Skocz do zawartości

[groupset] Gdzie kupić całą grupę SLX

jaro88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle lub w złym miejscu napisałem.

Jak w temacie. Szukam sklepu gdzie jest cała grupa SLX sprzedawana jako całość. Nie jako osobne części. Wiele godzin szukałem i nie mogłem znaleźć (może to takie trudne może jestem ślepy). Proszę o poddanie adresów sklepów (mile widziane z ceną) gdzie ową grupę mogę kupić. Interesują mnie sklepy z Poznania i okolic lub sklepy internetowe z całego kraju.

Dziękuję, mam nadzieję że znajdę tutaj pomoc.

PS. Żeby inni poszukiwacze tacy jak ja nie tworzyli nowych tematów można umieścić tutaj adresy sklepów z całego kraju (ew. świata) z dopiskiem w/przy jakim mieście są.

Napisano

Ja mam sklepy z USA i z UK. Chodzi o to żeby nie było problemów z sprowadzaniem z zagranicy, nigdy tego nie robiłem i nie chciałbym robić(jak na razie).

Napisano

No to czas przełamać strach, ja robiłem, i dalej będę tam kupował jeśli będzie taka potrzeba (z Niemiec nigdy nie miałem problemu).

Napisano

to ja przy 0kazji się zapytam gdzie można kupić manetkę przerzutki przednie i przerzutkę przednia na 2 biegi bo korba jest wszędzie a jakoś tego jeszcze nie widziałem

P.S. pytam z ciekawości

Napisano

Samej lewej manetki na 2 biegi to nie można , ale komplet i owszem :

http://cgi.ebay.de/Shimano-Saint-Shifter-NEU_W0QQitemZ310119407511QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item48348e9f97&_trksid=p3286.c0.m14

Przerzutka:

http://www.california-cycle.de/product_info.php?info=p6202_Shimano-SLX-Top-Swing-Umwerfer-FD-M665-fuer-2-fach-Kurbel.html

http://www.bike24.net/p18802.html

Wystarczy ograniczyć zakres pracy przerzutki śrubami L H i manetka 3 biegowa, będzie działać tylko na dwa blaty.

No nie całkiem, bo przerzutka 2 rzędowa jest pod róznicę 14 zębów , a 3 rzędowa pod 12 zębów (prowadnik może haczyć - inny profil przesuwu))

Napisano

Na korbie z 3 blatami zdaje to relacje, bo sprawdzałem wczoraj regulując przerzutkę, manetka działała dla blatu 2 i 3 ograniczyłem do pierwszego i nie miałem możliwości zrzucenia na najmniejszy blat. Tak samo może działać 1 i 2, a nie działać 3.

Napisano

Korba z 3 blatami ma różnicę zębów 10-12 a z dwoma ma różnicę 14 zębów , ile to można tłumaczyć ???

Ponadto przerzutka przednia na 2 jest pod linię łańcucha 46,8. w związku z tym pasuje do mechanizmu FC M665 - też pod linię łańcucha 46,8 .

Napisano

Korba z 3 blatami ma różnicę zębów 10-12 a z dwoma ma różnicę 14 zębów , ile to można tłumaczyć ???

Podałem tylko przykład rozumiem Twój poprzedni post.

Pozdrawiam

Napisano

Ponadto przerzutka przednia na 2 jest pod linię łańcucha 46,8. w związku z tym pasuje do mechanizmu FC M665 - też pod linię łańcucha 46,8 .

Nie zmienia to faktu, że normalna przerzutka pod 3 rzędy działa doskonale z korbą 22-36T.

Napisano

no ok przrzutka jest ale manetki nie ma z grupy slx nigdzie na 2 tylko z sainta, oczywiście można jeżdzić z manetką 3 rzędową ale przecież cała grupa powinna być w pełni kompatybilna ze sobą, dlatego mnie tak dziwi brak manetki slx na dwa przełożenia

Napisano

Manetka trójrzędowa jest w pełni kompatybilna z dwoma rzędami.

Zresztą ostatnio nawet w manetkach szosowych, gdzie zawsze do dwóch tarcz była inna lewa klamkomanetka niż do trzech, jest trend, by była ona uniwersalna.

Napisano

Jeśli rozstaw tarcz jest taki sam w 2 jak w 3 rzędowej korbie, to normalne, że manetka przesunie przerzutkę o tyle samo przy jednej zmianie, jednak może ktoś poprostu chce manetki 2 rzędowej i tyle.

Napisano

A czemu porównujesz SLX-a dwurzędowego do tego Controltecha? To, że też ma 2 rzędy, jeszcze o niczym nie świadczy.

SLX z 3 tarczami waży 889 g, z dwiema będzie jeszcze lżejszy (o masę stalowej zębatki 22T). W dwurzędowej to rockring musi tak ciążyć i stąd bezsensowność takiego porównania.

Napisano

To ile ten plastikowy rockring wg. ciebie waży, 110 gramów ??? (a właśiwie to więcej bo odeszła mała zębatka) :)

Nawet po usunięciu rockringa i zmianie tarcz różnica wagi będzie niewielka, ponieważ sama korba jest mocniejsza = cięższa.

Bezsensownie wszystko upraszczasz.

Napisano

To ile ten plastikowy rockring wg. ciebie waży, 110 gramów ??? (a właśiwie to więcej bo odeszła mała zębatka) :blink:

Nawet po usunięciu rockringa i zmianie tarcz różnica wagi będzie niewielka, ponieważ sama korba jest mocniejsza = cięższa.

Bezsensownie wszystko upraszczasz.

Nie wiem ile waży. Plastikowy rockring Suntoura o rozmiarze 36T waży 144g.

No i to nie ja upraszczam. Właściwą korbą do porównania z zarzuconym wyżej Controltechem jest normalna korba ze zmienionymi zebatkami, a nie dwurzędowy SLX z rockringiem (sam własnie napisałeś, że sama korba jest mocniejsza - nawiasem mówiąc sprawdzałeś, czy aby na pewno ramiona w obu wersjach nie są identyczne?). Nic nie usprawiedliwia tutaj dośc dużej masy tego Controltecha, nawet nieco inna konstrukcja dzięki której linia łańcucha ma być właściwa.

Napisano

A gdzie ja usprawiedliwiam masę Controltecha ??? ma jednak tarcze najbardziej zblione do 44/32, jak chce lekką korbę na 2 tarcze, to może kupić, tylko trzeba za nią sporo zapłacić, A SLX jak na 2 tarcze też nie jest szczególnie lekki :blink: jednak jest na standardowy rozstaw i mozna zmienić tarcze (tylko , że wtedy cena sporo urośnie) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...