re5pect Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Witam. Dzisiaj w trasie usłyszałem niemiły dźwięk i to co ujrzałem było jeszcze bardziej niemiłe. Jakimś dziwnym trafem urwał się hak oraz przerzutka. Przerzutka się nie skrzywiła, ani nic z tych rzeczy, lecz urwał się element odpowiadający za naciąg sprężyny. Wszystko widać na foto. Czy element ten jest możliwy do wymiany, albo czy da sie z tym coś jeszcze zrobić? Szkoda było by go sprzedawać bo sprzęt juz kultowy i żaden nowy XTR go nie pobije... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Możesz dać bliższe zdjęcie ? Chodzi o taki bolec, czy tą podkładkę ? Ten mechanizm przy śrubie mocującej jest rozbieralny, tylko trzeba mieć sposób żeby to z powrotem złożyć (nie tak łatwo naciągnąć sprężynę i wsunąć podkładkę na miejsce). Ja kiedyś to rozbierałem i się udało To mocowanie na śrubę do haka było chyba w miarę standardowe dla wszystkich przerzutek w tamtych czasach, więc przeszczep bebechów z innej przerzutki i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re5pect Napisano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2009 dokładniejsza fotka defektu..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Urwał się ogranicznik obrotu przerzutki wokół osi śruby, który odpowiada także za to, żeby sprężyna w haku była napięta. Element ten można wymienić. Najlepiej znaleźć jakąś uszkodzoną XTR RD-M960 za niewielkie pieniądze i wymienić ten element. Nie wiem czy taki element z innych przerzutkę Shimano będzie pasować, ale raczej powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Bedzie pasowac na 99 %. Tylko przy skladaniu tego do kupy trzeba miec troche cierpliwosci i sily. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Z wymianą tego elementu nie powinno być nawet najmniejszego problemu. Co do składania i cierpliwości to prawda. Ale jest metoda, wkręcić w hak zostawiając tylko tyle miejsca by wsadzić tę zawleczkę. Od razu jest wygodniej wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.