TocaS Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Mam na myśli np. coś takiego korba stronglight tyle że to nie jest Hollowtech II
Rulez Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Nietypowe tarcze (rozstaw śrub), stosunkowo trudno dostępne, drogie , do wagi dodać oczywiście należy wagę suportu (ISIS szer 108 mm) Tarcze z rozstawem 104/64 dostaniesz bez problemu
TocaS Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Czyli rozumiem, że zakupić slxa 665 przełożyć z mojego SLX'a 44 i 32. No i zdjąć ROCKRING - jak patrzę na allegro to faktycznie niektóre ważą aż 160 gram.
Rulez Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Takie rozwiązanie jest najtańsze i praktyczne.
TocaS Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Do końca roku będę jeździł tylko szosą i zastanawiałem się w ogóle nad założeniem na ten czas korby shimano alfine 45T (jedno blatowa). Lecz mało na jej temat wiem. Ale chyba zdecyduje się na te dwa blaty. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam i sory za moje brednie
jaro88 Napisano 22 Września 2009 Autor Napisano 22 Września 2009 No to czas przełamać strach, ja robiłem, i dalej będę tam kupował jeśli będzie taka potrzeba (z Niemiec nigdy nie miałem problemu). Możesz polecić jakiś sklep(sklepy)?
Rulez Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Do końca roku będę jeździł tylko szosą i zastanawiałem się w ogóle nad założeniem na ten czas korby shimano alfine 45T Szkoda inwestować, zdejmij wszystkie rarcze ze swojego SLX-a , na miejsce środkowej tarczy 32 załóż tarczę 44, pod łby śrub trzymających tarczę (od strony dużej tarczy) załóż podkładki żeby zrekompensować brak jednej tarczy , i masz korbę jednotarczową Przerzutkę przednią zostaw zablokowaną na środkowej tarczy - będzie zapobiegała spadaniu łańcucha Możesz polecić jakiś sklep(sklepy)? Kupowałem tu : http://www.bike-x-perts.com/index.php Ten też jest pewny : http://www.zweirad-linss.de/index2.html Albo jeśli kupujesz u tego, to nie wierzę, że będą problemy : http://cgi.ebay.de/Shimano-SLX-Gruppe-2009_W0QQitemZ230355233758QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item35a23debde&_trksid=p3286.c0.m14
bodziekk Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 Czyli rozumiem, że zakupić slxa 665 przełożyć z mojego SLX'a 44 i 32. No i zdjąć ROCKRING - jak patrzę na allegro to faktycznie niektóre ważą aż 160 gram. Przecież to nie ma sensu. Wszystko wskazuje na to, że ramiona w obu wersjach SLX-a są identyczne. Więc po co masz kupować drugą tę samą korbę? To samo uzyskasz, jeśli ze swojego SLX-a zdejmiesz najmniejszą zębatkę. I tak się przeważnie robi, ze względu własnie na ograniczoną dostępność korb pod 2 rzędy. Linia łańcucha będzie trochę niepoprawna, ale z tym nic nie zrobisz - nawet jeśli kupisz SLX-a pod 2 rzędy.
Rulez Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 No, mógł by tak zrobić i założyć 2 podkładki z lewej strony i 1 z prawej, wtedy linia łańcucha przesunie się o 2,5 mm w prawo od środkowej zębatki - środek pomiędzy środkową i zewnętrzną - i będzie w tym miejscu wynosiła ok. 50 mm , czyli OK. A jeśli tak zrobi z korbą XT, w dodatku obetnie wypusty do których przykręcona jest mała tarcza, to powinien zejść do ok. 800 gr. czyli tyle ile chce. A jak dozbiera kasy to kupi Srama XX w wersji 45/30z , i będzie zadowolony
TocaS Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 Czy na pewno budowa tego SLXa nie została trochę zmieniona ?? Czy pierwszy blat w tym 665 nie jest bliżej ? Spróbuje fakt z tymi podkładkami, ale wówczas nie wiem jak będzie na wysokości 3x9 3x8 (nowe 2x9 2x8). Metoda prób i błędów, sprawdzę w pierwszej kolejności przełożyć jedną podkładkę. Sram XX jak najbardziej nie widzę problemu z kupnem w przyszłym roku jeśli cena nie wejdzie ponad 1000 zł.
Rulez Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 Faktycznie, SLX-y na 99,99% są takie same( i dlatego ponieważ Shimano zostawiło małą tarczę i średnią, linia łańcucha zmieniła się na 46,8 mm, czyli tarcze są przesunięte w lewo) Zdejmij małą koronkę,i przełóż 1 podkładkę spod prawej miski suportu na lewą , wtedy środek pomiędzy 2 tarczami powinien wyść na środku kasety (czyli linia łańcucha zostanie zachowana). Co do Srama XX, to znając życie niedługo Shimano wypuści takiego XTR-a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.