Huhu Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Jak to się ma do geometrii Gianta XTC 26" vs 29" ?? Chociazby tak się am, ze 29" mają łagodniejszy kąt podsiodłówki, przez co siodło jak je wysuniesz tak samo wysoko będzie dalej od kierownicy w 29" niż w 26" . Nie wiele, ale zawsze. Jak napisał nabiał, należy patrzeć na rowery producentów, którzy 29" produkują od lat i wybierac te o dobrej geo (Nie mówię o GF, bo tu wszystko jest pokręcone trochę łącznie z offsetem widelca). Generalnie rzadko który ma górną rure krótsza niz 610mm w rozmiarze 19". A dla zwykłego 26" to juz sporo.
stigzak Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 nabial - nie przekonuje mnie to co napisałeś. Dlaczego? Taki producent dysponuje większą wiedzą w konstruowaniu, którą i tak nam ją pośrednio przekazuje. Więc Twój zarzut opiera się jedynie na Twoim porównaniu z jakąś inną marką czyt. wzorcem (pytanie czy słusznym). Mógł sobie przecież skopiować geo z chociażby Felta zmieniając jedno miejsce po przecinku i ktoś by już stwierdził, że jest ok. Co do zmian - oczywiście, że jakieś muszą być. Chociażby rynek tego wymaga - nikt nie będzie myślącemu klientowi sprzedawał tego samego towaru w innym opakowaniu.
mwegrzyn Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 exfenix pomocne w wyborze ramy mogą być wyniki testu na sztywność ram , wyniki pokazują przy jakiej sile rama traci swoją sztywność . Najlepszy wynik uzyskała rama Cube Reaction , oraz Scott Scale . Przy czym Cube Reactgion jest lżejszy o okolo 90-100 gram.
Huhu Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 nabial - nie przekonuje mnie to co napisałeś. Dlaczego? Taki producent dysponuje większą wiedzą w konstruowaniu, którą i tak nam ją pośrednio przekazuje. Sprawa wyglada trochę inaczej, bo 29" to nadal trochę tereny nieodkryte. Generalnie szuka się takich rozwiazań by były tak samo zwrotne jak 26" (czy słusznie to juz kwestia dyskusyjna), więc jest mozliwe, ze Giant poszedł tą drogą skracając rower. Osobiście nie jestem przekonany, czy bym się na niego zdecydował przy tej geometrii. Identyczna długość może tez miec uzasadnienie w przypadku gdy sie posiada 2 rowery wyścigowe i w zalezności od ukształtowania trasy dobiera rozmiar koła. Ogólnie jednak jest tak, że 29" to rowery dłuższe od 26".
mwegrzyn Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Test przeprowadzony przez Mountain Bike Magazin . Bardzo dobrze w ocenie sztywności wypadł również Stevens M9 Wyniki poniżej w załączniku .
nabial Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 a ja pojde krok dalej i powiem, ze w sporej ilosci firm sygnujacych ramy pracuja nie inzynierowie, a durnie, a co! nie ma takiej dziedziny, w ktorej warto opierac sie na autorytetach, trzeba samemu troche pomyslec jest to szczegolnie istotne w czasach, gdy wazniejsza staje sie masa, wyglad, czy tez dlugi i naukowy opis technologii, a nie walory uzytkowe i wytrzymalosc, poza tym rynek dostosowuje sie do klienteli... mnie nie ma sensu wierzyc, najlepiej sprawdzic i wtedy weryfikowac Test przeprowadzony przez Mountain Bike Magazin a w jaki sposob i czego dokladnie badano te sztywnosc?
mwegrzyn Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Tabela pokazuje przy jakiej sile dane ramy tracą na sztywności bocznej podczas nacisku na korby . Testy robione na specjalnych maszynach które podają dokładne wyniki w N/mm. W ten sam sposób badane są kierownice koła oraz inne komponenty , aktualnie są to najbardziej zaawansowane testy .
Rulez Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Zeby ten test był miarodajny, wszystkie ramy musiały by być w takim samym rozmiarze, powiem więcej, identyczne wymiarami.
mwegrzyn Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Rozmiar ramy nie ma znaczenia w wynikach testu . Tzn. Wynik pokazuje zachowanie ramy , konkretnego producenta w konkretnym rozmiarze . W teście brały udział rowery w rozmiarach 17/18 cali. Wiadomo że ramy różnią się , i o to chodzi aby wybrać właściwą dla konkretnej osoby . Według ciebie należałoby porównać Scotta Scale do Scotta Scale
exfenix Napisano 21 Września 2009 Autor Napisano 21 Września 2009 Niestety Scoot Scale 40, na którego się zasadzałem, ma za wysoką o 5mm główkę sterów. W sumie po intensywnych poszukiwaniach chyba zostanie mi do wyboru TREK 8500 i Boplight Marathon Sport. Bo reszta rowerów ma za wysokie główki sterów aby pasować. Przecież nie sprzedam rocznej REBY SL i nie kupię takiej samej! Tyle, że o ile o TREK`a się nie boję to w przypadku Boplighta nie jestem pewnie czy on jest przeznaczony dla osoby ważącej ponad 90 kg.
nabial Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 na boplightach jezdza ludzie...musialbym obrazic, po prostu wg mnie o gorsza rame naprawdę trudno - w rozmiarze dajacym szanse moim klejnotom musialbym miec mostek ok 150-160mm, to chyba na tyle... te 5mm to powinno dac sie urwac nizszym mostkiem, sterami, a sterowka tez nie musi dochodzic rowniusienko do gornej czesci mostka 3-5mm spokojnie da sie przezyc
wega67 Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 No to teraz podepnę się mam 1500zł do wydania waga 95 kg wzrost 190 cm doradzicie sztywną,w miarę lekką nie 2 kg ;/ Myślę nad MERIDA MATTS HFS 3000-V czy to będzie dobry wybór ?? lub coś do 1500zł
Rulez Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Rozmiar ramy nie ma znaczenia w wynikach testu . Tzn. Wynik pokazuje zachowanie ramy , konkretnego producenta w konkretnym rozmiarze Ten wykres pokazuje, że wyniki róznią się na tyle niewiele m iż biker w praktyce nie odczuje różnic przy przyspieszaniu (bo suport nie będzie "pływał" w żadnej z tych ram), za to może odczuć większe "kopanie" ramy Cube czy Scott.
mwegrzyn Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 heheh , nie mogę tak myślałem że na czarne powiesz białe Tak trzymać Cube 183 N/mm Centurion 147 N/mm Giant 146 N/mm Giant i Centurion zanotowały o 1/4 gorszy wynik od reaciona , czyli około 25% ( no ale dla ciebie to nie dużo ). A i jeszcze , o jakim to "kopaniu" wspominasz ? Bo dla przypomnienia ten pomiar dotyczy sztywności bocznej
Rulez Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 .... W sumie po intensywnych poszukiwaniach chyba zostanie mi do wyboru TREK 8500 i Boplight Marathon Sport. Nie wiem czy zastanawiasz się nad tym co piszesz, widziałś chociaż jak Boplight wygląda "na żywo" ??? - nawet nie ma rozmiaru pod 192 cm wzrostu. A właściwie to sobie go kup, pośmiejemy się trochę Co do Cube, dawno odpadł z powodu zbyt wysokiej główki ramy. i żadna sztywność mu nie pomoże . Ale może pan wytłumaczy panie "mwegrzyn" o ile odkształci się wg. tych danych rama (jakie będą róznice) w milimetrach, pod wpływem nacisku bikera o wadze 70 kg. :)zamiast wypisywać dyrdymały o sztywności większej o 1/4.
wojtekkrakow Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Przypominają mi się wykłady z teorii sprężystości na studiach Takie coś można by w sumie policzyć gdyby danych było więcej, albo zrobić model obliczeniowy np w programie algor. Ktoś chętny?
mwegrzyn Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Ja odpowiedział bym tak : Odkształci się tak samo przy zawodniku 70 kg jak i 80 kg i 90 kg , pod warunkiem że "wycisną" określoną ilość N/mm. Przy modelu Centurion wystarczy 147 N/mm Wiadomo że gość 90 kg , wystarczy że lekko napnie " łyde " i załatwione a gość 70 kg musi użyć do tego jeszcze czworogłowego , hihi. No ale pan "Rulez" tego nie kuma.
exfenix Napisano 21 Września 2009 Autor Napisano 21 Września 2009 Nie wiem czy zastanawiasz się nad tym co piszesz, widziałś chociaż jak Boplight wygląda "na żywo" ??? - nawet nie ma rozmiaru pod 192 cm wzrostu. A właściwie to sobie go kup, pośmiejemy się trochę Co do Cube, dawno odpadł z powodu zbyt wysokiej główki ramy. i żadna sztywność mu nie pomoże . Ale może pan wytłumaczy panie "mwegrzyn" o ile odkształci się wg. tych danych rama (jakie będą róznice) w milimetrach, pod wpływem nacisku bikera o wadze 70 kg. :)zamiast wypisywać dyrdymały o sztywności większej o 1/4. Widziałem, Boplighta na jakimś maratonie, ale to bez znaczenia bo nie potrafię ocenić, czy to robra czy złą rama patrząc tylko na nią. Pomyślałem o Boplight, bo słyszałem-czytałem, pochlebne opinie na jego temat. Zapytałem o dobór ramy w pewnym dużym sklepie rowerowym, podałem moje parametry i oczekiwania, a oni zasugerowali, właśnie ramę Boplight Sport, poprosiłem o geometrię i nie doczekałem się póki co. Wiesz po to pytam, żeby się dowiedzieć, jak bym wiedział nie pytał bym
stigzak Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Pozwolę się wtrącić do tego testu Mountain Bike Magazin. Moim zdaniem należy wziąć po uwagę kraj w którym test wykonano i odnieść to do ramy Cube'a . Taka uwaga, z którą nie trzeba się zgadzać, ale powinno się mieć na uwadze.
Rulez Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 exfenix No to jak napisałem wcześniej, wsiądź na Boplighta 21" i sam się przekonaj (podpowiedź - absolutnie największy mostek jaki wypada założyć w XC to 120 mm, choć ja uważam, że zakładanie większego niż 110 mm to psucie geometrii roweru) mwegrzyn marketingowy bełkot wciskaj gdzie indziej nie odpowiedziałeś na pytanie
mwegrzyn Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 Rulez za każdym razem kiedy legniesz w danym temacie wbijasz gwoździe i nawiązujesz do marketingu Test podaje próg przy jakim dana rama rozpoczyna "odkształcanie sie" czyli traci sztywność , i tyle ! Oczywiście można iść dalej i próbować przeprowadzić pomiar jak mocno się odkształca. stigzak pomiary są na specjalistycznym sprzęcie i nikt z tym nie dyskutuje ponieważ są one obiektywne , nawet sami producenci nie mają zastrzeżeń do wyników . W tym teście jako kompletny rower najlepiej oceniono Lapiere Pro Race ! Rower francuski , a magazyn niemiecki . Pomiar sztywności był jedną z części całego testu .
markuskrk Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 stikzag - ma sie to tak, ze giant bedzie robil dopiero swoje pierwsze 29ery i jak widac, nie ma do konca o tym pojecia, na pewno 29ery na rok 2011-2012 beda mialy troche inne dlugosci rurek i geo Giant robi troche wiecej rowerow niz tylko te pod marka Giant, wiec raczej sa dosc kompetentni w zakresie konstrukcji ram i mowienie, ze nie do konca maja o tym pojecie jest troche niepowazne ;] Pierwsze opinie na temat ich 29 sa pozytywne. Np. tutaj: http://twentynineinches.com/2009/07/26/giant-xtc-1-29er-first-impressions/ Szczerze mowiac watpie, zeby na nastepny sezon zmieniali w nich geometrie.
Rulez Napisano 21 Września 2009 Napisano 21 Września 2009 mwegrzyn Pytam cie zatem jeszcze raz, tym razem precyzyjnie - o ile odegnie się każda z ram, gdy 70 kilowy biker stanie na pedale np. prawym, w czasie przyspieszania ? i w jaki sposób będzie to wygięcie dla niego odczuwalne ??? , odpowiesz jako "wielki tester", czy będziesz rżnął głupa ??? Jeszcze napisz gdzie tą siłę trzeba przyłożyć , i co to znaczy N/mm - na milimetr czego ??? Te testy są tak przydatne, jak lewatywa dla chorego na grypę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.