c1ach Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam, namówiłem wujka na zakup pedałów zatrzaskowych. Sytuacja jest taka : 50 letni mężczyzna jeżdżący na szosie, czerpiący przyjemność z jazdy, nie ścigający się z samym sobą. Przeczytałem już kilka tematów, ale dalej nie rozwiało to moich wątpliwości: - czy do pedałów szosowych (np. Shimano 105) mogę zastosować buty z podeszwą nadającą się do chodzenia ? Przyszły właściciel jak wspomniałem wyżej nie ściga się i nie ma zamiaru walczyć o utrzymanie równowagi wchodząc np. do sklepu po śliskiej posadzce. Przykładem buta który nas interesuje to np. Accent Traffic, coś z modeli mtb Shimano. Czy wszystkie buty szosowe będą miały płaskie podeszwy ? - jak wygląda sprawa kompatybilności bloków szosowych Shimano z butem mtb ? - jak system szosowy spisuje się w codziennym użytkowaniu ? Z tego co widzę jest możliwość wpięcia tylko z jednej strony... - czy to będzie duże świętokradztwo, gdy do szosówki zamontujemy pedały mtb (np. Shimano 540) ? Nie wiem jak to wygląda w środowisku szosowców, może będą go wyśmiewać czy co Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 1. jeszcze takich nie widzialem, ale i nie moge powiedziec bym widzial wszystko 2. z tego co sie orientuje nie sa kompatybilne 3. na asfalcie sprawdza sie bardzo dobrze, w terenie ok o ile nie trzeba wpiac sie bedac na jakims stromym podjezdzie lub gdy jest bloto 4. nie beda, na pewno czesciej widzi sie szosowcow uzywajacych spd niz rowerzystow mtb uzywajacych spd-sl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Szczerze mowiac to wiekszosc znajomych ktorzy jezdza MTB ma w treningowej szosówce pedały SPD. Sam tez jezdze w szosie na pedałach M520. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 15 Września 2009 Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Pedały MTB są trochę wygodniejsze - nieco łatwiejsze wpięcie i możliwośc zastosowania butów, w których da się w miarę normalnie chodzić. Pedały szosowe pewnie nieco lepiej przekazują energię (jeśli dla kogoś ma to znaczenie), no i są nieco niższe - tzn. podeszwa buta jest bliżej osi pedału. Osobiście używam w szosówce górskich Time'ów, ale pewnie za niedługo będę chciał zakupić komplet szosowych butów i pedałów. Ale nie dlatego, że górskie nie pasują. Moim zdaniem nie ma żadnych przeciwskazań, żeby takie stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 24 Września 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Pytanie czy On na pewno tego chce ... ? Jeśli tak to nie ma dosłownie ani jednego przeciw do stosowanie przez niego zestawu mtb w szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dokladnie, tez mam w szosowce PD-M540 i nie narzekam, a przynajmniej chodzic moge normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 6 Października 2009 Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Ja też nie narzekałem na spd w szosówce. Jednak od niedawna używam szosowych pedałów shimano r-505 i różnica jest odczuwalna: większe podparcie buta i siła nacisku. Poza tym mniejszy ruch boczny i jest bardziej sztywno. Wahałem się czy warto dopłacać i nie żałuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.