Skocz do zawartości

[Rama] Rama do XC

Konraad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka rama będzie najlepsza do lekkiego XC i maratonów, jazdy w górach. W grę wchodzi rama hardtail i tylko aluminiowe, cena nie gra roli. Z góry dzięki ;) Zależy mi na wadze ramy i sztywność jak i również wytrzymałości :)

Napisano

Cena nie gra roli, więc chyba wiesz czego oczekujesz , jaka geometria ci odpowiada, bo jak wiadomo różne ramy inaczej sie prowadzą, więc najpierw określ na jakiej ramie najlepiej sie czujesz, a jeśli tego nie wiesz, to najpierw sie dowiedz, a potem pytaj, bo inaczej szykuje sie kolejny powtórzony temat, zresztą juz podobne były , wiec radzę uzyć wyszukiwarki ;)

Napisano

Noo tak przepraszam. Jeździłem na ramie Giant'a XTC 2009r. No i powiem szczerze, że na niej czułem się znakomicie, chodź czułem, że jest trosze za duża, ale ja będę jeszcze trochę rósł bo mam dopiero 15 lat :) Była to 18/M. Mierze 171cm wzrostu. No i geometria podobna do ramy gianta XTC. Za bardzo się na tych geometriach nie znam, ale taka jak w giancie XTC była brdzo fajna. Więc coś w tym stylu XTC. Tak w ogóle to co myślicie o ramie XTC z 2009 roku? Jest bardzo ładna ;) Widziałem ta ramę już po 1400zł ;)

Napisano

Nie wiem skąd ta rama 18" (i nie rozumiem co znaczy "czułem się znakomicie chodź czułem, że jest trosze za duża" ??? , w Polsce jest dostepna rozmiarówka 17" i 19", w związku z tym co piszesz 17" powinna być akurat ;)

Napisano

Nie no rama na której jeździłem to była 18" tak mi powiedział właściciel. Chodzi o to, że na tej niby 18" (już nie wiem) czułem się dobrze lecz miałem trochę zapasu na mój wzrost. Chodzi o to że rama jest taka, że mogę na niej jeździć teraz przy moim wzroście i nie odczuwam żadnego dyskomfortu, lecz czuję że ciut za długa (ale w niczym, mi to nie przeskadza). Czyli jak bym podrósł to by było jeszcze lepiej, a nie że bym musiał zmieniać na nowa i wydawać kase. :D

Napisano

w Polsce jest dostepna rozmiarówka 17" i 19", w związku z tym co piszesz 17" powinna być akurat :D

17" i 19" to jest tylko w katalogu ;]

Polska nie jest jakims specjalnym krajem dla ktorego Giant robi inne ramy niz dla reszty calego swiata, po prostu ktos sie pomylil przy katalogu. W rzeczywistosci rama, ktora w katalogu jest opisana jako 19" ma rowniutkie 18" (sam mam taka i mierzylem).

Napisano
Polska nie jest jakims specjalnym krajem dla ktorego Giant robi inne ramy niz dla reszty calego swiata

Jest akurat tak, że poszczególne oddziały gianta mają sporą autonomię (i coś się twoje pomiary nie zgadzają z pomoarami BB - bo tam mieli ramę 17"), na rynek Niemiecki też były wypuszczane modele niedostępne gdzie indziej.

Jeśli chodzi o Speca to ma wiele rozmiarów - łatwiej dobrać ramę.Duratec miał nawet przedstawiciela w Polsce, ale chyba za mało sprzedawali, jeśli chodzi o ramy Durateca - bardzo ciekawie wykonane, wiele interesujących rozwiązań, duża liczba rozmiarów.

Napisano

Ta rama specialized super. Ładna nie wiem jak sie sprawuje bo nie jeździłem. Ale te rowery duratec to normalnie bajka samemu sobie można komponenty dobrać. A jak jest z dowozem tych rowerów? Przywioza mi go do polski?

Napisano

Ta rama specialized super. Ładna nie wiem jak sie sprawuje bo nie jeździłem. Ale te rowery duratec to normalnie bajka samemu sobie można komponenty dobrać. A jak jest z dowozem tych rowerów? Przywioza mi go do polski?

Zamawiasz, a kurier przywozi :icon_wink:

Napisano

Jest akurat tak, że poszczególne oddziały gianta mają sporą autonomię (i coś się twoje pomiary nie zgadzają z pomoarami BB - bo tam mieli ramę 17"), na rynek Niemiecki też były wypuszczane modele niedostępne gdzie indziej.

Nie chce mi sie robic fotki, ale jak nie wierzysz to po prostu przejdz sie do sklepu Gianta i zmierz sobie dlugosc rury podsiodlowej w XTC, zamiast powtarzac bledne informacje.

Myslisz, ze wszystko co napisza w BB to prawda? ;]

Np. w tym tescie tutaj:

http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc_03.pdf

Tu widac, ze w testowana byla rzeczywiscie M (czyli 19"):

http://download.bikeboard.pl/foto4/alu_xc_giant_9781.jpg

Dla przypomnienia 19" to 48,26cm, a im jakos wychodzi 44cm dla M(czyli 19").

A naprawde jest niecale 46cm, czyli dokladnie 18".

Oczywiscie na rozne rynki Giant wypuszcza rozne modele, ale roznice sa w malowaniu i doborze komponentow, a nie w samych ramach.

Ale Ty oczywiscie wiesz najlepiej...

Napisano

A tu widać, że 17" :

http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc_04.pdf

No i za cholerę 440 mm , to nie jest 19" ani nawet 18". tylko 17,3" :icon_wink:

No i ta rura górna 585 mm, tez za cholerę nie może być od 19" ;)

No i tutaj coś nieśmiało wspominają o rozm. "S" (czyli w Polsce 17")

http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc_13.pdf

I jeszcze coś, żebyś nie biadolił, że cała Europa jeździ na parzystej rozmiarówce Gianta - jak widać ramy mają różne rozmiary , zależy jak kto zamawia B) :

http://www2.giant-bicycles.com/_upload_fr/bikes/models/brochure/2010/XtC%202.pdf

Napisano

I jeszcze coś, żebyś nie biadolił, że cała Europa jeździ na parzystej rozmiarówce Gianta - jak widać ramy mają różne rozmiary , zależy jak kto zamawia :) :

http://www2.giant-bicycles.com/_upload_fr/bikes/models/brochure/2010/XtC%202.pdf

Na wszystkich ramach rozmiary sa podawane S, M, L itd.

Tylko w jednych krajach sa to odpowiednio 16", 18", 20" (np. UK), a w innych 17", 19", 21" (np. Polska lub Niemcy). Co ciekawe wszystkie pozostale wymiary( poza dlugoscia rury podsiodlowej) dla danego rozmiaru (czyli np.M) sa identyczne w przypadku 18" i 19". Poniewaz ramy wygladaja identycznie(tzn kat pod jakim opada gorna rura i dlugosc czesci rury podsiodlowej wystajacej ponad punkt zlaczenia z gorna rura), wyglada na to, ze z jakiegos powodu w jednych krajach podaje sie rozmiar 18", a w innych 19" dla tej samej ramy. Gdyby tak nie bylo, to ramy te wygladalyby nieco inaczej(bo przeciez wszystkie pozostale wymiary sa takie same).

Ja mam XTC z 2009 roku w rozmiarze M kupiona w Polsce i wg katalogu powinna miec 19" cali, ale realnie ma jednak 18" (Pozostale wymiary zgodnie z katalogiem).

Mysle, ze nie ma co ciagnac off-topa, tylko jak ktos by sie przymierzal do alu XTC to niech ma na uwadze, ze rama jest nieco nizsza niz to, co podaje PL katalog. Tyle w temacie.

Napisano

Pozostałe nie są takie same , różna jest podsiodłówka, i to jest w tym wypadku ważne przy wyborze ramy - bo niższa rama ma niżej przrkrok i bedzie pasowała dla niższego bikera, linia łańcucha dla rowerów z Francji 420 mm, z Polski 424 mm, różnią się też kątem główki ramy.

Ja np. wolał bym dla wzrostu 182 cm. ramę Gianta 19" z Francji a nie 21" z Polski, przy takiej samej rurze górnej 615 mm ;) czyżbyś nie był w stanie zauważyć różnicy :)

Walnąłeś durnotę, że wszystkie ramy mają taką samą wymiarówkę , i tyle na temat ;)

Napisano

Pozostałe nie są takie same , różna jest podsiodłówka, i to jest w tym wypadku ważne przy wyborze ramy - bo niższa rama ma niżej przrkrok i bedzie pasowała dla niższego bikera, linia łańcucha dla rowerów z Francji 420 mm, z Polski 424 mm, różnią się też kątem główki ramy.

Ja np. wolał bym dla wzrostu 182 cm. ramę Gianta 19" z Francji a nie 21" z Polski, przy takiej samej rurze górnej 615 mm :P czyżbyś nie był w stanie zauważyć różnicy :wub:

Walnąłeś durnotę, że wszystkie ramy mają taką samą wymiarówkę , i tyle na temat :D

Rulez, jak juz porownujesz wymiary to porownuj te same roczniki, bo na 2010 rama xtc jest zmieniona ;]

Ma bardziej wycieniowana gorna rure i zwykle tylne widelki zamiast monostaya( sa krotsze o 4mm w porownaniu do 2009).

Tu masz 2009:

http://www.giant-bicycles.com/_upload_fr/bikes/models/brochure//2009/XtC%201.pdf

I zwroc uwage na to jakie rozmiary ramy podaja w specyfikacji( na dole po prawej), a jakie w geometrii( na dole po lewej).

Co na to powiesz?

Napisano

Generalnie racje cały czas ma markuskrk :wub:

Ramy w danych rocznikach są takie same , a różnice w oznaczeniach rozmiarów i co za tym idzie bałagan , wprowadził Giant.

Napisano

Żeby całkowicie rozwiać wątpliwości- na początku wakacji pisałem do dystrybutora Gianta :wub: odnośnie różnicy rozmiarów na stronie (XL-22") i w katalogu (XL-23"). Okazało się, że w katalogu rozmiary są błędne :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...