Skocz do zawartości

[klocki] tanie do V-ki

psp360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Klocków jest tyle (nawet Clarksów jest kilka)że nie wiem które wybrać na tył. Jeśli pare zł drożej dostane komplet 4 sztuk to się nie obraże ;)

Po pierwsze chciałbym żeby nie piszczały zarówno gdy jest sucho oraz na deszczu, najlepiej miękkie lub średnie, taki kompromis między dobrą modulacją (nie chce żeby łapały od razu) ale też i żeby tak szybko się nie zużyły.

czytałem że czerwone Clarksy piszczą a czarne nie, ale czarne są twrade, wiec nie spodobają mi się.

Cena najlepiej nie duzo wiecej jak 20zł i jakis sklep / allegro zeby przesyłka nie wyniosła połowe cene tych klocków :)

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrower !

Napisano

Tzn klocki czy same okładziny?

Accent 3-Function (albo Ashima AP65 jak kto woli) są miękkie i nie piszczą. Hamują też dobrze.

Merida Hard brake (albo Author 3CC/BBB BBS-06T/Baradine MTB-955VCR/Zeit także ma ten model w swojej kolekcji) także są miękkie i nie piszczą, ale zapewniają troche gorszą jakość hamowania od wyżej wymienionych Accentów.

Poza tym używałem jeszcze standardowych klocków montowanych w Deore i Alivio, ale one lubią szybko znikać w gorszych warunkach (szczególnie zimą).

Klocki z Avidów SD3 hamowały bardzo dobrze, ale stały się głośne po pewnym czasie.

Teraz na tyle męcze MTB-947V od Baradine i powiem, że są to klocki ze śedniej półki: nie piszczą, dość wolno się ścierają (stosunkowo twarda mieszanka), w miare dobrze hamują (na sucho bardzo dobrze bym powiedział, na mokro przeciętnie).

Pozdro.

Napisano

Znaczy o ile rozumiem zeby same okładziny kupic musiałbym miec specjalne klocki pozwalające wymianiac same okładziny ?

Jak tak to takich nie mam...

Więc klocki ;)

te Accenty są dobre mimo ze kosztują ok 10zł ?

A co powiesz na Authory te potrójne ?

Napisano

Tak, żeby kupić same okładziny musisz mieć specjalne klocki, które kosztują około 25 złotych za średniej klasy klocki z wymiennymi wkładami.

Więc Accenty warte są swojej ceny. Sprawdzają się w każdych warunkach i są "chude" dzięki czemu łatwiej jest je założyć i dopasować do obręczy.

Authory tak jak pisałem w poprzednim poście - są troche gorsze pod względem hamowania od Accentów. I są "grube" - kilometr głównego klocka i ze 2mm części co dotyka obręczy (ten podział na te 3 różne gumy). Teraz jeżdże na ich Meridowskich odpowiednikach i nie narzekam. Przynajmniej na razie po około 4 miesiącach użytkowania.

• Mod Team
Napisano

Miałem oryginalne Rim Wranglery Avida- po pewnym czasie zaczęły hałasować na mokrym. Później wspomniane wcześniej BBB- modulacja gorsza od Avidów, ale większa siła, na mokrym spadek mocy. Czerwone Clarksy- na mokrym lepsze niż wcześniej przeze mnie opisane -szybciej łapały, lepsza modulacja , na suchym tak sobie- źle ustawione piszczały . Niestety użytkując je w mokrych warunkach znikały w oczach.

Napisano

No to Accent czy BBB z aukcji którą podał Discover ? Co wybrać ?

A jest taka sprawa że obecnie mam tylko jeden hamulec nowy aluminiowy a stary jest.. stary :D

no i teraz nie wiem czy moze kupic taki hamulec http://allegro.pl/item739616613_hamulec_accent_spring_xc_srebrny_m_r.html i czy klocek z niego bedzie taki zły ? niby to accent ;)

ooo bracie ten hamulec omijaj szerokim łukiem... sprężyna jest osadzona w plastiku. Lepiej dołożyć do tego http://www.allegro.pl/item739629558_hamulec_evo_xc_czarny_m_r.html Klocki są takie sobie...

Napisano

Ja kupiłem za 16zł klocki

Merida ACS na przód (takie zielone) i nie wydają żadnych odgłosów... hamowanie w porównaniu do klocków ,,no name" dużo lepsze.

Napisano

Aukcja adriana się skończyła, moze w jakims sklepie bedzie i zacisk i klocki to bym zamowił na raz i nie płacił a wysyłke podwójnie.

prosiłbym o jakies propozycje, klocki chyba jednak bym wział Accent 3-Function, teraz zeby byływ jakims sklepie w ktorym bedzie jakis hamulec który byscie polecicli

Napisano

Aukcja adriana się skończyła, moze w jakims sklepie bedzie i zacisk i klocki to bym zamowił na raz i nie płacił a wysyłke podwójnie.

prosiłbym o jakies propozycje

Jeżeli chodzi o hamulec to ja bym jednak kupował na allegro, ponieważ możesz zawsze coś fajnego wyhaczyć w cenie nowego, ale gorszego produktu, z resztą sam zobacz np. tu

A jeśli chcesz coś na już to naprawdę polecam ACCENT EVO-XC jest to tani i przyzwoity hampel (ale warto od razu wymienić w nim klocki - wiem z własnego doświadczenia)

Napisano

Ja bym ci radzil wydac raz wiecej na klocki z "szufladkami", a potem zwroci ci sie, bo kupujac same okladziny zaplacisz mniej, albo podobnie za okladziny o wiele lepszej jakosci.

Napisano

Mam pytanie odnośnie wymiany hamulców. Będę to robił pierwszy raz sam i chcę się upewnić czy te strzałki na klockach to kierunek toczenia się opony i w takim położeniu mają być osadzone klocki ? Hamulec to HAMULEC V-BRAKE SHIMANO DEORE XT/BR-M770 wersja na tył.

Napisano

Prawdopodobnie oznaczają jak wsadzić klocek, tzn. tak jak wskazują strzałki ta strona ma być "z przodu". Nie ma to związku z kierunkiem toczenia opony (chociaż pewnie ma, z tym, że zależy to już od inwencji twórczej inżynierów :) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...