Skocz do zawartości

[Tarczowe] Czy do kazdego kola mozna zalozyc hamulce tarczowe?

mieciumieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie tak jak w temacie. A mianowicie: planuje zalozyc sobie na przednie kolo hamulce tarczowe i w zwiazku z tym mam pytanie: czy do kazdego kola mozna takie tarcze zalozyc? Moj rower to Giant Boulder, z przodu amortyzator Suntour xc70 i na nim jest mocowanie pod zaciski. Kola to standardowe 26" ...

prosze o pomoc

pzdr

mieciu

Witaj

Oprócz odpowiednich mocowań na amortyzatorze powinieneś jeszcze posiadać odpowiednią piastę umożliwiającą montaż tarczy. Jeżeli rower o oryginalnej wersji maił hamulce inne niż tarczowe to raczej mało prawdopodobne aby takową piastę posiadał, tak więc oprócz hamulców będziesz musział wymienić piastę.

A jak już zmieniasz piastę no to będzie trzeba wymienić szprychy i zapłacić za przeplecenie koła. A dlaczego chcesz zmienić na tarczówki ?? Jeżeli są Ci potrzebne i są to jakieś lepsze tarczówki no to można się pobawić w wymianę części, chociaż bardziej opłacalne byłoby kupienie nowych kół i sprzedanie starych.

hmm.. czyli koszt kolo+hamulec pewno cos okolo 400-600 pln

powiem tak: ostatnio mialem okazje jezdzic troche w deszcz i moje hamulce prawie wogole sobie nie radzily, wiec myslalem zeby kupic hamulce tarczowe , tylko jak patrze na ceny to sporo mnie to wyjdzie (jezdze raczej amatorsko - ale codziennie minimum 20km do pracy i z powrotem przez centrum warszawy)

kolejne pytanie: czy nie lepiej zainwestowac w dobre V-brakei i czy sa takie ktore beda sobie dosyc dobrze radzily w deszcz? jezeli tak to jakie?

dzieki za pomoc

No szczyt hamulców to to nie jest, ale są całkiem przyzwoite. Przeglądnij forum i poszukaj, jest temat o klockach, powinno Cię to nakierować i do ewentualnych konkretniejszych pytań. Ja jestem zdania, że po wymianie klocków powinno być całkiem dobrze, choć wiadomo, że w deszczu to nigdy nie będzie to co tarczówka, ale też wydatek zasadniczo mniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...