psp360 Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Witam ! Klocków jest tyle (nawet Clarksów jest kilka)że nie wiem które wybrać na tył. Jeśli pare zł drożej dostane komplet 4 sztuk to się nie obraże Po pierwsze chciałbym żeby nie piszczały zarówno gdy jest sucho oraz na deszczu, najlepiej miękkie lub średnie, taki kompromis między dobrą modulacją (nie chce żeby łapały od razu) ale też i żeby tak szybko się nie zużyły. czytałem że czerwone Clarksy piszczą a czarne nie, ale czarne są twrade, wiec nie spodobają mi się. Cena najlepiej nie duzo wiecej jak 20zł i jakis sklep / allegro zeby przesyłka nie wyniosła połowe cene tych klocków Z góry dziękuje za pomoc i pozdrower !
KhaH Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Tzn klocki czy same okładziny? Accent 3-Function (albo Ashima AP65 jak kto woli) są miękkie i nie piszczą. Hamują też dobrze. Merida Hard brake (albo Author 3CC/BBB BBS-06T/Baradine MTB-955VCR/Zeit także ma ten model w swojej kolekcji) także są miękkie i nie piszczą, ale zapewniają troche gorszą jakość hamowania od wyżej wymienionych Accentów. Poza tym używałem jeszcze standardowych klocków montowanych w Deore i Alivio, ale one lubią szybko znikać w gorszych warunkach (szczególnie zimą). Klocki z Avidów SD3 hamowały bardzo dobrze, ale stały się głośne po pewnym czasie. Teraz na tyle męcze MTB-947V od Baradine i powiem, że są to klocki ze śedniej półki: nie piszczą, dość wolno się ścierają (stosunkowo twarda mieszanka), w miare dobrze hamują (na sucho bardzo dobrze bym powiedział, na mokro przeciętnie). Pozdro.
psp360 Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 Znaczy o ile rozumiem zeby same okładziny kupic musiałbym miec specjalne klocki pozwalające wymianiac same okładziny ? Jak tak to takich nie mam... Więc klocki te Accenty są dobre mimo ze kosztują ok 10zł ? A co powiesz na Authory te potrójne ?
KhaH Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Tak, żeby kupić same okładziny musisz mieć specjalne klocki, które kosztują około 25 złotych za średniej klasy klocki z wymiennymi wkładami. Więc Accenty warte są swojej ceny. Sprawdzają się w każdych warunkach i są "chude" dzięki czemu łatwiej jest je założyć i dopasować do obręczy. Authory tak jak pisałem w poprzednim poście - są troche gorsze pod względem hamowania od Accentów. I są "grube" - kilometr głównego klocka i ze 2mm części co dotyka obręczy (ten podział na te 3 różne gumy). Teraz jeżdże na ich Meridowskich odpowiednikach i nie narzekam. Przynajmniej na razie po około 4 miesiącach użytkowania.
Discover Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 http://allegro.pl/item718341411_klocki_hamulcowe_bbb_v_brake_na_kazde_warunki.html - mam takie tylko ze same okładziny - są rewelacyjne , jeżdze z nimi ponad rok i rowek nadal widać , wiec jeszcze mi spoooro posłużą. Polecam
Mod Team durnykot Napisano 17 Września 2009 Mod Team Napisano 17 Września 2009 Miałem oryginalne Rim Wranglery Avida- po pewnym czasie zaczęły hałasować na mokrym. Później wspomniane wcześniej BBB- modulacja gorsza od Avidów, ale większa siła, na mokrym spadek mocy. Czerwone Clarksy- na mokrym lepsze niż wcześniej przeze mnie opisane -szybciej łapały, lepsza modulacja , na suchym tak sobie- źle ustawione piszczały . Niestety użytkując je w mokrych warunkach znikały w oczach.
sebekfireman Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Ja polecam Accent 3-Function - masakrycznie trwałe, ciche, dobrze hamują i są bardzo tanie.
psp360 Napisano 20 Września 2009 Autor Napisano 20 Września 2009 No to Accent czy BBB z aukcji którą podał Discover ? Co wybrać ? A jest taka sprawa że obecnie mam tylko jeden hamulec nowy aluminiowy a stary jest.. stary no i teraz nie wiem czy moze kupic taki hamulec http://allegro.pl/item739616613_hamulec_accent_spring_xc_srebrny_m_r.html i czy klocek z niego bedzie taki zły ? niby to accent
kasperek Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 No to Accent czy BBB z aukcji którą podał Discover ? Co wybrać ? A jest taka sprawa że obecnie mam tylko jeden hamulec nowy aluminiowy a stary jest.. stary no i teraz nie wiem czy moze kupic taki hamulec http://allegro.pl/item739616613_hamulec_accent_spring_xc_srebrny_m_r.html i czy klocek z niego bedzie taki zły ? niby to accent ooo bracie ten hamulec omijaj szerokim łukiem... sprężyna jest osadzona w plastiku. Lepiej dołożyć do tego http://www.allegro.pl/item739629558_hamulec_evo_xc_czarny_m_r.html Klocki są takie sobie...
adrian355 Napisano 26 Września 2009 Napisano 26 Września 2009 Ja kupiłem za 16zł klocki Merida ACS na przód (takie zielone) i nie wydają żadnych odgłosów... hamowanie w porównaniu do klocków ,,no name" dużo lepsze.
psp360 Napisano 27 Września 2009 Autor Napisano 27 Września 2009 Aukcja adriana się skończyła, moze w jakims sklepie bedzie i zacisk i klocki to bym zamowił na raz i nie płacił a wysyłke podwójnie. prosiłbym o jakies propozycje, klocki chyba jednak bym wział Accent 3-Function, teraz zeby byływ jakims sklepie w ktorym bedzie jakis hamulec który byscie polecicli
kasperek Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Aukcja adriana się skończyła, moze w jakims sklepie bedzie i zacisk i klocki to bym zamowił na raz i nie płacił a wysyłke podwójnie. prosiłbym o jakies propozycje Jeżeli chodzi o hamulec to ja bym jednak kupował na allegro, ponieważ możesz zawsze coś fajnego wyhaczyć w cenie nowego, ale gorszego produktu, z resztą sam zobacz np. tu A jeśli chcesz coś na już to naprawdę polecam ACCENT EVO-XC jest to tani i przyzwoity hampel (ale warto od razu wymienić w nim klocki - wiem z własnego doświadczenia)
Klosiu Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Ja bym ci radzil wydac raz wiecej na klocki z "szufladkami", a potem zwroci ci sie, bo kupujac same okladziny zaplacisz mniej, albo podobnie za okladziny o wiele lepszej jakosci.
serav Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Mam pytanie odnośnie wymiany hamulców. Będę to robił pierwszy raz sam i chcę się upewnić czy te strzałki na klockach to kierunek toczenia się opony i w takim położeniu mają być osadzone klocki ? Hamulec to HAMULEC V-BRAKE SHIMANO DEORE XT/BR-M770 wersja na tył.
KhaH Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 Prawdopodobnie oznaczają jak wsadzić klocek, tzn. tak jak wskazują strzałki ta strona ma być "z przodu". Nie ma to związku z kierunkiem toczenia opony (chociaż pewnie ma, z tym, że zależy to już od inwencji twórczej inżynierów )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.