Skocz do zawartości

[pedały] szosowe - kilka pytań

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

namówiłem wujka na zakup pedałów zatrzaskowych.

Sytuacja jest taka : 50 letni mężczyzna jeżdżący na szosie, czerpiący przyjemność z jazdy, nie ścigający się z samym sobą.

Przeczytałem już kilka tematów, ale dalej nie rozwiało to moich wątpliwości:

- czy do pedałów szosowych (np. Shimano 105) mogę zastosować buty z podeszwą nadającą się do chodzenia ? Przyszły właściciel jak wspomniałem wyżej nie ściga się i nie ma zamiaru walczyć o utrzymanie równowagi wchodząc np. do sklepu po śliskiej posadzce. Przykładem buta który nas interesuje to np. Accent Traffic, coś z modeli mtb Shimano. Czy wszystkie buty szosowe będą miały płaskie podeszwy ?

- jak wygląda sprawa kompatybilności bloków szosowych Shimano z butem mtb ?

- jak system szosowy spisuje się w codziennym użytkowaniu ? Z tego co widzę jest możliwość wpięcia tylko z jednej strony...

- czy to będzie duże świętokradztwo, gdy do szosówki zamontujemy pedały mtb (np. Shimano 540) ? Nie wiem jak to wygląda w środowisku szosowców, może będą go wyśmiewać czy co <_<

Z góry dzięki za odpowiedź.

1. jeszcze takich nie widzialem, ale i nie moge powiedziec bym widzial wszystko :)

2. z tego co sie orientuje nie sa kompatybilne

3. na asfalcie sprawdza sie bardzo dobrze, w terenie ok o ile nie trzeba wpiac sie bedac na jakims stromym podjezdzie lub gdy jest bloto <_<

4. nie beda, na pewno czesciej widzi sie szosowcow uzywajacych spd niz rowerzystow mtb uzywajacych spd-sl :yucky:

Pedały MTB są trochę wygodniejsze - nieco łatwiejsze wpięcie i możliwośc zastosowania butów, w których da się w miarę normalnie chodzić. Pedały szosowe pewnie nieco lepiej przekazują energię (jeśli dla kogoś ma to znaczenie), no i są nieco niższe - tzn. podeszwa buta jest bliżej osi pedału.

Osobiście używam w szosówce górskich Time'ów, ale pewnie za niedługo będę chciał zakupić komplet szosowych butów i pedałów. Ale nie dlatego, że górskie nie pasują. Moim zdaniem nie ma żadnych przeciwskazań, żeby takie stosować.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...