Skocz do zawartości

[amortyzator] Marzocchi Mx Pro ETA+TAS 2006-jaka ilość oleju w golenich?

Kerry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące w/w amorka.Otóż zakupiłem ten model niedawno i profilaktycznie wymieniłem w nim olej nalewając do komory ze sprężyną zalecane przez serwis 135 cc a amortyzator przy rozkręconym max skoku(120mm) wykorzystuje go zaledwie 90 mm podczas nawet ostrzejszej jazdy.Podejrzewam,ze powodem tego może być nadmiar oleju w goleni ze sprężyną.I tu moje pytanie do kogoś kto ma doświadczenie z tym modelem.O ile można zmniejszyć maksymalnie objętość oleju nie narażając go na uszkodzenie?Ewentualnie proszę o inne sugestie...Nadmienię,że w/w egzemplarz jest praktycznie nowy z symbolicznym przebiegiem,ważę 82 kg a wykorzystałem olej syntetyczny Motul 10W.Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za wskazówki...

Napisano

Instrukcja podaje ilość oleju do zalania suchego amorka. Przy wymianie oleju raczej nie wylejesz do końca starego oleju (no chyba, że później płukałeś czymś drania:)), a z moich obserwacji nawet niewielkie różnice poziomu oleju mają spory wpływ na pracę. Im więcej oleju, tym widelec bardziej utwardza się w miarę ugięcia, a nawet traci skok.

Traktuj wskazania instrukcji jako wartość orientacyjną. Jeśli masz prawidłowy sag, a mimo to nie wykorzystujesz skoku, to trochę odlej. W swoim Marzo (inny model, ale zbliżone bebechy) po serwisie kilka razy musiałem odsysać strzykawką kilka ml oleju, aż wreszcie znalazłem odpowiedni poziom, przy którym pracuje jak należy.

Napisano

Witaj.Tak właśnie robiłem i odlałem już "małymi kroczkami" 30 z 135 ml.Wartość skoku maksymalnie wykorzystywanego przez niego wzrosła do 105 mm.Myślisz żeby odlać jeszcze troszkę,aby uzyskać wartość ok.110-115 mm.Pięć mm powinno chyba wystarczyuć na zapas,biorąc pod uwagę,że póki co bardzo się utwardza w ostatniej fazie.Co o tym myślisz?Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...