mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam Pytanie tak jak w temacie. A mianowicie: planuje zalozyc sobie na przednie kolo hamulce tarczowe i w zwiazku z tym mam pytanie: czy do kazdego kola mozna takie tarcze zalozyc? Moj rower to Giant Boulder, z przodu amortyzator Suntour xc70 i na nim jest mocowanie pod zaciski. Kola to standardowe 26" ... prosze o pomoc pzdr mieciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skamander Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witaj Oprócz odpowiednich mocowań na amortyzatorze powinieneś jeszcze posiadać odpowiednią piastę umożliwiającą montaż tarczy. Jeżeli rower o oryginalnej wersji maił hamulce inne niż tarczowe to raczej mało prawdopodobne aby takową piastę posiadał, tak więc oprócz hamulców będziesz musział wymienić piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 A jak już zmieniasz piastę no to będzie trzeba wymienić szprychy i zapłacić za przeplecenie koła. A dlaczego chcesz zmienić na tarczówki ?? Jeżeli są Ci potrzebne i są to jakieś lepsze tarczówki no to można się pobawić w wymianę części, chociaż bardziej opłacalne byłoby kupienie nowych kół i sprzedanie starych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2009 hmm.. czyli koszt kolo+hamulec pewno cos okolo 400-600 pln powiem tak: ostatnio mialem okazje jezdzic troche w deszcz i moje hamulce prawie wogole sobie nie radzily, wiec myslalem zeby kupic hamulce tarczowe , tylko jak patrze na ceny to sporo mnie to wyjdzie (jezdze raczej amatorsko - ale codziennie minimum 20km do pracy i z powrotem przez centrum warszawy) kolejne pytanie: czy nie lepiej zainwestowac w dobre V-brakei i czy sa takie ktore beda sobie dosyc dobrze radzily w deszcz? jezeli tak to jakie? dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 A jakie masz teraz? Zasadniczo to przyzwoite V-ki z dobrymi klockami są bardzo dobre, ale klocki na deszcz to z reguły kompromis na rzecz niższej trwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2009 nie znam sie za bardzo na tym ale napisane jest na nich: klamki: X-Nine szczeki: Tekro L845 klocki: Tekro 824 klamki i szczeki sa od nowosci, klocki oczywiscie wymienione, w serwisie gianta mi polecili je ale nie jestem z nich zadowolony mam nadzieje ze to pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 No szczyt hamulców to to nie jest, ale są całkiem przyzwoite. Przeglądnij forum i poszukaj, jest temat o klockach, powinno Cię to nakierować i do ewentualnych konkretniejszych pytań. Ja jestem zdania, że po wymianie klocków powinno być całkiem dobrze, choć wiadomo, że w deszczu to nigdy nie będzie to co tarczówka, ale też wydatek zasadniczo mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2009 znalazlem cos takiego: http://allegro.pl/item742666592_shimano_deore_2010_br_m590_nowosc.html albo http://allegro.pl/item741464256_zestaw_hamulce_avid_single_digit_7_2009r_f_vat.html nie wiem tylko jak z klamkami .. te co mam sa juz lekko rozklekotane .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Time Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ja na twoim miejscu zainwestował bym w lepsze hamulce V-brake. Używam Avid Single Digit 7 i jestem z nich zadowolony nawet podczas deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ok, czyli te Avid Single Digit 7 zalozmy, czy do tego takie klamki beda dobre? http://allegro.pl/item740553862_klamki_shimano_deore_bl_m511_fv_od_ss_cz.html czy raczej cos drozszego .. patrzylem tez na takie z serii xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Do SD7 weź takie klamki http://allegro.pl/item743591845_dzwignie_hamulcowe_avid_fr_5_super_lekkie_tanie.html ewentualnie droższe http://allegro.pl/item746249294_klamki_avid_speed_dial_7_model_2008_super_cena.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ok, dzieki! :-) to jeszcze jakies linki .. cos doradzicie? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Wybór bardzo dobry. Jedyne co mogę do siebie doradzić to kupno klamek SD7 (z drugiego linku). Jeśli możesz do nich dołożyć to kupuj a nie pożałujesz, z doświadczenia wiem, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2009 no to chyba zestaw juz mam :-) napisze ktos cos o linkach i pancerzach..? jakie ma znaczenie czy drozsze czy zwykle pierwsze lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 19 Września 2009 Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Te droższe są lepiej uszczelniane, mają lepszy poślizg, dzięki rurkom teflonowym no i ładniej wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2009 rozumiem ze przez to beda plynniej chodzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Września 2009 Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Tak. W lepszych pancerzach będzie mniejszy poślizg, przez co hamulec będzie troszeczkę gładziej chodzić i szybciej powracać. Jednak są to takie różnice, że jeżeli nigdzie się nie ścigasz no to kup jakieś zwykłe pancerze i linki dobrej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciumieciu Napisano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ok, dzieki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.