, pedały, korba z wygiętymi osiami mocowania pedałów, sparciałe ze starości gumy.

Spodobał mi się na oko taki oto rower http://allegro.pl/item742941461_nowy_rower_born_to_run_26_shimano_tx51.html wygląda solidnie i ma markowy osprzęt, napisałem do kilku osób które go kupiły na poprzednich aukcjach kiedy były nawet w wyższej cenie i ogólnie są zadowolone. Czy ktoś z forumowiczów miał może jakieś doświadczenia z w/w sprzętem?

Wszystko zależy od tego: jak jeździsz?, ile?, w jakim terenie?, ile ważysz? Wtedy będzie, można coś Tobie zaproponować, z autopsji wiem, że kupowanie takich rowerów jak ten z załącznika, mija się z celem, no chyba że będziesz przejeżdżał na nim 10 km, tygodniowo po gładkim asfalcie. ;)

Napisano

Mam 180cm wzrostu.

Na początku myślałem do swojego granda z twarda ramą, z którego jestem zadowolony mimo iż ma już z 10 lat, dokupić sam widelec z amortyzatorem, jakieś felgi wzmacniane, bo te co mam troszkę już nie są za proste no i takie zwykłe aluminiowe, w przedniej piaście coś zaczęło trzeć jak nie była odpowiednio mocno skręcona, pewnie coś z gniazdem wianka się stało i już się nie naprawi, bo wymieniałem wianki i ośkę, ale było tak samo i puki co od innego roweru przednie koło założyłem. Myślałem też wymienić manetki, bo mam takie cyngle zwykłe. Łańcuch został wymieniony, gdyż się zerwał, opony też są nowe. Ale z drugiej strony tak dokładać do niego i wymieniać to i tamto nie wiem czy jest sens i ile by to wyszło razem, przejrzałem na sieci trochę rowerów i akurat taki mi wpadł w oko i cenę miał nie powalającą jak za taki osprzęt przerzutki i manetki shimano, 2 amorki, felgi wzmacniane, rama alu, hamowniki tarczowe zoom.

To że ktoś mu widelec na odwrót skręcił to akurat nie wiem czy zalatuje makrokeszem, w sklepach też nie zawsze wszystko jest skręcone odpowiednio jak stoi kilkanaście rowerów na pokaz obok siebie, a skręcane są dopiero dla klienta i to też nie zawsze dobrze i trzeba poprawiać samemu.

Mam 180cm wzrostu i ważę 100kg. Lubie jeździć po leśnych ścieżkach do których dojeżdżam oczywiście asfaltami i polnymi drogami, raz jeżdżę częściej innym razem rzadziej, jak czas pozwala, trasy przeważnie po 15-20km, nie jakieś extreme czy coś. czasem jeżdżę do pracy po 10 km co dzień.

Napisano

Hehehe jak zobaczyłem nazwę tego "pojazdu" w temacie to już wiedziałem że czeka nas niezły polew z tego makrokesza :woot:

Maciejas, daj sobie spokój z tym dziadem. Wszystko z najniższej półki cenowej, niedziałający uginacz, ciężka i nieefektywna rama, klamki plastikowe + tarczówki które nie hamują, dziwne koła. No i rozwalił mnie totalnie ten odwrotnie założony uginacz, który nawet linkę do przedniego spowalniacza ma poprowadzoną z prawej klamki XD Patologia :woot:

Naprawdę, poszukaj nawet czegoś używanego, ale normalnej firmy z porządnym osprzętem...

Napisano

To że ktoś mu widelec na odwrót skręcił to akurat nie wiem czy zalatuje makrokeszem, w sklepach też nie zawsze wszystko jest skręcone odpowiednio jak stoi kilkanaście rowerów na pokaz obok siebie, a skręcane są dopiero dla klienta i to też nie zawsze dobrze i trzeba poprawiać samemu.

Mam 180cm wzrostu i ważę 100kg. Lubie jeździć po leśnych ścieżkach do których dojeżdżam oczywiście asfaltami i polnymi drogami, raz jeżdżę częściej innym razem rzadziej, jak czas pozwala, trasy przeważnie po 15-20km, nie jakieś extreme czy coś. czasem jeżdżę do pracy po 10 km co dzień.

Mimo wszystko to szajs jakich mało. Choćby hamluce tarczowe nie mają mozliwości prawidłowego ustawienia zacisku. Amortyzatory nie będą działać, tył roweru pod twoja waga raz dwa złapie luzy.

Jak chcesz miec rower na lata wysupłaj 1500zł na Krossa czy innego Unibike i będziesz zadowolony. wiem, ze na starym jeździłes tyle lat i dobrze ci słuzył, ale czasy się ciut zmieniły. Jest jak ze wszystkim, rowery sa teraz duzo słabsze niz kiedyś.

Napisano

Dzięki koledzy za wybicie mi z głowy tego makrokesza, nie wszystko złoto co się świeci:) chyba na razie jednak zostanę przy moim grandzie, coś może się w nim wymieni tak jak pisałem, w sumie on nie jest jeszcze taki zły. A co moglibyście doradzić do wymiany na nowsze na początek i jaki orientacyjny koszt jak ktoś jest biegły w tym rynku? bo ja to zanim coś wybiorę, poczytam opinie i coś kupię to się trochę zejdzie hehe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...