Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Szary XTR, problem.

re5pect

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj w trasie usłyszałem niemiły dźwięk i to co ujrzałem było jeszcze bardziej niemiłe. Jakimś dziwnym trafem urwał się hak oraz przerzutka. Przerzutka się nie skrzywiła, ani nic z tych rzeczy, lecz urwał się element odpowiadający za naciąg sprężyny. Wszystko widać na foto. Czy element ten jest możliwy do wymiany, albo czy da sie z tym coś jeszcze zrobić? Szkoda było by go sprzedawać bo sprzęt juz kultowy i żaden nowy XTR go nie pobije... Pozdrawiam!:rolleyes:

post-121088-1253466419,24_thumb.jpg

Możesz dać bliższe zdjęcie ? Chodzi o taki bolec, czy tą podkładkę ?

Ten mechanizm przy śrubie mocującej jest rozbieralny, tylko trzeba mieć sposób żeby to z powrotem złożyć (nie tak łatwo naciągnąć sprężynę i wsunąć podkładkę na miejsce). Ja kiedyś to rozbierałem i się udało :)

To mocowanie na śrubę do haka było chyba w miarę standardowe dla wszystkich przerzutek w tamtych czasach, więc przeszczep bebechów z innej przerzutki i jazda :)

Urwał się ogranicznik obrotu przerzutki wokół osi śruby, który odpowiada także za to, żeby sprężyna w haku była napięta. Element ten można wymienić. Najlepiej znaleźć jakąś uszkodzoną XTR RD-M960 za niewielkie pieniądze i wymienić ten element. Nie wiem czy taki element z innych przerzutkę Shimano będzie pasować, ale raczej powinien.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...