exfenix Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 Witajcie Szukam nowej ramy do XC. Jeżdżę dość mocno (tak mi się wydaje) i dość siłowo, jako że mam 192 cm wzrostu, szukam dużej ramy, resztę już mam z obecnego roweru, ewentualnie sztycę dokupię. Amortyzator, który mam to REBA SL o skoku 100mm. Zastanawiam się nad: 1. GIANT xtc 22" - ale już w tym roku, nie będzie a w nowej kolekcji chyba nie będzie ramy z piwotami 2. SCoTT - scale 40 XL albo XXL - tyle, że równie mówią, o SCOTT`ach 3. TREK 8500 21,5" - ale to już trochę za drogo, chociaż może...? 4. MERIDA MATTS HFS 3000-V 22" - na forum znalazłem, jakiś nie pochlebne opinie w porównaniu z innymi ramami a może coś innego, myślałem o jakiejś ramie stalowej, ale to już nie mój budżet? Poradźcie
Artro Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 Scott i Trek beda chyba najsztywniejsze i najciezsze z tych co przedstawiles
exfenix Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 Witajcie Szukam nowej ramy do XC. Jeżdżę dość mocno (tak mi się wydaje) i dość siłowo, jako że mam 192 cm wzrostu, szukam dużej ramy, resztę już mam z obecnego roweru, ewentualnie sztycę dokupię. Amortyzator, który mam to REBA SL o skoku 100mm. Zastanawiam się nad: 1. GIANT xtc 22" - ale już w tym roku, nie będzie a w nowej kolekcji chyba nie będzie ramy z piwotami 2. SCoTT - scale 40 XL albo XXL - tyle, że równie mówią, o SCOTT`ach 3. TREK 8500 21,5" - ale to już trochę za drogo, chociaż może...? 4. MERIDA MATTS HFS 3000-V 22" - na forum znalazłem, jakiś nie pochlebne opinie w porównaniu z innymi ramami a może coś innego, myślałem o jakiejś ramie stalowej, ale to już nie mój budżet? Poradźcie do moich typów-pytań dołączyły: 5. No Saint Angel 22" 6. FUJI MT. Fuji SL - póki co nie mogę znaleźć co najmniej 21" 7. Radon-Rama ZR Race Team 22" nie wiem, może podpowie ktoś kto mam jedną z tych ram nad którymi się zastanawiam?
AgentOrange Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Witajcie Szukam nowej ramy do XC. Jeżdżę dość mocno (tak mi się wydaje) i dość siłowo, jako że mam 192 cm wzrostu, szukam dużej ramy, resztę już mam z obecnego roweru, ewentualnie sztycę dokupię. Amortyzator, który mam to REBA SL o skoku 100mm. Zastanawiam się nad: 1. GIANT xtc 22" - ale już w tym roku, nie będzie a w nowej kolekcji chyba nie będzie ramy z piwotami 2. SCoTT - scale 40 XL albo XXL - tyle, że równie mówią, o SCOTT`ach 3. TREK 8500 21,5" - ale to już trochę za drogo, chociaż może...? 4. MERIDA MATTS HFS 3000-V 22" - na forum znalazłem, jakiś nie pochlebne opinie w porównaniu z innymi ramami a może coś innego, myślałem o jakiejś ramie stalowej, ale to już nie mój budżet? Poradźcie O każdej ramie różnie mówią. Co do HFSki, to nie wiem co konkretnego można jej zarzucić. Sztywna, mocna. Jak komuś nie pasuje "bo brzydka" czy też nie taka geometria to sprawa zupełnie inna, ale jakie to ma znaczenie dla innych? Wszystkie w/w ramy, to zbliżone do siebie konstrukcje. Wybierz taką , która Ci najbardziej pasuje pod względem geometrii. Giant jest najlżejszy z tej czwórki, ale jak dla mnie konstrukcja trochę rachityczna. Z punktu widzenia ciężkiego i wysokiego jeźdźca 95 kg, 190 cm tą Meridę mogę Ci polecić. To bardzo mocna i sztywna rama. Z tych trzech, ja wybierałbym między Scottem a właśnie Meridą.
wapid Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Skoro dołączyłeś do swoich typów FUJI Tahoe SL to polecam tą ramę. Mam ją i jestem zadowolony. Jest mocna i sztywna. Mam 185 cm, 105 kg i 19" jest dla mnie idealna. Rama przejechała już w tym roku ponad 10 maratonów. Kupiłem ją w Pro_bike i mają 20,5" http://pro-bike.pl/produkty/item_1479_rama_fuji_tahoe_sl___blue.html i powinna być dobra dla Ciebie.. Tak wygląda rowerek na tej ramie FUJI... http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=gallery&module=images§ion=viewimage&img=1392 .
nabial Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 ja widze 2 rozwiazania, albo normalna rama do 20", max 20,5" tahoe, albo 29er, po 1 duzo nizej polozony srodek ciezkosci wysokiej osoby, po 2 bardzo dlugie gorne rury, jesli nie, to wlasnie szukaj czegos z bardzo dluga gorna rura, np trek 19,5" + sztyca 400-430 22" wybij sobie z glowy, chyba ze najtrudniejsze trasy, jakie robisz, to lesne sciezki, to wtedy treking
Blue Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 ja też z takim wzrostem zastanawiałbym się już nad 29er-em. Radze sprawe przemyśleć o ile masz wystarczające fundusze na taką przesiadkę.
exfenix Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 ja widze 2 rozwiazania, albo normalna rama do 20", max 20,5" tahoe, albo 29er, po 1 duzo nizej polozony srodek ciezkosci wysokiej osoby, po 2 bardzo dlugie gorne rury, jesli nie, to wlasnie szukaj czegos z bardzo dluga gorna rura, np trek 19,5" + sztyca 400-430 22" wybij sobie z glowy, chyba ze najtrudniejsze trasy, jakie robisz, to lesne sciezki, to wtedy treking Od czasu do czasu startuję w maratonach w górach (ostatnio nawet urlop tam spędziłem) i startuję w XC, trekinga już miałem teraz jest prawie szosówką, a 29 - to na na razie sfera marzeń A dlaczego 22" - za dużo, jeździłem na GIANT XTC i podobało mi się górma rura jest tam dłuższa od mojej obecnej o 15 mm, ja mam 615 mm - w obecnej ramie.
miskov17 Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Ważę podobnie, mam Meridę, jeżdżę na vkach. Brak powodów do narzekania, poza słabym lakierem jest naprawdę ok. Zwinna, sztywna i mocna rama, w dodatku rozsądnie lekka i łatwo dostępna. Jednakże tutaj się pojawia problem z rozmiarem, ja mając 195cm jeżdżę na 20", fakt jest ciut mała ale 22" to już niezła kobyła. Dlatego brałbym Scale'a XL, z tego co pamiętam ma nieco ponad 20.5" czyli idealnie jak dla Ciebie no i jest to jedna z najsztywniejszych aluminiówek na rynku.
Rulez Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 No to najlepszy będzie Trek 8500, górna rura 625 mm przy 19,5" to znacznie bardziej sportowo niż kobyła XTC 22". Zresztą co to za Giant XTC Aluminiowy w rozm. 22" ???, na nasz rynek występuje rozmiar 21" (615 mm górna rura) i 23" (635 mm górna rura)
mlodyasg Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 Ja mam 194cm wzrostu, noga od krocza 90cm i złożyłem sobie teraz rower na treku 8500 19,5", sztyca 400mm offset 20mm (aczkolwiek jeszcze sporo mi brakuje do maksymalnego wysunięcia), mostek 110mm i jest idealnie . Do tego świetne malowanie ramy. Jedyne co można tu zarzucić to jednak dość ciężkawa ta ramka.
exfenix Napisano 17 Września 2009 Autor Napisano 17 Września 2009 No i moje założenia szlag trafił , bo nie wziąłem pod uwagę, długości rury sterowej, mój Kellys ma 120mm i 25 mm podkładek, więc maksymalna długość to 145 cm i większość tych opcji, pójdzie do kosza. Z tego co widzę to zostanie tylko TREK 8500 - chociaż trochę za drogi jak dla mnie, teraz będę się zastanawiał nad Authorem EGOIST 21" ewentualnie Specializedem ROCKHOPPER 21".
Rulez Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 No to musisz się zastanowić, czy chcesz dozbierać do roweru sportowego, czy kolejna kobyła. Ponadto te kobyły co podałeś mimo rozm 21" sa krótsze niż Trek 19.5"
Huhu Napisano 17 Września 2009 Napisano 17 Września 2009 No i moje założenia szlag trafił , bo nie wziąłem pod uwagę, długości rury sterowej, mój Kellys ma 120mm i 25 mm podkładek, więc maksymalna długość to 145 cm i większość tych opcji, pójdzie do kosza. Z tego co widzę to zostanie tylko TREK 8500 - chociaż trochę za drogi jak dla mnie, teraz będę się zastanawiał nad Authorem EGOIST 21" ewentualnie Specializedem ROCKHOPPER 21". Jeszcze zależy jakie która firma stery stosuje. Jesli masz wysokie stery, to tu też moze byc pewne pole do manewru.
exfenix Napisano 18 Września 2009 Autor Napisano 18 Września 2009 Jeszcze zależy jakie która firma stery stosuje. Jesli masz wysokie stery, to tu też moze byc pewne pole do manewru. Stery mam niskie Cane Creek, ale jeszcze czegoś nie dopatrzyłem, w przypadku TREKA 8500 nie mocowania na V-brake . Czyli chyba tylko Author EGOIST, chociaż efektywna dł. rury górnej jest nawet o 1mm krótsza niż w moim Kellysie Magic, a szukałem dłuższej rury .
nabial Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 dam ci dobra rade, nie zmieniaj dla faktu zmiany, tylko skladaj kase, na rowerze 21" nie da sie fajnie jezdzic w terenie
Rulez Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 Dokładnie, bo wychodzi na to, że będzie zmiana dla zmiany
mlodyasg Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 w przypadku TREKA 8500 nie mocowania na V-brake Tu Cię mogę pocieszyć bo jeśli kupujesz samą ramę to dostajesz pivoty pod Vki i szlifowane spawy, a dopiero przy całym rowerze 8500 nie ma pivotów, ale do tego spawy nie są szlifowane... Weź też pod uwagę, że w większości kellisów są stery półzintegrowane lub zintegrowane, a do treka wchodzą zwykłe miski na 1 i 1/8. Co do długości "C" na stronie ssc czyli długości rury górnej to u mnie jest 615mm no chyba, że źle mierzę.
PsychoticArchitect Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 na rowerze 21" nie da sie fajnie jezdzic w terenie dlaczego?
Huhu Napisano 19 Września 2009 Napisano 19 Września 2009 dlaczego? Środek cięzkości masz umieszczony bardzo niekorzystnie (głównie chodzi o wysokośc) wzgledem osi kół w zsosunku do sporo mniejszych ram. Ogólne wyważenie rowery zazwyczaj jest zakładane dla najpopularniejszych rozmiarów ram 18-19". Nabialowi chodzi o to, że zamiast inwestowac w rower na dużej ramie, lepiej kupić od nowa 29" na ramie 19-20", który będzie miał zdecydowanie lepsze ogólne wyważenie, bo sa projektowane na wyższe osoby. 29" sa z natury dłuższe, więc wysoka osoba może jeździć na trochę mniejszej ramie niz w tradycyjnym 26".
nabial Napisano 19 Września 2009 Napisano 19 Września 2009 pozwole sobie wkleic prv odpowiedz na pytanie autora... na dlugiej jezdzi sie dobrze, natomiast 23" ma tak dluga rure podsiodlowa, ze nie ma czlowieka, ktory potrafilby sie na niej awaryjnie zatrzymac podczas trudnego podjazdu, stojac okrakiem przez rame, po prostu za ktoryms razem stracisz przyrodzenie nie mozna jezdzic z mostkiem dluzszym niz 110mm w xc, jesli ktos uwaza inaczej, to po prostu sie myli, a rama o gornej rurze efektywnie ponizej 600mm zmusi cie do uzycia mostka 120-130mm, co zaowocuje problemami na zjazdach i podczas ostrego skrecania kolejna sprawa jest taka, ze im wieksza rama, tym bardziej siedzisz na, a nie w rowerze, innymi slowy srodek ciezkosci narzucany przez nasze cialo jest wyzej, efektem czego latwiej przeleciec przez kierownice, stracic rownowage itp, dlatego proponuje 29era, mam 188cm wzrostu, dzieki temu rowerowi juz nie przelatuje przez kierownice na bardzo stromych zjazdach, jesli cie to interesuje, to poszukam fotek i zobaczysz jak wygladam na tym rowerze, siedze bardziej 'w' a mostek mam 90mm, bo gorna rura ma 625mm
stigzak Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 bo sa projektowane na wyższe osoby. 29" sa z natury dłuższe, więc wysoka osoba może jeździć na trochę mniejszej ramie niz w tradycyjnym 26". Jak to się ma do geometrii Gianta XTC 26" vs 29" ??
Moonspell79 Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Może dorzucę kilka grosików. Radziłbym przyjrzeć się ramie max. 20". Ja mam 198cm, 95kg i w zeszłym roku przesiadłem się z Gianta 23" na Meride HFS 3000 20" i od razu poczułem, że jest to coś dla mnie. Rama Gianta była za duża i podczas technicznych tras XC nie można było przejechać czysto pewnych odcinków. Jedynie co w Meridzie mi się nie podoba to kiepskiej jakości lakier, ale ten temat to się już wiele razy przewijał na forum.
nabial Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 stikzag - ma sie to tak, ze giant bedzie robil dopiero swoje pierwsze 29ery i jak widac, nie ma do konca o tym pojecia, na pewno 29ery na rok 2011-2012 beda mialy troche inne dlugosci rurek i geo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.