Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC-2006

krzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie do użytkowników BC-2006 (ew. innych którzy mają licznik bezprzewodowy) czy często podczas jazdy macie problem z łącznością licznika z sensorem?

Czy jest jakiś inny sposób poza ściągnięciem licznika i ponownym jego założeniem aby przywrócić łączność? (np. jakaś kombinacja klawiszy która spowoduje że licznik zacznie szukać sygnału czyli wskaźnik prędkości 0,0km/h zacznie mrugać)

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

To chyba w kazdej sigmie jest, ja mam 1606 i tez czesto gubi sygnal co jest bardzo irytujace i nie mam zadnego sposobu jak mozna go z powrotem zlapac szybciej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

ja mam sposób.. nie odpinaj licznika (też tak robiłem na początku).. zwróć uwagę, że po pewnym czasie wskazanie prędkości znów działa poprawnie, a do dystansu jest dodawana jakaś wartość i na oko wydaje się być ona mniej więcej tym dystansem, który pokonaliśmy niby bez odczytu

Napisano

Tak prosto to nie jest. Po dluzszym postoju licznik czesto zasypia na dobre i mozesz przejechac i 20 km, a mimo to sie nie przebudzi. Jedyne wyjscie jakie znam to wyjecie go na chwile z uchwytu. Szkoda, bo to naprawde fajny licznik, ale wprost niewiarygodne jest, jak badz co badz uznana firma mogla wypuscic na rynek tak niedopracowany system.

Napisano

Ten typ tak ma, nic nie poradzisz.

Moja zachowywala sie identycznie, pomagalo jedynie wyjecie licznika z podstawki i zalozenie.

Strasznie wkurzajace, sprzedalem w cholere i kupilem VDO

Napisano

Mam VDO MC1.0 przewodowy. Po doświadczeniach z Sigma miałem serdecznie dość liczników bezprzewodowych ;-)

Wiem, ze istnieje wersja bezprzewodowa, MC 1.0 + ale jak to to pracuje nie mam pojęcia.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Tak prosto to nie jest. Po dluzszym postoju licznik czesto zasypia na dobre i mozesz przejechac i 20 km, a mimo to sie nie przebudzi. Jedyne wyjscie jakie znam to wyjecie go na chwile z uchwytu. Szkoda, bo to naprawde fajny licznik, ale wprost niewiarygodne jest, jak badz co badz uznana firma mogla wypuscic na rynek tak niedopracowany system.

Jeśli się tak dzieje, to twoja sigma ma zepsuty autostart. Już to przerabiałem, na gwarancji mi wymienili licznik na nowy. Pozdrawiam

Napisano

Nie jestem taki pewny czy to jest kwestia źle działającego autostartu. Kiedy się zatrzymam i po chwili ruszam, licznik działa poprawnie. Problem się pojawia kiedy postój trwa co najmniej kilka minut. Wtedy zdarza się, że licznik nie startuje ponownie. Poza tym jak się poczyta komentarze innych użytkowników to mam wrażenie, że większość egzemplarzy tak ma.

Napisano

Ten typ tak ma, że lepiej nie dotykać roweru, aż się wyłączy licznik, następnie sam się zsynchronizuje, niż ruszyć po przerwie, ale zanim się nie zdąży wyłączyć.

Napisano

Nie jestem taki pewny czy to jest kwestia źle działającego autostartu. Kiedy się zatrzymam i po chwili ruszam, licznik działa poprawnie. Problem się pojawia kiedy postój trwa co najmniej kilka minut. Wtedy zdarza się, że licznik nie startuje ponownie. Poza tym jak się poczyta komentarze innych użytkowników to mam wrażenie, że większość egzemplarzy tak ma.

U mnie były dokładnie takie same objawy, tak jak mówię wymienili na nowy, to była wina autostartu

Napisano

Witam!

Mam pytanie do użytkowników BC-2006 (ew. innych którzy mają licznik bezprzewodowy) czy często podczas jazdy macie problem z łącznością licznika z sensorem?

Czy jest jakiś inny sposób poza ściągnięciem licznika i ponownym jego założeniem aby przywrócić łączność? (np. jakaś kombinacja klawiszy która spowoduje że licznik zacznie szukać sygnału czyli wskaźnik prędkości 0,0km/h zacznie mrugać)

Pozdrawiam serdecznie.

w moim jest to samo. działa działa zatrzymam się np. na 15 minut. i jest zwieszony.

czytałem na innych forach sigmy, że ten model tak ma, po prostu. ja się przyzwyczaiłem

ps. i jest to chyba jedyny licznik który ma wysokościomierz i termometr :) (do 250 złotych, bo sa droższe, ale to już byłoby przegięcie)

Napisano

Może jeszcze jedna uwaga.

Sprawdź odległość między czujnikiem a licznikiem.

Wedle instrukcji nie powinna ona przekraczać 45 cm.

Na początku też miałem problemy z utrzymaniem komunikacji.

Po pomiarze odległości wyszło mi coś ponad 50 cm.

Podciągnąłem czujnik najwyżej jak się dało i ... kłopoty zniknęły.

Czasami gdy montuję mapnik licznik wędruje na 'extender'

który zwiększa odległość między urządzeniami o zaledwie kilka centymetrów.

Po takim zabiegu ponownie pojawiają się problemy.

Tutaj ciekawostka.

Miałem w ręku instrukcję montażu czujnika w której podano

odległości dla wszystkich DTS'ów na 55 lub 65 cm. Jedynym wyjątkiem

był BC-2006 z 45 cm odległości między czujnikiem a licznikiem.

Napisano

Tutaj ciekawostka.

Miałem w ręku instrukcję montażu czujnika w której podano

odległości dla wszystkich DTS'ów na 55 lub 65 cm. Jedynym wyjątkiem

był BC-2006 z 45 cm odległości między czujnikiem a licznikiem.

spróbuje w domu. ale fizycznie 45 cm nie da się uzyskać. pamiętam u mnie było około 50.

rzeczywiście jest w instrukcji ta informacja

http://www.sigmasport.com/en/produkte/bikecomputer/topline_wireless/bc2006_mhr/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy po zmniejszeniu odległości sytuacja się poprawia?

Jak działa gwarancja sigmy, jak go oddam to czy będą się bawić w naprawę czy wymienią cały licznik?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

ja mam Sigmę 1106L DTS z zeszłego roku. Mam niesamowity problem z tym licznikiem. Wsadzam licznik do bazy, miga 0 km/h. Wszystko o.k. niestety jak już ruszam, to nie pokazuje prędkości, nie liczy km, po prostu NIC! :unsure: Tak, jak napisał producent, po 5 min. "nieużytkowania" licznik przechodzi w stan uśpienia. Uśpienia??!! Podczas, gdy jadę i powinna mi się wyświetlacz prędkość i nabijać km??!!

Pomóżcie!! :)

Napisano

Nie chcę nikogo obrażać, ale czy jest on zainstalowany poprawnie? Tzn sensor i licznik są po lewej stronie roweru, kierownicy, jeżeli macie zamontowany licznik na mostku to czy nie przekracza max odchylenia? Moim zdaniem coś z tych rzeczy jest nie tak, np licznik zamontowany z prawej strony kiery...

Napisano

Mój jest teoretycznie źle zainstalowany, bo sensor i licznik są po prawej stronie. Tak mi zamontowali w sklepie i już tego nie zmieniałem. Tyle że nie bardzo widzę dlaczego montaż po lewej stronie miałby być lepszy niż po prawej. Na odległość między licznikiem a sensorem nie ma to wpływu. Licznik działa poprawnie, dopóki się nie uśpi.

Napisano

#borowka

w twoim liczniku jest inaczej niż BC 2006

z instrukcji INSTRUKCJA wynika, że licznik może być zarówno po prawej jak i po lewej - nie ma to znaczenia

przejrzyj sobie obrazki z instrukcji i zobacz czy wszystko się u Ciebie zgadza, sprawdź też czy bateria w sensorze nie jest rozładowana (czy kontrolka po naciśnięciu przycisku świeci się na zielono)

Napisano

To jest skan jednej ze stron mówiących o montażu, radze się zastosować, ja mam założony na mostku i działa bezbłędnie...

Z tego skanu wynika jedynie że montaż po prawej stronie może mieć wpływ na współpracę z czujnikiem pulsu.

Napisano

Z tego skanu wynika jedynie że montaż po prawej stronie może mieć wpływ na współpracę z czujnikiem pulsu.

nie napisałem ze czujnika, stwierdziłem tylko że jest tam dalsza cześc... po za tym jest tam napisane jaki kat jest nieprzekraczalny nachylenia licznika od czujnika najlepiej gdyby był nad czujnikiem wiec po prawej odpada tez...

Nie każcie mi kolejnego skanu robić...

Napisano

Tak naprawdę to wciąż poruszamy się w sferze przypuszczeń, i nie wiadomo czy problem usypiania licznika tkwi w montażu czy raczej w kopniętym systemie DTS. Trzeba by się dłużej pobawić i sprawdzić różne ustawienia. Moje wątpliwości co do źródła problemu tkwiącego w montażu biorą się choćby stąd, że w opartym na tym samym systemie modelu 1106 montaż po prawej stronie jest poprawny. Fakt, że model ten nie ma funkcji pulsometru w połączeniu z rysunkiem montażowym dla 2006 pokazującym problem z łącznością z czujnikiem pulsu po zamontowaniu po prawej stronie mogą sugerować, że sugestia montażu po lewej stronie jest związana z pulsometrem. Jestem ciekawy po której stronie mają zamontowane liczniki ci co mają podobny problem z "zasypiającym" licznikiem.

Napisano

mi bateria działa, licznik dobrze sprawował się od pół roku raz się wywaliłem i ot co mi nie działa, przy sensorze jest zielona lampka. Niby wszystko gra...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...