Skocz do zawartości

[Hamulce Avid Juicy ultimate carbon] czy mnie zatrzymają?

rav77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze hamulców dla kloca o wadze 100kg.Obecnie mam Hayes xfx9,nie narzekam,choć wiem że jest wiele ciekawszych modeli.Upatrzyłem sobie Avvid juicy ult carbon są dosyć drogie i lekkie.Nie jestem maniakiem odchudzania roweru(tunning powinienem zacząć od siebe :thumbsup: )ale każdy z nas wie jakie to fajne uczucie pchać kasiore w nasze wymarzone i dopieszczone sprzęcicha.Naczytałem się w opisach tych hebli,że pełna profeska,zawodnicze itd.Sam nie wiem.Wiem że zawodnik ze mnie słaby,ale śmigać lubię całkiem sporo.Turystycznie głównie.Pytanie jest następujące-czy zawodnicze hamulce w/w są odpowiednie dla ciężkiego amatora i czy w związku z ich małą wagą nie są zbyt delikatne i za słabe do zatrzymywania pędządzej ciężkiej masy?Czy jest to zakup na tzw wyrost czy są warte swojej ceny.Na plus jest też ich wygląd-czarne z czerwonymi śrubkami-miodzio :) .Tarcze 185 i 160 oczywiście.Do rock shox Reba.Pomocy poradzcie bracia i siostry!Dziękuje z góry za pomocne odpowiedzi.Pozdro.Rafał

Napisano

Tak, ale po co Ci takie wylajtowane hamulce??

Lepiej kup sobie Avid Juicy 7 (Link na aukcję) siła hamowania taka sama, te same regulację, jakość również przednia, a 500 zł w kieszeni.

Pozdrawiam!!:thumbsup:

Napisano

Widziałem kiedyś jak Ultimate w wersji karbon wyrzuciły przez kierownicę jeźdźca ok. 100 kg i to przy sporej prędkości(ok 25 km/h), także w zupełności wystarczą.

Napisano

A nie lepiej wziasc tak jak ktos juz powiedzial Juicy seven, albo elixiry?

Oro K24 tez pewnie beda spoko i lekkie w nizszej cenie niz Avidy Ultimate

Szczerze mowiac to te kilka gram przy wadze "calego" uklad nie zrobi wielkiej roznicy :)

Aha i polecam Ci tarcze 185/185 tak, mimo wszystko :)

Napisano

Hej!Dzieki za wszystkie odpowiedzi i rady. :) .Artro-święte słowa,jednak nie o wagę hamulców tu głównie chodzi,a moc.A jak będą mocne i lekkie to tym lepiej(obawiałem się że są delikatne).Koło nosa przeszły mi heble xtr dual controll z tarczami nówki za około 900pln (w przeliczeniu z koron norweskich).Postanowiłem spokojnie się rozejrzeć za innymi i dlatego właśnie ten temat.Z doświadczenia wiem że nie warto oszczędzać i kombinować z gratami do roweru,bo póżniej spać nie można spokojnie :). Avid ultimate są świetne,ale może faktycznie za namową 5Zeta i Fifi powinienem zastanowić sie nad Elixir'ami albo Juicy7.W każdym razie dziękówa za pomoc.Pozdro!

• 1 miesiąc temu...
Gość R3surrection
Napisano

miałem xtr dc i jedno co mogę stwierdzić to to ze mocne na pewno nie są. Mam elixiry i są żylety 160/140

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...