kurokial Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Witam czy takie rozwiązanie się sprawdza jak w temacie ? Latarka ręczna z uchwytem. MiniLuxeon i Luxeon. Czy takie coś nie wypada? I która lepsza tańszy Miniluxeon powiedzmy dwie czy droższą jedną. Linki: Tańsza - http://www.allegro.pl/item736810690_latrka_reczna_luxeon_z_mocowaniem_do_roweru_free.html Droższa - http://www.allegro.pl/item736810221_mocna_masywna_latarka_luxeon_5w_mxdl_usa_gratis.html Mam diodę Luxeon w czołówce Petzl Tikka Xp i muszę przyznać, że ładnie daje po oczach. Ewentualnie proszę o jakieś alternatywy. Obecnie posiadam jakiś komplet Adder'a - dobrze świeci ale baterii żre co nie miara.. Sprzedam jeśli ktoś chętny! Pozdrawiam!
Tom3k88 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Pozwolisz, że podepnę się do tematu Patrząc na ceny dedykowanych lampek rowerowych na LED też coraz częściej zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Po kilkugodzinnej lekturze forów doszedłem do wniosku, że to najlepsze rozwiązanie. Do wyboru mam jak na razie: -Proponowaną przez Ciebie Luxeon 5W MxDL - 40zł (zaletą jest zasilanie z baterii 3xAAA, ale 90 lumenów to nie rewelacja) -TrustFire 230lm - 129zł (Jak sama nazwa wskazuje, 230 lumenów, więc w rzeczywistości ze 160 ma, tylko zasilanie z 18650 jest trochę kłopotliwe bo nie da się w sklepie dokupić zapasowej energii) - Mactronic MLF-1W - 70zł (Co prawda lampka dedykowana, ale chyba i tak najgorsza z całej trójki) Zastanawia mnie jednak bardzo jak się sprawują latarki z tej strony? -DealExtreme Jest tam kilka ciekawych pozycji w atrakcyjnych cenach, tylko jak wygląda kwestia płatności, przesyłki i ewentualnego cła? Opłaca się z tym bawić? Jak tą chwilę jestem zdecydowany na opcję pierwszą, ale oferty z DealExtreme bardzo kuszą
kurokial Napisano 14 Września 2009 Autor Napisano 14 Września 2009 To ja dodam od siebie, że rozmyślam też o zakupieniu oddzielnie latarki i oddzielnie złączki.
Rzadzu Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Zastanawia mnie jednak bardzo jak się sprawują latarki z tej strony? -DealExtreme Jest tam kilka ciekawych pozycji w atrakcyjnych cenach, tylko jak wygląda kwestia płatności, przesyłki i ewentualnego cła? Opłaca się z tym bawić? Jak tą chwilę jestem zdecydowany na opcję pierwszą, ale oferty z DealExtreme bardzo kuszą Z tego co się orientuję: płatność przez PayPal, wysyłka do Polski darmowa. Z cłem zależy (nie wiem jaka kwota jest wolna od cła). Ale małe paczki z reguły przechodzą bez żadnych dodatkowych opłat. Paczka w mniej niż 2 tygodnie w domu.
Tom3k88 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Właśnie z PayPal może być problem, bo nie mam tam konta i chyba nikt z moich znajomych też nie :/ Co do samej lampki, to zastanawiam się jeszcze nad Sigma Pava, ale 200zł trzeba za Nią dać
Rzadzu Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Założenie konta PayPal to 2minuty roboty. Nie trzeba mieć żadnej specjalnej karty kredytowej/bankomatowej. Można zrobić przelew bezpośrednio z własnego konta bankowego na PayPalowe i wtedy płacić za zakupy (tyle, że wydłuża to okres realizacji zamówienia o 1-3dni - nie pamiętam ile dokładnie, ale coś koło tego mi szedł przelew na konto PayPal).
Tom3k88 Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Za dwa tygodnie to się wakacje kończą i już nie będę mógł jeździć, więc chyba przepłacę za Sigma Pava :/
robkellys Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 Witam, Tak się składa ze mam tą droższą latarke o którą pytasz. Używam jej od roku, dotychczas słuzyła tylko jako ręczna, niedawno podczepiłem ją do roweru. Niestety jestem nią zawiedziony. Świeci bardzo mocno, wykonana solidnie ale na rower za słaba. Nie widać na tyle dokładnie aby jechać po polnej czy leśnej drodze. Kiedy dopstrzegam przeszkodę, jest już za późno na hamowanie. Za to świetnie nadaje sie na długie spacery hehe
kurokial Napisano 15 Września 2009 Autor Napisano 15 Września 2009 Świeci bardzo mocno, wykonana solidnie ale na rower za słaba. Wybacz ale nie rozumiem bardzo mocna i za słaba jednocześnie? Jak daleko próbujesz nią świecić przed siebie?
robkellys Napisano 15 Września 2009 Napisano 15 Września 2009 Nie jestem specjalista od oświetlenia więc nie umiem podac żadnych prawdziwych wartości. Moja ocena chociaż paradoksalna jest prawdziwa. Latarjka daje imponująco mocny strumień swiatła o dalekim zasięgu. Robi spore wrażenie kiedy świecisz nią w jednym punkcie czy też na wcześniej przytaczanym spacerze. Jednak na rowerze kiedy poruszasz się z prędkością powiedzmy około 30km/h nie jest ona wystarczająca do jazy po innym podłożu niz asfalt. Skuteczne światło które oświetla dostatecznie drogę jest nie większe jak 6-7mb dalej zobzaczysz przeszkodę typu dzrewo kamień czy czlowiek na jeszcze kilku metrach, ale dziury w drodze czy błota juz niestety nie. Ok na przejażdzkę zółwim tempem nic pozatym. Dodatkowo światło jest bardzo punktowe.
Tom3k88 Napisano 18 Września 2009 Napisano 18 Września 2009 Dla ścisłości, piszesz o TrustFire 230lm? Jest najmocniejsza ze wszystkich wymienionych, ale rzeczywiście to może być mało jak na rower. Dlatego nie poprzestałem na poszukiwaniach i na naszym forum znalazłem chyba najlepsze rozwiązanie. W innym temacie, znalazłem recenzję ciekawego światełka. Latarka MTE SSC P7, może do najtańszych nie należy, ale oparta jest na diodzie która naprawdę daje dużo światła. Według specyfikacji maksymalnie 900 lumenów, akurat w tej latarce jest podobno 700, ale to i tak imponująca wartość. Można w internecie znaleźć konstrukcje oparte na tej diodzie generujące ponad 1100 lumenów, ale to już przy odpowiednim, bardzo wydajnym chłodzeniu. Cena i miejsca zakupu, podane w temacie z linku, aktualnie nawet trochę taniej jest. Za jakieś dwa tygodnie będę się przymierzał do zakupu, aktualnie fundusze na światło wydałem W każdym razie idzie się zamknąć w 150zł za naprawdę porządne oświetlenie. Trzeba mieć tylko szczęście, żeby paczka z dealextreme na urząd celny nie trafiła bo wtedy trzeba zapłacić jeszcze 22% VAT. Cło aktualnie, płaci się chyba od 150 euro więc ok, VAT od 22 euro. Można więc dla bezpieczeństwa zamówić osobno latarkę, osobno akumulatory, ładowarkę i uchwyt na rower, przesyłka i tak jest darmowa Link do latarki o której mowa: MTE SSC P7 900-Lumen
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.