Skocz do zawartości

[groupset] Gdzie kupić całą grupę SLX

jaro88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nietypowe tarcze (rozstaw śrub), stosunkowo trudno dostępne, drogie , do wagi dodać oczywiście należy wagę suportu (ISIS szer 108 mm) :)

Tarcze z rozstawem 104/64 dostaniesz bez problemu :blink:

Napisano

Czyli rozumiem, że zakupić slxa 665 przełożyć z mojego SLX'a 44 i 32. No i zdjąć ROCKRING - jak patrzę na allegro to faktycznie niektóre ważą aż 160 gram.

Napisano

Do końca roku będę jeździł tylko szosą i zastanawiałem się w ogóle nad założeniem na ten czas korby shimano alfine 45T (jedno blatowa). Lecz mało na jej temat wiem. Ale chyba zdecyduje się na te dwa blaty.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam i sory za moje brednie :blink:

Napisano

No to czas przełamać strach, ja robiłem, i dalej będę tam kupował jeśli będzie taka potrzeba (z Niemiec nigdy nie miałem problemu).

Możesz polecić jakiś sklep(sklepy)?

Napisano

Do końca roku będę jeździł tylko szosą i zastanawiałem się w ogóle nad założeniem na ten czas korby shimano alfine 45T

Szkoda inwestować, zdejmij wszystkie rarcze ze swojego SLX-a , na miejsce środkowej tarczy 32 załóż tarczę 44, pod łby śrub trzymających tarczę (od strony dużej tarczy) załóż podkładki żeby zrekompensować brak jednej tarczy , i masz korbę jednotarczową :blink:

Przerzutkę przednią zostaw zablokowaną na środkowej tarczy - będzie zapobiegała spadaniu łańcucha :)

Możesz polecić jakiś sklep(sklepy)?

Kupowałem tu :

http://www.bike-x-perts.com/index.php

Ten też jest pewny :

http://www.zweirad-linss.de/index2.html

Albo jeśli kupujesz u tego, to nie wierzę, że będą problemy :

http://cgi.ebay.de/Shimano-SLX-Gruppe-2009_W0QQitemZ230355233758QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item35a23debde&_trksid=p3286.c0.m14

Napisano

Czyli rozumiem, że zakupić slxa 665 przełożyć z mojego SLX'a 44 i 32. No i zdjąć ROCKRING - jak patrzę na allegro to faktycznie niektóre ważą aż 160 gram.

Przecież to nie ma sensu. Wszystko wskazuje na to, że ramiona w obu wersjach SLX-a są identyczne. Więc po co masz kupować drugą tę samą korbę?

To samo uzyskasz, jeśli ze swojego SLX-a zdejmiesz najmniejszą zębatkę. I tak się przeważnie robi, ze względu własnie na ograniczoną dostępność korb pod 2 rzędy.

Linia łańcucha będzie trochę niepoprawna, ale z tym nic nie zrobisz - nawet jeśli kupisz SLX-a pod 2 rzędy.

Napisano

No, mógł by tak zrobić i założyć 2 podkładki z lewej strony i 1 z prawej, wtedy linia łańcucha przesunie się o 2,5 mm w prawo od środkowej zębatki - środek pomiędzy środkową i zewnętrzną - i będzie w tym miejscu wynosiła ok. 50 mm , czyli OK.

A jeśli tak zrobi z korbą XT, w dodatku obetnie wypusty do których przykręcona jest mała tarcza, to powinien zejść do ok. 800 gr. czyli tyle ile chce.

A jak dozbiera kasy to kupi Srama XX w wersji 45/30z , i będzie zadowolony :down:

Napisano

Czy na pewno budowa tego SLXa nie została trochę zmieniona ??

Czy pierwszy blat w tym 665 nie jest bliżej ?

Spróbuje fakt z tymi podkładkami, ale wówczas nie wiem jak będzie na wysokości 3x9 3x8 (nowe 2x9 2x8).

Metoda prób i błędów, sprawdzę w pierwszej kolejności przełożyć jedną podkładkę.

Sram XX jak najbardziej nie widzę problemu z kupnem w przyszłym roku jeśli cena nie wejdzie ponad 1000 zł.

Napisano

Faktycznie, SLX-y na 99,99% są takie same( i dlatego ponieważ Shimano zostawiło małą tarczę i średnią, linia łańcucha zmieniła się na 46,8 mm, czyli tarcze są przesunięte w lewo)

Zdejmij małą koronkę,i przełóż 1 podkładkę spod prawej miski suportu na lewą , wtedy środek pomiędzy 2 tarczami powinien wyść na środku kasety (czyli linia łańcucha zostanie zachowana).

Co do Srama XX, to znając życie niedługo Shimano wypuści takiego XTR-a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...