rav77 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Witam.Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze hamulców dla kloca o wadze 100kg.Obecnie mam Hayes xfx9,nie narzekam,choć wiem że jest wiele ciekawszych modeli.Upatrzyłem sobie Avvid juicy ult carbon są dosyć drogie i lekkie.Nie jestem maniakiem odchudzania roweru(tunning powinienem zacząć od siebe )ale każdy z nas wie jakie to fajne uczucie pchać kasiore w nasze wymarzone i dopieszczone sprzęcicha.Naczytałem się w opisach tych hebli,że pełna profeska,zawodnicze itd.Sam nie wiem.Wiem że zawodnik ze mnie słaby,ale śmigać lubię całkiem sporo.Turystycznie głównie.Pytanie jest następujące-czy zawodnicze hamulce w/w są odpowiednie dla ciężkiego amatora i czy w związku z ich małą wagą nie są zbyt delikatne i za słabe do zatrzymywania pędządzej ciężkiej masy?Czy jest to zakup na tzw wyrost czy są warte swojej ceny.Na plus jest też ich wygląd-czarne z czerwonymi śrubkami-miodzio .Tarcze 185 i 160 oczywiście.Do rock shox Reba.Pomocy poradzcie bracia i siostry!Dziękuje z góry za pomocne odpowiedzi.Pozdro.Rafał
5Zeta Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 Tak, ale po co Ci takie wylajtowane hamulce?? Lepiej kup sobie Avid Juicy 7 (Link na aukcję) siła hamowania taka sama, te same regulację, jakość również przednia, a 500 zł w kieszeni. Pozdrawiam!!
Kubus18 Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 Widziałem kiedyś jak Ultimate w wersji karbon wyrzuciły przez kierownicę jeźdźca ok. 100 kg i to przy sporej prędkości(ok 25 km/h), także w zupełności wystarczą.
Artro Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 A nie lepiej wziasc tak jak ktos juz powiedzial Juicy seven, albo elixiry? Oro K24 tez pewnie beda spoko i lekkie w nizszej cenie niz Avidy Ultimate Szczerze mowiac to te kilka gram przy wadze "calego" uklad nie zrobi wielkiej roznicy Aha i polecam Ci tarcze 185/185 tak, mimo wszystko
rav77 Napisano 15 Września 2009 Autor Napisano 15 Września 2009 Hej!Dzieki za wszystkie odpowiedzi i rady. .Artro-święte słowa,jednak nie o wagę hamulców tu głównie chodzi,a moc.A jak będą mocne i lekkie to tym lepiej(obawiałem się że są delikatne).Koło nosa przeszły mi heble xtr dual controll z tarczami nówki za około 900pln (w przeliczeniu z koron norweskich).Postanowiłem spokojnie się rozejrzeć za innymi i dlatego właśnie ten temat.Z doświadczenia wiem że nie warto oszczędzać i kombinować z gratami do roweru,bo póżniej spać nie można spokojnie . Avid ultimate są świetne,ale może faktycznie za namową 5Zeta i Fifi powinienem zastanowić sie nad Elixir'ami albo Juicy7.W każdym razie dziękówa za pomoc.Pozdro!
RS1969 Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 witaj chętnie mogę sprzedać XTR dual ctr za 1100 kpl w prawie idealnym stanie PZDR
Gość R3surrection Napisano 17 Października 2009 Napisano 17 Października 2009 miałem xtr dc i jedno co mogę stwierdzić to to ze mocne na pewno nie są. Mam elixiry i są żylety 160/140
kopaczus Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 Zdecydowanie rozglądaj się za Elixirami. Przesiadłem się z Juicy i nie żałuję. Pogadaj w Sportslager, może będą mieli jakieś zniżki na koniec sezonu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.